Multipla skleroza in Crohnova bolezen sta avtoimunski bolezni. Pri ljudeh se pojavita redko, sta kronični, neozdravljivi in doživljenjski. Po podatkih nekaterih raziskav je približno osemdeset odstotkov bolezni genetskega izvora, ostale pa so posledica okužbe z bakterijo ali virusom. Petdeset odstotkov teh bolezni prizadene otroke. V tem članku bosta predstavljeni dve bolezni, in sicer multipla skleroza in Crohnova bolezen.

 

Kaj je multipla skleroza in katere tipe te bolezni poznamo?

Multipla skleroza je najpogostejša avtoimunska bolezen osrednjega živčevja. Bolezensko vnetje uniči belo maščobno tkivo, ki obdaja živce – mielin, in tako prepreči prevajanje živčnih impulzov. »Mielin se vname in odstopi od živčnih vlaken, sčasoma pa se spremeni v otrdele skupke brazgotinastega tkiva, ki se začnejo tvoriti ob vlaknih. Te tvorbe se pojavijo na različnih predelih možganov in hrbtenjače. Dvakrat bolj verjetno je, da bo bolezen prizadela žensko kot moškega. Najpogosteje se pojavlja v zmernem podnebju, kakršno prevladuje v Združenih državah Amerike in Severni Evropi, običajno pa napade odrasle od dvajsetega do štiridesetega leta,« pojasni Gabrijela Valenčič, magistra zdravstvene nege in članica ekipe centra Itero.

 

Recidivno-remitentna, sekundarna in primarna progresivna multipla skleroza

Recidivno-remitentna multipla skleroza je najpogostejša oblika bolezni, ki jo na ima začetku osemdeset do petinosemdeset odstotkov vseh obolelih. »Bolezen poteka v zagonih, ki so definirani kot pojav novih ali poslabšanje že prisotnih starih simptomov, ki traja vsaj 24 ur. Sekundarno-napredujoča multipla skleroza se razvije petdesetim do sedemdesetim odstotkom bolnikov z recidivno-remitentno multiplo sklerozo po več letih trajanja bolezni. Pri bolnikih se stanje počasi slabša tudi med zagoni bolezni. Primarno-napredujočo multiplo sklerozo ima deset do dvajset odstotkov bolnikov. Bolezen ne poteka v zagonih, ampak se bolnikom stanje počasi slabša od samega začetka bolezni. Ti bolniki najprej opazijo motnje hoje, hoja pa se potem počasi slabša,« opiše Gabrijela.

 

Vzroki za bolezen in najpogostejši simptomi

Vzroki za multiplo sklerozo še niso dobro raziskani. Gabrijela razloži, da so za nastanek pomembni vplivi iz okolja in dedni dejavniki. »Pri genetsko predisponiranem osebku najverjetneje vpliv iz okolja (virus ali drug agens) sproži avtoimunski odziv proti mielinu in posledično okvaro mielinskih ovojnic, oligodendrocitov in aksonov.« Vendar naj bi obolelost z multiplo sklerozo naraščala predvsem v državah, ki so bolj oddaljene od ekvatorja. Pogostejše naj bi se pojavljala v severnih državah, zaradi česar nekateri znanstveniki sklepajo, da bi eden izmed vzrokov lahko bil manjša izpostavljenost soncu. Prav vitamin D naj bi imel pomembno zaščitno vlogo pri nastanku bolezni.

 

Multipla skleroza: Za nastanek bolezni so pomembni vplivi iz okolja in dedni dejavniki.
Multipla skleroza: Za nastanek bolezni so pomembni vplivi iz okolja in dedni dejavniki.

 

Glavni simptomi multiple skleroze so:

 • utrujenost kot splošni občutek izčrpanosti brez očitnega vzroka;
 • oslabelost, ki se pojavi v obliki klecanja nog ali preprosto kot zmanjšanje moči v okončinah;
 • spastičnost občutek otrdelosti okončin, ki jih bolnik počasneje in manj gladko premika, kaže se lahko tudi z nehotenimi gibi nog zaradi povečanih refleksov;
 • občutek »tesnega pasu« je neprijeten občutek, da imamo okoli trupa ali spodnjega dela nog trdo zategnjen pas;
 • omrtvelost je nenadna izguba občutka, zelo podobna tistemu, ko katera okončina »zaspi«, ali občutek mrzlih nog;
 • težave z vidom, ki so lahko različne: dvojni vid, nenadna začasna izguba vida na enem ali obeh očesih in ali povečana slepa pega v središču vidnega polja enega ali obeh očes;
 • težave z ravnotežjem, ki se kažejo kot negotovost nog med hojo ali kot stalni občutek neravnotežja;
 • nezmožnost zadrževanja urina, ki se lahko pojavlja kot pogosta potreba po uriniranju, lahko pa tudi z uhajanjem urina;
 • vrtoglavica, ko bolnik čuti, kot da se prostor okoli njega vrti in/ali da se mirujoči predmeti premikajo;
 • bolečina, ki jo bolnik občuti kot ostre zbadajoče občutke in elektriziranje, ki se pojavljajo v globini okončin, čeprav tudi motena občutljivost kože lahko povzroči bolečine.

 

Kdaj poiskati pomoč in kako obravnavamo Multiplo sklerozo?

Ko zaznamo enega ali več simptomov se je najbolje nemudoma zglasiti pri osebnem zdravniku, ki pacienta napoti na nadaljnje preiskave, in sicer na preiskave krvi, nevrološke meritve, magnetno resonanco ali lumbalno punkcijo. Multipla skleroza je še vedno neozdravljiva bolezen, lahko pa se lajšajo njeni simptomi. Gabrijela razloži: »S kortikosteroidi se krajša trajanje zagona bolezni, z imunomodulatorji pa upočasni njen potek.« Z nadzorom in obravnavo te bolezni se ukvarjajo zdravniki specialisti nevrologije.

 

Kako se spoprijeti z diagnozo Multiple skleroze?

Različni pacienti so različno prizadeti, odvisno, kako hude simptome posameznik izkusi. »Bolnik se bo morda moral le kaj malega prilagoditi, lahko pa bodo, da bo lažje shajal, potrebne večje spremembe. Ne glede na stanje bolnika obstajajo številni triki in dejavnosti, s katerimi si je možno življenje poenostaviti,« razloži Gabrijela. Pomembni so različni dejavniki, kot je osebna higiena, ki vpliva na dobro samopodobo, organizacija oblačil in osebnih predmetov za olajšanje življenja. Prav tako pa so komunikacija z ostalimi bolniki, spoznavanje in sprejemanje bolezni ključni dejavniki pri spoprijemanju z multiplo sklerozo.

 

Gabrijela priporoči vire in literaturo za nadaljne spoznavanje bolezni:

 • Ann Boroch, Pozdravimo Multiplo sklerozo
 • Margaret Blackstone, Multipla skleroza, Osnovni vodnik za ljudi z na novo odkrito boleznijo
 • doc. dr. Saša Šega Jazbec, dr.med, Multipla skleroza

Kaj je Crohnova bolezen?

Crohnova bolezen je avtoimunska bolezen, ki se najpogosteje pojavi pri otrocih in mladih odraslih, približno od štirinajstega pa do petindvajsetega leta. Spada med kronično vnetne črevesne bolezni. Crohnovo bolezen velikokrat spremljajo ponavljajoči se krči in kronična diareja. Navadno povzroča težave na spodnjem delu tankega črevesa, vendar pa se lahko pojavlja tudi na debelem črevesu ali na celotnem prebavnem traktu, in sicer od ust do zadnjika. Za čakalnedobe.si je Crohnovo bolezen predstavil pacient, ki želi ostati anonimen.

 

Crohnova bolezen: Crohnova bolezen je avtoimunska bolezen, ki se najpogosteje pojavi pri otrocih in mladih odraslih.
Crohnova bolezen: Crohnova bolezen je avtoimunska bolezen, ki se najpogosteje pojavi pri otrocih in mladih odraslih.

 

Vzrok za bolezen in najpogostejši simptomi

Vzroki za nastanek Crohnove bolezni so za zdaj zdravnikom še neznani. Bolezen se običajno in pogosteje pojavi pri ljudeh, katerih svojci imajo kronična črevesna vnetja, vendar zgolj genetika sama ni vedno razlog za pojav bolezni.

 

Najpogostejši simptomi so:

 • trebušni krči, kronična diareja,
 • vetrovi,
 • izguba teka, slabost,
 • hujšanje,
 • vnetje sklepov,
 • vnetje hrbtenice,
 • fistule (nenormalne povezave dveh različnih delov črevesja ali nastanek povezave med črevesjem in kožo),
 • vnetje kožnih vozličev,
 • kožne razjede,
 • anemija,
 • razjede v ustih.

 

Kdaj poiskati pomoč in kako bolezen obravnavamo?

Ko se posameznik spopade z določenim izmed naštetih simptomov, naj se nemudoma zglasi na pregled pri osebnem zdravniku. Slednji bo pacienta naročil na nadaljnje dodatne preiskave, s pomočjo katerih se potrdi diagnoza Crohnove bolezni. Te preiskave so običajno preiskave krvi, rektoskopija, kolonoskopija in pa scintigrafija. Otroci te preglede opravijo na pediatrični kliniki, po dopolnjenem osemnajstem letu pa v kliničnem centru na oddelku za gastroskopijo. Pacient nam zaupa, da je večino pregledov opravil tešč, za nekatere je tudi potrebno čiščenje telesa. V preteklosti so za to uporabljali klistir, danes pa med drugim tudi tableto, ki sproži čiščenje prebavnega trakta. Pacient razloži obravnavo: »Popolnega ozdravljenja Crohnove bolezni ne poznamo, obstajajo pa primeri, pri katerih je bolezen v mirovanju. Takšen primer sem tudi sam. Do zdaj sem prejel že kar štiriinšestdeset intervenoznih aplikacij bioloških zdravil, ki mi zelo pomagajo. Po posvetu z zdravnikom o prenehanju z zdravili mi je svetoval, da naj tega ne storim, saj je po navadi posledica prenehanja ponoven, po navadi močnejši zagon. S pomočjo intervenoznih bioloških zdravil je tako moja bolezen že skoraj deset let v mirovanju.«  Pacientova mama še opozori, naj bodo mame zelo pozorne na rast svojega otroka, če je njihovo dozorevanje upočasnjeno in kažejo katere izmed simptomov, naj ne odlašajo z obiskom zdravnika.

 

Kako se spoprijeti z diagnozo Crohnove bolezni?

»Sprejemanje bolezni in ukvarjanje s hobiji, ki jih imate radi, so ključnega pomena pri sprejemanju bolezni in njenih simptomov. V mojem primeru je to šport. Šport mi pomaga ostati vesel in srečen ter me hkrati ohranja v dobri telesni pripravljenosti. Prav tako zmanjšuje stres, ki načeloma Crohnovo bolezen poslabša, morda včasih celo izvede njen zagon. Zelo rad sem aktiven in jem zdravo, včasih se pa tudi pregrešim,« nam je zaupal nasmejan in vidno zadovoljen pacient.

 

Crohnova bolezen: Sprejemanje bolezni in ukvarjanje s hobiji so ključnega pomena pri sprejemanju bolezni in njenih simptomov.
Crohnova bolezen: Sprejemanje bolezni in ukvarjanje s hobiji so ključnega pomena pri sprejemanju bolezni in njenih simptomov.

 


Ana Šuligoj, novinarka
Novinarka, ki jo zanimajo ljudje, njihove zgodbe in dejstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Redke bolezni v Sloveniji
Redke bolezni v Sloveniji
Bolezni in obolenja

Redke bolezni v Sloveniji so številčne, neozdravljive in vseživljenjske. Pogosta kronična in avtoimunska obolenja lahko zelo otežujejo naše vsakdanje življenje, včasih pa so tudi smrtna. Kako jih prepoznamo in kako nam lahko zdravniki pomagajo?

Redke bolezni: Sjögrenov in Marfanov sindrom

Sjögrenov in Marfanov sindrom sta redki bolezni, ki ju včasih stroka označi kot bolezni sirote, torej redke v svoji pojavnosti, večinoma kronični, neozdravljivi in doživljenjski. Za te bolezni je značilno, da jih ima manj kot pet ljudi na deset tisoč prebivalcev.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×