Proktologija

Beseda proktologija izhaja iz grške besede proktos, ki se v dobesednem pomenu nanaša na anus ali zadnjik. Ta veja medicine se torej ukvarja z zadnjima dvema metroma prebavne cevi, to je z zadnjikom, danko in širokim črevesjem v tem vrstnem redu, če gledamo od spodaj navzgor. V osnovi gre za kirurško vejo medicine, ki pa v svojo obravnavo vključuje tudi konservativne oziroma manj invazivne metode.


Področja, ki jih ta veda pokriva, so široka: analne fisure, hemoroidi, analne bradavice, lokalizirani vnetni supurativni oziroma gnojni procesi (na primer pilonidalni sinus, perianalni absces, analne fistule), kronične vnetne črevesne bolezni (na primer Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis), divertikulitis, zaprtost, sindrom razdražljivega črevesa, inkontinenca za blato, različne hernije oziroma kile, polipi debelega čreves, karcinom debelega črevesa in danke in podobno.


Proktološki pregled


Tako kot obravnava pri specialistih druge stroke se tudi proktološki pregled začne s pogovorom. Anamneza je začetni in ključni del vsakega pregleda. Pomeni pridobivanje ključnih medicinskih podatkov s pomočjo usmerjenih vprašanj. Zdravnik vas bo poleg osebnih podatkov (ime, priimek, spol, starost) povprašal o težavah, zaradi katerih prihajate na pregled. Za začetek vas bo prosil, da čim bolj podrobno opišete težave, ki so razlog za obisk ambulante: kakšne so po značaju, koliko časa trajajo, ali so prisotne ves čas, jih vmes kaj izboljša ali poslabša in ali so se že kdaj pojavile v preteklosti. Nato vas bo povprašal o splošnem zdravstvenem stanju, kroničnih boleznih, morebitnih operacijah v preteklosti in redni terapiji, če jo prejemate, ter o morebitnih alergijah.
Temu sledi pogovor o življenjskem slogu, to je o naravi dela, načinu prehrane, pogostosti in vrsti telesne aktivnosti ter razvadah.


Za konec sledi pregled družinske anamneze, to je pojavljanja podobnih težav (ali bolezni z enakega področja) pri ožjih družinskih članih. Vprašanja so navadno bolj usmerjena v obravnavo organskega sistema, zaradi katerega ste na pregledu. Naj vas ne preseneti, če dobite tudi vprašanja, ki na videz niso povezana z vašimi težavami, saj so določene povezave v telesu kompleksnejše, kot bi si človek mislil.


Anamnezi sledi klični pregled. Tega se marsikdo boji zaradi strahu pred bolečino. Pravilno izveden proktološki pregled je sicer neprijeten, vendar neboleč. Navadno ne zahteva posebnih priprav v smislu diete ali jemanja odvajal. Izvede se pri polni zavesti in brez anestezije, ki po večini ni potrebna. Zanj vas bo zdravnik navadno prosil, da se uležete na levi bok, nato pa pokrčite obe nogi ter poskušate čim bolj sprostiti kolke in kolena. Druga možnost je ležanje na levem boku s pokrčeno desno nogo in povsem iztegnjeno levo nogo.


Kako poteka pregled pri proktologu?


Prvi del pregleda je inspekcija. To je opazovanje zadnjika in perianalnega (dobesedno prevedeno »zadnjiku sosednjega«) predela. Če ni zadržkov za nadaljevanje pregleda, sledi palpacija. To je iztipanje območja okoli zadnjika in nato tudi analnega kanala. Pri tem zdravnik v zadnjik vstavi orokavičen in z lubrikantom namazan prst. Ob tem je pozoren na morebitno bolečino, zatrdline in druga odstopanja od normalnega stanja. Zaradi preverjanja tonusa (krčljivosti) mišic medeničnega dna vas lahko prosi, da se napnete in potiskate, kot da bi želeli odvajati blato.


Naslednji na vrsti je pregled s posebnimi instrumenti. Pri pregledu analnega kanala se uporabljata anoskop in proktoskop, pri pregledu rektuma (zadnjega dela debelega črevesa) pa rektoskop. V osnovi gre pri vseh za kratko, ravno, rigidno votlo cev dolžine med 10 in 25 centimetri, ki je na koncu osvetljena. Namazano z lubrikantom se jo nežno in previdno vstavi v analni kanal, za boljšo preglednost pa se lahko črevo s pomočjo zraka tudi nekoliko napihne. Po vstavitvi instrumenta do želene globine se izvleče vodilo, nato pa zdravnik pregleduje črevo ob sprotnem izvlačenju instrumenta. Ta ima namreč dvojno vlogo – poleg tega, da omogoča pregled notranjih struktur, lahko zaradi votle notranjosti služi tudi kot vodilo za druge instrumente, če so ti potrebni (na primer pri nastavljanju ligatur, jemanju vzorcev in podobno).


Navadno vas prosijo, da po pregledu počakate v čakalnici približno četrt ure, nato pa lahko odidete in neovirano nadaljujete z dnevnimi opravili. Nadaljnja obravnava in morebitni dodatni diagnostični ali terapevtski postopki so odvisni od ugotovitev, dobljenih pri opisanem pregledu.

Potrebujete proktološki pregled?

Če potrebujete proktološki pregled brez čakanja na prost termin, vam svetujemo, da se naročite na pregled pri specialistu v Medicinskem centru Iatros v Ljubljani ali v Kirurškem Centru Zdrav Splet v Mariboru

Medicinski center Iatros -
Ljubljana

Medicinski center Iatros

V medicinskem centru Iatros se ukvarjajo z zdravljenjem bolezni zadnjega črevesa in danke. Poleg tega že vrsto let operirajo tudi dimeljske kile ter opravljajo male kirurške posege.

Zasebna klinika Zdrav -
Maribor

Zdrav splet ekipa

Zasebna klinika Zdrav splet je uporabnikom zdravstvenih storitev prijazna ustanova, kjer se z individualnim pristopom potrudijo poiskati optimalno rešitev odprave težav za vsakogar.

Preberite tudi

Prebavne težave
Prebavne težave
Bolezni in obolenja
Prehrana
Življenjski slog

Prebavne težave so stalnica sodobnega sveta in eno najpogostejših obolenj, s katerim se ljudje srečujemo. Več o pogostih prebavnih težavah in kako jih zdravimo je z nami delil Žiga Hladnik, dr. med., spec. družinske medicine.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×