Prebavne težave so stalnica sodobnega sveta in eno najpogostejših obolenj, s katerim se ljudje srečujemo. Pestijo nas zvijanje, ščipanje, krči in hude bolečine v trebuhu. Prebavne težave lahko prizadenejo več delov prebavnega trakta. Katere so najpogostejše, kako jih zdravimo in preprečimo, si lahko preberete v spodnjem prispevku, ki smo ga pripravili skupaj z Žigo Hladnikom, dr. med., spec. družinske medicine.

 

Prebavne težave, še posebej moteče pri otrocih, so lahko rezultat velikega števila dejavnikov. Včasih gre za avtoimunska obolenja prebavil, trebušno gripo ali virozo, spet drugič pa smo svoj prebavni sistem enostavno preveč obremenili z zaužito hrano.

 

Prebavne težave so lahko moteče, lahko pa tudi resne. Če manjše težave zanemarimo, lahko nastanejo najrazličnejše resne kronične bolezni. Zato je zelo pomembno, da razumemo njihov nastanek in pravočasno prepoznamo opozorilne znake resnih obolenj.

 

Kdaj moramo biti pozorni na prebavne težave?

 

Dr. Hladnik svetuje: “Glavni znaki, pri katerih je smiseln posvet z zdravnikom, so kri v blatu, vztrajno bruhanje, zaprtje več kot teden dni, hude bolečine v trebuhu, kronično potenje in izguba telesne teže. Ti simptomi še ne pomenijo, da gre za resno bolezen, je pa smotrno, da strokovnjak oceni, ali je smiselna nadaljnja laboratorijska, slikovna ali druga diagnostika.”

 

Kronično zaprtje

 

Pri kroničnem zaprtju se odpadne snovi zaradi različnih razlogov ne izločijo. Najpogosteje je težava v debelem črevesju, ki ne premika blata kot običajno. Ob tem lahko občutimo bolečino v trebuhu, napihovanje in zmanjšanje peristaltike (gibanja črevesja, ki ga lahko občutimo).

 

Dr. Hladnik opozarja: “Kronično zaprtje je ena najpogostejših zdravstvenih težav posameznikov nasploh. V takem primeru sta zelo pomembna prehrana z dovolj vlakninami in zadosten vnos tekočine. Zelo pomembna je tudi telesna aktivnost, ki spodbuja delovanje črevesja. V resnejših primerih lahko zdravnik predpiše tudi odvajalna zdravila.”

 

 

Driska

 

Driska pomeni odvajanje tekočega blata šest- ali večkrat dnevno. Delimo jo na akutno ali kronično (dalj trajajočo). Akutna driska je po navadi povezana z virusno okužbo, manj pogosto pa z bakterijsko.

 

Glavna težava, do katere prihaja pri akutni driski, je izguba telesne tekočine. Zaželeno je dodatno popiti vsaj 0,5 litra tekočine ob vsakem odvajanju tekočega blata in spremljati telesno težo. V kratkem času je padec telesne teže za na primer tri kilograme večinoma posledica izgube treh litrov tekočine. Nadomeščanje tekočine in elektrolitov je najpomembnejši del zdravljenja. Antibiotiki praviloma niso potrebni. Lahko pa v lekarni vzamemo snovi, kot je aktivno oglje, ki vežejo strupe in pomagajo pri hitrejšem izboljšanju stanja.

 

Sindrom razdražljivega črevesja

 

“Je zelo pogosta težava, ki jo ima okoli 15 odstotkov ljudi in sodi med funkcionalne težave prebavil,” izpostavlja dr. Hladnik. Prav tako preiskave ne pokažejo nobenih odstopanj. Vzroki za nastanek niso povsem znani, na prisotnost sindroma pa lahko vplivajo številni dejavniki, kot so spol, starost, dednost, hormonske spremembe, določena zdravila, okužbe prebavil, alergije, nekatere vrste hrane in stres.

 

Za razdražljivo črevo so značilni naslednji simptomi:

 

 • bolečina in nelagodje v trebuhu, ki se po iztrebljanju zmanjšata;
 • napetost in občutek nepopolnega iztrebljanja;
 • iztrebljanje je lahko pogostejše (več kot trikrat dnevno) ali pa redkejše (manj kot trikrat tedensko);
 • običajno se izmenjujejo obdobja zaprtosti in pogostejšega odvajanja;
 • spreminja se tudi oblika blata – lahko je kepasto, trdo, tanko kot svinčnik, v obliki bobkov, mehko ali tekoče;
 • v blatu se lahko pojavi sluz.

Običajno ženske tožijo zaradi zaprtosti, moški pa zaradi driske. Zdravljenje je zahtevno in obsega od prehranskih ukrepov, uživanja pro- in prebiotikov vse do različnih zdravil na recept ter psihoterapevtske obravnave.

 

 

Intoleranca in alergija na hrano

 

Težava nastane, ko naš prebavni sistem določene hrane ne prenaša najbolje. V tem primeru gre lahko za alergijo, kjer so znaki zelo pogosto sistemski, lahko pa za težave, ki so povezane samo s prebavo.

 

Simptomi lahko vključujejo:

 • napihovanje,
 • drisko,
 • glavobol,
 • pekočo bolečino za prsnico,
 • krče in
 • bruhanje.

Intoleranco se lahko običajno prepozna s pisanjem prehranskega dnevnika. Z natančnim zapisovanjem naše prehrane lahko prepoznamo živila, ki nam povzročajo težave in jih nato izločimo iz prehrane.

 

Najpogostejša bolezen, ki sodi v ta sklop, je celiakija. Pri tej bolezni gre za preobčutljivost na gluten, beljakovino, ki je prisotna v večini žit. Ljudje, ki imajo celiakijo, se morajo prehrani z glutenom izogibati, saj lahko povzroči resne težave in škodo v tankem črevesju.

 

Imate prebavne težave?

Če trpite zaradi katerega izmed opisanih simptomov, vam svetujemo, da se naročite na pregled pri specialistu. Priporočamo obisk Medicinskega centra Iatros
Z izbiro storitve iz spodnjega seznama se lahko sami naročite na želeni termin. V prvem koraku izberete storitev, v naslednjem pa izberete datum in uro. Z oddajo svojih podatkov v zadnjem koraku potrdite naročilo na izbrani termin.

Medicinski center Iatros

V Ambulanti za klinično prehrano vam pomagajo do zdravja in dobrega počutja z meritvami telesne sestave. Individualno vam nudijo usmerjeno prehransko podporo pri zaprtju, inkontinenci, vnetni črevesni bolezni, raku črevesa in danke, motnjah tolerance in prehranskih alergijah.

Medicinski center Iatros

V Ambulanti za klinično prehrano vam pomagajo do zdravja in dobrega počutja z meritvami telesne sestave. Individualno vam nudijo usmerjeno prehransko podporo pri zaprtju, inkontinenci, vnetni črevesni bolezni, raku črevesa in danke, motnjah tolerance in prehranskih alergijah.

Zatekanje kisline v požiralnik

 

Zgaga se občasno pojavi pri številnih ljudeh. Vzrok je zatekanje kisline iz želodca navzgor v požiralnik, kar lahko povzroča bolečino v prsih in pekoč občutek. Če so težave pogoste, jih imenujemo gastroezofagealna refluksna bolezen, ki lahko pomembno prispeva h kakovosti življenja in poškoduje tudi sluznico požiralnika.

 

Simptomi vključujejo nelagodje v prsih, suh kašelj, kiselkast okus v ustih, bolečino v žrelu in težave pri požiranju. Pogosto se lahko blažje težave zdravi s prehrano in higiensko dietetskimi ukrepi, pri težji obliki pa je smiselno zdravljenje z zdravili.

 

Kronična vnetna črevesna bolezen

 

O kronični vnetni bolezni dr. Hladnik pove: “Kronična vnetna črevesna bolezen je oblika vnetja v črevesju, ki pa ni povzročeno z mikrobi. Prizadene lahko le en predel črevesa ali pa več predelov. Poznamo dve obliki: Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis.”

 

Crohnova bolezen se najpogosteje pojavi v končnem delu tankega črevesja, lahko pa se pojavi kjerkoli v prebavni poti vse od ust do zadnjika. Ulcerozni kolitis pa je vedno omejen na debelo črevo. Značilne težave so utrujenost, potenje, pomanjkanje apetita, hujšanje, neredno odvajanje, kri v blatu in tudi različne težave zunaj prebavil.”

 

Diagnozo je dobro postaviti čim bolj zgodaj. Zdravljenje začetnih oblik je veliko bolj enostavno kot zdravljenje napredovale bolezni, ki se lahko konča z več operativnimi posegi.

 

 

Hemoroidi

 

Hemoroidi ali zlata žila so ena najpogostejših težav prebavil. V osnovi gre za razširjene vene v predelu danke. Če se vidijo navzven, govorimo o zunanjih hemoroidih, če jih ni videti, pa o notranjih. Najznačilnejša težava je sveža, rdeča kri na blatu ali na straniščnem papirju. Bolečina je navadno prisotna le v primeru, da se kri strdi, kar imenujemo tromboziran hemoroid. Takrat je pogosto smiseln kirurški poseg.

 

Pri hemoroidih je zelo pomembno redno odvajanje dovolj mehkega blata, za kar lahko poskrbimo z zdravo prehrano. Ker sami ne moremo ločiti, ali je prisotnost krvi v blatu posledica hemoroidov ali kakšne druge bolezni, je pri ponavljajočem krvavenju iz zadnjika smiseln posvet z zdravnikom.

 

 

Naj prebavne težave ne ostanejo tabu

 

Kot smo lahko videli, so prebavne težave pogoste in raznolike, prizadenejo pa lahko vsakega posameznika. Pred svojim zdravnikom jih ne smemo skrivati, saj lahko postanejo kronične ali pa se celo razvijejo v hujša obolenja.

 

Če sumite, da imate katero od navedenih težav, se čim prej pogovorite s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bodo poskusili svetovati, kako zdraviti prebavne težave. Ali se naročite na pregled pri specialistu. Svetujemo vam pregled pri prof. dr. Košoroku iz Medicinskega centra Iatros

 

Preberite tudi

Ko zapeče zgaga
Ko zapeče zgaga
Bolezni in obolenja
Življenjski slog

Kaj storiti, ko zapeče, začrviči in zvije v želodcu? Če sumite, da gre za zgago, vam bo spodnji prispevek še kako prav prišel. Več na povezavi.

Prehranska dopolnila: da ali ne?

Jemanje prehranskih dopolnil je dandanes že kar moderno, saj nam jih ponujajo čisto vsi - trgovine, influenserji, prijatelji in družinski člani. Vprašati se je potrebno, ali prehranska dopolnila sploh potrebujemo. V spodnjem prispevku je svoje strokovno mnenje z nami delil tudi Žiga Hladnik, dr. med., spec. družinske medicine.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×