Najboljša načina, da poskrbimo za brezskrbno športno dejavnost in zdrav način življenja, sta pravočasna skrb za telesno pripravljenost ter izbira pravega zavarovanja. 

Doc. dr. Mitja Bračič kot svetovalec za telesno pripravo sodeluje s športnimi zvezami in olimpijskimi komiteji doma in v tujini. Že sedem let pripravlja našega najboljšega smučarja Žana Kranjca.

Z njim smo se pogovarjali o pripravah rekreativnih športnikov na sezono smučanja. Morda se za smučanje zdi še daleč, a se je po besedah dr. Bračiča  treba začeti telesno pripravljati že vsaj mesec in pol do dva pred odhodom na bele strmine.

 

 

Bliža se zimski čas in z njim sezona smučarskih poškodb. Kaj lahko sami naredimo že pred začetkom sezone in kako se lahko pripravimo?

Smučanje je med rekreativnimi športi izjemno intenzivno, sam bi ga uvrstil kar na vrh rekreativnih športov, poleg tenisa in igranja košarke. Predvsem trend razvoja smučarske opreme, zlasti smuči, gre v to smer, da so smuči vse bolj agresivne in hitrejše.

Snežni tereni so vedno bolj zahtevni, kar še posebej velja za umetni sneg, ki hitro zagrabi smuči, zato lahko hitro pride do poškodbe, naravnega snega pa je vse manj. Smučanje je zelo lep doživljajski šport, ki pa zahteva, da vložimo nekaj energije v pripravo pred sezono.

 

 

Koliko priprave pa je po vaših izkušnjah potrebne za ljubiteljske smučarje?

Priporočam vsaj šest do osem tednov priprave dvakrat do trikrat na teden. Izberimo vadbo za moč in vzdržljivostno vadbo, kot sta tek ali kolesarjenje, da pridobimo splošno vzdržljivost, ki jo zahteva spust po dolgem terenu.

Pred smučanjem vedno ljudem priporočam vadbo za moč, prav tako pa vadbo priporočam tudi med samo sezono. Če smučajo od decembra do marca, je dobro, da tudi v tem času vsaj enkrat ali dvakrat na teden opravijo vadbo, če gredo smučat za konec tedna. Na ta način ostanemo vitalni tudi med smučarsko sezono. 

Tudi alpski smučarji, na primer, včasih niso delali telesne priprave med sezono in je bilo dosti več poškodb, tudi forma jim je precej upadla. V zadnjih letih pa je predvsem Žan Kranjec bil tisti, s katerim smo začeli tudi med smučarsko sezono opravljati intenzivno vadbo in ki je tako ves čas pripravljen na tekmovalno smučanje.

 

Kaj pa je najpomembneje, če kljub predpripravam pride do poškodbe? Kaj naj rekreativci naredijo v takem primeru?

Glede na izkušnje poškodovancev, ki sem jih obravnaval in so bili k meni napoteni, lahko rečem, da če pride do poškodbe, je poleg kakovostnega zdravljenja pomembno imeti tudi dobro zavarovanje, ki bolniku omogoči hitrejšo obravnavo pri specialistu, s tem pa večje možnosti za hitrejše in bolj celovito okrevanje. Torej, poleg dobre telesne priprave pred športno dejavnostjo je pomemben tudi hiter odziv, če kljub pripravi pride do poškodbe.

 

 

Z Zdravstveno polico hitreje do specialista

Dostop in kritje stroškov samoplačniških zdravstvenih storitev v samo nekaj dneh si lahko zagotovite z zavarovanjem Zdravstvena polica, ki so ga oblikovali v Vzajemni.

 

V primeru bolezni ali poškodbe bodo za vas dobro poskrbeli, saj sodelujejo z izbranimi zdravniki in ustanovami, ki dosledno zagotavljajo vrhunske storitve. V njihovo mrežo zanesljivih in strokovnih izvajalcev zdravstvenih storitev je trenutno vključenih več kot 50 domačih in okoli 30 tujih partnerjev.

 

V asistenčnem centru Varuha zdravja za zavarovance v celoti pripravijo načrt zdravljenja in vas vodijo skozi specialistično zdravljenje od začetka do konca, brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo. Poskrbijo tudi za morebitno organizacijo operativnega posega – doma ali v tujini.


S sklenitvijo zavarovanja lahko do zdravniške obravnave oziroma posveta dostopate tudi na daljavo. Obisk pri specialistu vam lahko organiziramo tudi na daljavo (posvet z zdravnikom prek videa ali klasičnega klica). Prav tako vam omogočamo, da vsa vprašanja o vašem zdravstvenem stanju posredujete zdravnikom prek
storitve dr. Posvet, ki je varen in zaseben kanal za posvet z zdravnikom. Vprašanje lahko kadarkoli,  24 ur na dan, 7 dni v tednu, zastavite enemu od sodelujočih zdravnikov.

 


Vzajemna zavarovalnica

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×