Prehranska dopolnila nas spremljajo povsod, kamor gremo: v nakupovalnih središčih, specializiranih trgovinah, lekarnah, na spletu… Vendar ali smo z nakupom in rednim jemanjem prehranskih dopolnil naredili kaj koristnega za svoje telo ali je to stran vržen denar? Z nami se je na to temo pogovarjal Žiga Hladnik, dr. med., spec. družinske medicine.

 

Kaj so prehranska dopolnila?

 

Prehranska dopolnila ne spadajo pod zdravila, saj sta  njihovo odmerjanje in namen popolnoma drugačna. Gre torej za živila, ki dopolnjujejo običajno prehrano. Vsebujejo posamezna koncentrirana hranila ali druge snovi, odmerjene v majhnih količinah. Več o razlikah med prehranskimi dopolnili in zdravili si preberite tukaj.

 

Prehranska dopolnila imajo različne oblike, najpogosteje jih srečujemo v obliki:

 • kapsul,
 • tablet,
 • tekočin,
 • praškov.

Prehranska dopolnila lahko pridobimo z ekstrakcijo iz različnih rastlinskih ali živalskih virov ali iz sintetičnih snovi. Na voljo so v različnih specializiranih trgovinah in lekarnah kot tudi na spletu. Zaradi njihove razširjenosti in popularnosti so nam vse pogosteje dostopna tudi v večjih nakupovalnih centrih.

 

Prehranska dopolnila

 

Prehranska dopolnila niso nadomestek

 

Dr. Hladnik poudarja: “Vedeti moramo, da prehranska dopolnila ne morejo nadomestiti zdravega življenjskega sloga in prehrane. Namenjena so zgolj dopolnjevanju naše prehrane, predvsem takrat, ko nam zaradi bolezni, nosečnosti ali drugih dejavnikov določenih snovi enostavno primanjkuje.”

 

Učinkovitost prehranskih dopolnil

 

Ker lahko danes prehranska dopolnila kupimo skoraj povsod in od vsakogar, se seveda pojavi vprašanje, kakšna je njihova učinkovitost in zakaj se cene med posameznimi dopolnili tako razlikujejo.

 

Njihova učinkovitost je pogojena z več dejavniki:

 • Kdaj in zakaj prehranska dopolnila jemljemo?
 • Kakšna sta posledična absorpcija in izkoristek za telo?
 • Kakšna je koncentracija posamezne snovi v specifičnem prehranskem dopolnilu?

 

“Vloga prehranskih dopolnil je predvsem pomembna takrat, ko je ugotovljeno, da nam v telesu primanjkuje določene snovi. Na primer, če nam ugotovijo slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa, lahko s pripravki železa napolnimo zaloge in stanje izboljšamo,” izpostavlja dr. Hladink.

 

V takem primeru je jemanje prehranskega dopolnila smiselno in lahko naše težave izboljša. V primeru, da nismo slabokrvni, pa je jemanje železa lahko tudi slabo, saj je prosto železo v krvi zelo škodljivo.

 

Vsekakor je prehranska dopolnila smiselno jemati po navodilu proizvajalca, ki je po evropski zakonodaji dolžan v deklaraciji živila navesti vse sestavine izdelka, maksimalni dnevni odmerek in trajanje uporabe. Predpisanih odmerkov se je smiselno držati, saj je veliko prehranskih dopolnil zdravju škodljivih, če jih zaužijemo preveč. Prav tako je učinkovitost prehranskega dopolnila odvisna od tega, kdaj in kako ga vzamemo (pred, med ali po obroku, dopoldan ali popoldan in podobno).

 

Kdaj so prehranska dopolnila priporočljiva in kdaj ne

 

“Prehranska dopolnila je priporočljivo jemati, ko jih predlaga osebni zdravnik na podlagi našega trenutnega zdravstvenega stanja. Če smo zdravi in nimamo kakšnih posebnih potreb po prehranskih dopolnilih, je njihovo jemanje lahko nesmiselno. Učinkovine smo namreč že zadostno vnesli v telo, višek pa telo enostavno izloči,” nam zaupa dr. Hladnik.

 

Redkokdaj se sicer zgodi, da bi bila lahko prehranska dopolnila škodljiva, saj so odmerki zelo majhni in če jih jemljemo po navodilih proizvajalca tudi neškodljivi. Lahko pa se zgodi, da v primeru jemanja določenih zdravil pride do kontraindikacij in križanj učinkovin.

 

Vedno svetujemo, da se o jemanju prehranskih dopolnil najprej pogovorite z zdravnikom (tako osebnim kot mogoče tudi Halo Doktor zdravnikom), saj nam bo ta lahko svetoval, katera prehranska dopolnila so za nas priporočljiva in katera ne.

 

Posvet z zdravnikom o prehranskih dopolnilih

 

Jemanje prehranskih dopolnil je priporočljivo takrat, ko nam določenih snovi ne uspe pridobiti v telo skozi prehrano in življenjski slog. Po navadi se določena dopolnila svetujejo nosečnicam, osebam, ki imajo na podlagi krvne slike razna pomanjkanja, kroničnim bolnikom in določenemu delu populacije v specifičnih letnih časih (v članku o vitaminu D smo, na primer, svetovali jemanje tega vitamina v obliki dopolnila v jesenskem in zimskem času).

 

Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo prehranska dopolnila

 

Ob nakupu in pri izbiri prehranskih dopolnil moramo biti pozorni na več stvari:

 • Ali zaupamo proizvajalcu prehranskih dopolnil?
 • So učinkovine v prehranskem dopolnilu res potrebne?
 • Kakšna je koncentracija prehranskih dopolnil?
 • Kakšna so navodila za jemanje prehranskih dopolnil in ali nam to ustreza?

 

Kot smo že zapisali, se moramo zavedati, da prehranska dopolnila niso zdravila. Kot taka naj ne bi imela farmakoloških, imunoloških in presnovnih učinkov v telesu. Zato v osnovi niso namenjena zdravljenju in preventivi bolezni. Ker niso zdravila, pridejo na trg veliko lažje, njihova kakovost ni nadzorovana v taki meri in prav tako pogosto ni na deklaraciji napisanih vseh pomožnih sestavin.

 

Na trgu je poplava najrazličnejših izdelkov različnih proizvajalcev. Na splošno lahko rečemo, da so varnejši tisti, ki jih lahko kupimo v lekarnah, a tudi to ne drži vedno. Prehranska dopolnila najbolje poznajo farmacevti v lekarnah, ki nam lahko pri nakupu zelo  olajšajo odločitev. Tako kot povsod tudi tukaj ni popolne varnosti.

 

Kupovanje prehranskih dopolnil

 

Najpogostejša prehranska dopolnila

 

Na trgu je na voljo veliko različnih prehranskih dopolnil, a nekaj je takih, ki se najpogosteje uporabljajo:

 1. Multiprehranska dopolnila: Razna prehranska dopolnila, ki vsebujejo minerale, vitamine in druge snovi, po navadi v zadostni količini, s katero zapolnimo dnevni priporočeni vnos.
 2. Vitamin D: Izredno pomemben v jesenskih in zimskih mesecih, ko sta  njegov vnos in absorpcija v telo manjša.
 3. Vitamin B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B12): Posebej pomembni za posameznike, ki imajo vegansko ali vegetarijansko dieto, saj se predvsem  nahajajo v izdelkih živalskega izvora.
 4. Vitamin K: Pomemben za strjevanje krvi in zdrave kosti, priporočen v primerih, ko ne jemo veliko sveže zelenjave.
 5. Selen: Pripomore k pravilnemu delovanju ščitnice in imunskega sistema.
 6. Magnezij: Prispeva k ravnotežju elektrolitov, delovanju mišic in živčnega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.
 7. Omega-3: Nenasičena maščoba, ki preprečuje nastanek srčno-žilnih bolezni in znižuje raven holeterola v krvi.
 8. Železo: Pomaga pri vzdrževanju zdrave krvi in zadostne količine rdečih krvničk, ki prenašajo kisik po telesu.
 9. Morske alge in njeni izvlečki: Podobno kot omega-3 maščobne kisline naj bi različne modre alge pripomogle k znižanju holesterola in izboljšanju imunskega sistema.
 10. Probiotiki: Ključni pri pravilnem delovanju našega prebavnega sistema, saj pripomorejo k zdravi bakterijski kulturi in prebavi hrane.

 

Priporočljiva prehranska dopolnila

 

Posvet o prehranskih dopolnilih

 

Dr. Hladnik svetuje: “Posvet pred ali med uporabo prehranskih dopolnil je vedno zaželen, saj lahko brezglavo kupovanje teh izdelkov vodi tudi do neželenih učinkov ali ničelnih rezultatov. Če imate to možnost, je posvet z osebnim zdravnikom vedno na mestu, saj lahko prehranska dopolnila kombinira z obstoječimi zdravili, ki jih že uživate.”

 

Smiselno je, da se pred začetkom jemanja oglasite tudi v laboratoriju, kjer z odvzemom krvi preverimo, kje so pomanjkanja in zakaj do njih prihaja. Tako lahko kar najbolj optimiziramo jemanje prehranskih dopolnil in te kombiniramo z zdravo prehrano kot tudi z zadostno fizično aktivnostjo.

 


Urška Kužner
Diplomirana pedagoginja z opravljenim programom izpopolnjevanja izvajanja specialno-pedagoške in socialno-pedagoške pomoči otrokom in mladostnikom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja ter s čustvenimi in vedenjskimi težavami, ki se nikoli ne neha izobraževati. V Beogradu zaključuje redni študij psihologije in se izobražuje kot psihoterapevtka iz sistemske družinske terapije, v Ljubljani pa je zaposlena na osnovni šoli kot učiteljica dodatne strokovne pomoči, kjer dela z učenci s posebnimi potrebami.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×