Tistim, ki za izostren vid potrebujemo očala, sta namenjena dva specialista: okulist in optik. Kakšna je razlika med optikom in okulistom in kdaj potrebujemo enega, kdaj drugega?

 

Kdo je naš okulist?

Okulist je zdravnik specialist, ki je po medicinski fakulteti zaključil tudi 4-letno specializacijo oftalmologije, vedi o očesu in očesnih boleznih. Okulist sprejema svoje paciente v specializirani očesni kliniki, očesni ambulanti ali zdravstvenem domu. Okulisti se lahko še dodatno ločujejo po specializaciji, npr. očesna kirurgija, ultrazvok ali funkcionalna diagnostika.

 

Okulist na prvem mestu opravlja diagnostične preglede. Tu okulist ugotavlja spremembe na vekah, očesna vnetja, poškodbe roženice, spremembe na očesni leči (siva mrena), krvavitve na očesnem ozadju, bolezni vidnega živca, mrežnice in tumorji. Za diagnostične preglede je potrebna napotitev z napotnico s strani splošnega zdravnika.

 

Tisti, ki nosimo ali potrebujemo očala, poznamo predvsem okuliste, ki opravljajo preglede oči in predpisujejo očala ali kontaktne leče. V nabor pripomočkov spadajo različno napredni optični čitalniki in računalniki, ki preverjajo ostrino vida. Tako ugotovijo, ali je težava v kratkovidnosti, daljnovidnosti, astigmatizmu ali kombinaciji naštetega.

 

Kratkovidnost nastopi, ko ne vidimo primerno izostrenih oddaljenih predmetov. Ta je najbolj pogosta pri mlajšem prebivalstvu in je po navadi posledica naprezanja oči pri slabi svetlobi in hitrega razvoja mladostnikov ter otrok. Daljnovidnost nastopi, ko ne vidimo primerno izostrenih bližnjih predmetov (oddaljenost od oči do iztegnjene roke). Večina pacientov, ki se srečuje z daljnovidnostjo, je starejša, saj se z leti oko »poleni« in ne uspe primerno izostriti bližnje slike. Astigmatizem ali očesni cilinder pa je napaka, ko se svetloba ne fokusira enakomerno na mrežnico, zaradi česar lahko oko trza.

 

Kdo je naš okulist?

 

Potek prvega okulističnega pregleda

Vrst pregledov pri okulistu je lahko več, odvisno od naše težave, starosti in resnosti težave. Spodnji opis velja predvsem za splošne okulistične preglede zaradi očal.

 

Ko smo enkrat pridobili napotnico pri splošnem zdravniku in se naročili pri želenem izvajalcu, bomo s strani izvajalca prejeli datum obiska. Za okulistični obisk ni potrebnih nobenih posebnih priprav, se pa odsvetuje uporaba ličil okrog oči. Ostanki ličil lahko namreč zaidejo v oko in s tem otežujejo skeniranje notranjih delov očesa (zadnje stene, leče …).

 

Ko smo enkrat v ordinaciji, bo okulist preko že omenjenih optičnih čitalnikov opravil osnovni diagnostični pregled, s katerim ugotovi tip težave in njegovo resnost. Pri okulističnem pregledu za očala ali kontaktne leče bomo opravili tudi nekaj testiranj vida: 

  • branje črk in številk iz oddaljene ali približane table (v katero smer je črka E obrnjena, zaporedje številk v vedno manjši/večji pisavi),
  • preverba globinskega vida (ali je paličica bolj ali manj oddaljena),
  • preverba barvne slepote.

 

Na podlagi rezultatov nam bo okulist nastavil posebna testna očala, v katera bo vstavil potrebne leče, da je naš vid popravljen na popoln vid. Tukaj je ključno, da kot pacienti povemo, ali nas ostrina slike moti ali ne in ali resnično dobro vidimo s korekcijskimi lečami ali je potrebna še kakšna sprememba. Po opravljenem pregledu nam bo okulist predal naročilnico za izdelavo očal z določenim tipom leč pri izbranem optiku ali kontaktnih leč.

 

Okulista bomo mogoče ponovno obiskali v primeru, da se stanje vida poslabša ali izboljša. Postopek bomo ponovili in po potrebi bo okulist izdal nov recept za nove leče.

 

Kako poteka okulistični pregled?

 

Kontaktne leče ali očala?

Pri okulistu lahko zaprosimo za naročilnico očal ali kontaktnih leč, s tem da so ta lahko v celoti ali pa delno krita s strani ZZZS. Več informacij o kritju stroškov izdelave medicinskega pripomočka (očal ali kontaktnih leč) si lahko preberemo na uradni spletni strani ZZZS, kjer najdemo tudi odgovore na pogosta vprašanja zavarovancev na to temo.

 

Kaj vse še lahko opravlja naš okulist?

Okulistično delo vključuje poleg diagnostike tudi operativne posege: operacija odstopa mrežnice, operacija sive mrene ali kirurški posegi v primeru poškodb oči. Večina operativnih posegov je zaradi rehabilitacije in okrevanja opravljenih v bolnišnicah. V Sloveniji se največje število takšnih posegov opravi na očesni kliniki UKC Ljubljana.

 

Kdo je naš optik?

Za razliko od okulista je optik srednješolski tehnik. Program v Sloveniji izvaja izključno šolski center Rogaška Slatina, kjer lahko po štiriletnem programu vsak tehnik optik svetuje stranki pri izboru, uporabi in oskrbi očesnih pripomočkov.

 

Sicer za optika naročilnica očesnega pripomočka ni nujna, saj si lahko očala ali kontaktne leče izberemo in plačamo tudi sami. Naročilnica pride v poštev zgolj takrat, ko želimo uporabiti zavarovanje in kritje stroškov izdelave očesnega pripomočka s strani ZZZS. Nekatere optike imajo na voljo tudi omejeno število okvirjev, ki so v celoti brezplačni, torej kriti iz zavarovanja.

 

Poleg prve izbire svojih očal ali kontaktnih leč se na optika obrnemo:

  • ko se nam očala zlomijo,
  • ko se nam vid poslabša ali izboljša in nam okulist predpiše nova očala ali kontaktne leče,
  • ko potrebujemo sončna ali druga očala, naj bodo z dioptrijo ali brez nje,
  • v primeru menjave okvirja brez menjave same dioptrije leč.

 

Pri izbiri očal ali kontaktnih leč nam pomaga optik.

 

Izbira optika

Optika izbiramo na podlagi njegovega sodelovanja z ZZZS (koncesija), če imamo naročilnico in želimo uporabiti zdravstveno zavarovanje pri izdelavi korekcijskih očal ali kontaktnih leč. V nasprotnem primeru, ko želimo očala pridobiti samoplačniško, je koncesija z ZZZS nepomembna, saj zdravstvenega zavarovanja ne bomo uporabili. Poleg zgornjega merila izbiramo optika na podlagi njegove lokacije, ugodnih in akcijskih cen ter kakovosti storitve.

 

Dobra izbira, dobra diagnoza, dobri očesni pripomočki

Nekatere optike ponujajo poleg storitev nakupa, svetovanja in servisiranja očal tudi okulistične storitve. V Sloveniji so takšni centri vida že zelo razširjeni, v njih pa lahko pridobimo celostno obravnavo, od diagnoze pri okulistu do izbire očal pri optiku.

 

Poleg tega imamo v Sloveniji tudi Društvo očesnih optikov Slovenije, ki najboljšim na tem področju izdaja tudi certifikate kakovosti, ki zagotavljajo visoko raven oskrbe in boljši dostop do storitev.

 

Le z dobro diagnozo in kakovostnimi očali lahko tako okulisti kot tudi optiki zagotovijo pacientom in strankam oster vid. Pomembno je, da kot potrošniki tudi sami poskrbimo in vemo, na koga se moramo obrniti za te storitve ter kako lahko uporabimo svoje zdravstveno zavarovanje.

 

Viri

  ZRSZ Opis poklica: Okulist

  ZRSZ Opis poklica: Optik


Eva Konič
Avtorica in raziskovalka na področju javnega in zasebnega zdravstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si in asistentka v marketingu za podjetje Medifit d.o.o.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×