Piki komarjev lahko povzročajo kar nekaj preglavic in zdravstvenih zapletov, dejstvo pa je, da so nekateri ljudje za komarje znatno bolj okusni kot drugi. Kaj je vse tisto, kar vpliva na našo »okusnost« in katere so tiste bolezni, ki jih komarji lahko potencialno prenašajo tudi v Sloveniji?

 

Zakaj imajo komarji nekatere ljudi raje kot druge?

V Sloveniji poznamo okoli 30 vrst komarjev, po svetu pa jih je popisanih že več kot 3500. Med njimi je samo 10 % takih, ki se prehranjujejo tudi s človeško krvjo, pikajo pa nas zgolj komarjeve samice. Kri potrebujejo za razvoj plodnih jajčec in razvoj potomstva, kot kaže, pa vsaka kri za to ni enako dobra.

 

Številne raziskave so pokazale, da lahko na »našo privlačnost« vplivajo mnogi dejavniki, prav tako pa so odkrili, da imajo različne vrste komarjev tudi različne preference. Univerzalne formule, ki bi delovala na privlak komarjev, torej ni oz. je še ne poznamo, obstajajo pa določena splošna pravila. Poglejmo nekaj sodobnih znanstvenih odkritij.

 

Komarji in pik komarjev
Komarji: Poznamo različne vrste komarjev, v Sloveniji jih je okoli 30.

 

Krvne skupine

Iz sistema krvnih skupin AB0, o katerem smo že pisali, imajo komarji najraje kri krvne skupine 0. Ta je predvsem privlačna za tigraste komarjevrste Aedes, ki jih najdemo tudi v Sloveniji. Pripadnike krvne skupine 0 kar dvakrat pogosteje napadejo kot tiste s krvno skupino A, medtem ko je krvna skupina B nekje na sredini (0 > B > AB > A).

 

Krvne skupine določa naša DNK, ki vpliva tudi na to, katere kemijske snovi izločamo preko svoje kože. Študije so pokazale, da določene kemijske snovi (npr. mlečna kislina) komarjem znatno bolj dišijo kot nekatere druge. Določeni posamezniki imajo tako dejansko večjo genetsko predispozicijo za pike komarjev kot drugi, toda znanstveniki vseh podrobnosti za zdaj še niso razjasnili.

 

Izdihan zrak

Z dihanjem v svoje telo vnašamo kisik, izdihujemo pa ogljikov dioksid, ki je v kombinaciji z drugimi kemijskimi spojinami za komarje izjemno privlačen. Pritegne jih tako vonj kot količina ogljikovega dioksida, zato raje pikajo tiste posameznike, ki ga izdihajo več. Med te sodijo visoki ljudje, ljudje s prekomerno težo, nosečnice, športniki, posamezniki z višjim metabolizmom in tisti, ki se bolj znojijo.

 

Telesni vonj

Znoj v kombinaciji s kolonijami bakterij ustvari specifičen telesni vonj, ki ga imajo komarji radi. Te bakterije privlačijo predvsem komarje iz roda Anopheles, ki so glavni prenašalci malarije v podsaharski Afriki, najdemo pa jih tudi pri nas. Telesni vonj lahko zmanjšamo z rednim umivanjem, a moramo biti previdni pri dišečih milih, saj lahko ti komarje še bolj privlačijo.

 

Telesna temperatura

Toplejša koža je za komarje primerna izbira, zato ti pogosteje pikajo otroke. Prav tako je to dodaten razlog, da si bo ta za malico najraje izbral nosečnico. Višja telesna temperatura iz površine kože izpusti več hlapnih snovi, zaradi česar nas komar lažje zazna. Poleg tega pa toplota vpliva tudi na njegov vidni spekter, zato nas bo ob višji temperaturi hitreje opazil iz daljave.

 

Telesna aktivnost

Komarji zelo dobro zaznavajo gibanje in se takrat hitro usmerijo proti nam, kot smo omenili, pa ti naravnost obožujejo tudi vonj znoja. Metabolizem je med gibanjem višji, izdihamo več ogljikovega dioksida, temperatura je višja in iz telesa se sproščajo kemijske spojine, ki so za komarje izjemno privlačne (mlečna in sečna kislina, oktanol, amonijak idr.). Med telesno aktivnostjo smo tako idealna tarča, še posebno, če se gibljemo nekje v bližini vodnega območja. Zavohajo nas lahko iz razdalje do 50 m, medtem ko pri iskanju gostitelja preletijo tudi do 5 km.

 

Barva oblačil

Komarji nimajo samo dobro razvitega vonja, ampak tudi zelo dobro vidijo. Najbolj jih privlačijo temne barve, kot so črna, temno modra, najmanj pa rumena in bela. V času, ko so komarji najbolj aktivni, je zato najbolje, da se oblečemo v svetla oblačila, ki skrijejo čim več telesa.

 

Pivo

Študije so ugotovile, da pitje piva privlači predvsem komarje iz rodu Anopheles. Telesni vonji prostovoljcev, ki so uživali pivo, je povečal aktivacijo in orientacijo komarjev, medtem ko pitje vode ni imelo nobenega učinka. Kaj točno je v pivu, da postanemo za pike komarjev bolj dovzetni, za zdaj sicer še ni popolnoma jasno.

 

Zaščita pred komarji
Komarji: Komarje privlačijo različne človeškove lastnosti in vonjave.

 

Zdravstveni zapleti in bolezni, ki jih prenašajo komarji

Večinoma so bolezni, ki jih prenašajo komarji, značilne za države tropskega in subtropskega sveta, z migracijami pa so se te že pojavile tudi v Evropi. Posebno so ogroženi popotniki, ki potujejo v območja podsaharske Afrike, Srednje in Južne Amerike, velik del Azije ter nekatere pacifiške otoke.

 

V Sloveniji smo do zdaj imeli štiri okužene avtohtone primere z virusom Zahodnega Nila, medtem ko se druge bolezni pri nas avtohtono še niso pojavile. To pomeni, da se bolniki ostalih bolezni niso okužili preko pika komarja v Sloveniji, ampak izven nje. Virus Zahodnega Nila, ki ga prenašajo okuženi komarji iz roda Culex, pa je sicer zadnjih nekaj let v porastu v številnih evropskih državah. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je možnost širjenja med ljudmi v Sloveniji trenutno še majhna, imamo pa zaradi naravne danosti okolja za to vse pogoje.

 

V Evropi so komarji iz rodu Culex inAnopheles značilno avtohtoni, vedno več pa je tudi invazivnih vrst iz rodu Aedes. Sem spada tigrasti komar (Aedes albopictus), ki se je močno razširil tudi v Sloveniji in dokazano prenaša celo vrsto za človeka nevarnih bolezni, kot so rumena mrzlicazika, denga in čikungunja. Virusi se potencialno lahko prenesejo tudi na tigraste komarje pri nas, a je po trenutnih ocenah NIJZ tveganje za tovrstni dogodek še zelo majhno.

 

Več o najpogostejših nalezljivih boleznih komarjev si lahko preberete tukaj.

 

Alergijska reakcija in drugi zapleti

Značilno je, da se imunski sistem ob piku komarja odzove z alergijsko reakcijo, ki povzroči lokalno oteklino in srbečico. Na pike komarjev nekateri ljudje s časom razvijejo imunost, pri določenih pa se lahko razvije preobčutljivost, ki povzroča dodatne zaplete.

 

Piki komarjev lahko sprožijo hudo alergijsko reakcijo, ki se kaže kot velik, vroč in srbeč kolobar, ki se širi. Pojavi se oteklina, koprivnica, lezije in vnetje limfnega sistema. V redkih primerih lahko pride tudi do anafilaktičnega šoka, težav z dihanjem, otekanja jezika, padca krvnega tlaka ipd. Če opazite podobne simptome, nemudoma poiščite zdravniško pomoč!

 

Z zdravnikom se posvetujte tudi, če pride do vnetja, mehurjev ali izpuščajev okoli mesta vboda. Rana se namreč lahko zagnoji, postane boleča, povzroči povišano telesno temperaturo, povzroči otečene bezgavke ter druge posledice vnetja.

 

Kako se proti komarjem zaščitimo?

Večina človeških vonjav, ki privlačijo komarje, je edinstvenih in nespremenljivih. Znanost tako še ni odkrila »magične kombinacije«, ki bi lahko preprečila pike komarjev za stalno. Poleg rednega umivanja, ki zmanjša bakterije in druge privlačne kemične snovi na naši koži, pa se kljub temu lahko ustrezno zaščitimo z repelenti, ki naš vonj začasno prekrijejo.

 

Komarjem onemogočimo pike tudi z nošenjem svetlih oblačil, ki pokrijejo čim večji del telesa, čeprav v poletnih dneh to ni najpreprostejše. Preprečimo jim vstop v notranje prostore tako, da uporabimo mrežo proti komarjem, zunaj pa uporabimo posebne sveče in kadila. V svoji okolici tudi odstranimo pogoje za njihovo razmnoževanje, kot so odprte posode in vrči s stoječo vodo.

 

Komarji so v Sloveniji za zdaj bolj nadloga kot resnična nevarnost, nadvse resno pa je prenosljive bolezni treba jemati v primeru odhoda v tujino. Pred potovanjem v tvegana bolezenska območja se obvezno posvetujte z izbranim zdravnikom, specializiranim za potovalno medicino, in preverite ostale preventivne ukrepe. Koristne informacije najdete tudi na spletni strani projekta Zdravi na pot.

 

VIRI


Andreja Rok
Zdravstvena navdušenka, usmerjena v raziskovanje in upravljanje družbenih medijev. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si in del marketinške ekipe podjetja Medifit.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×