V središču našega gibanja in telesne drže je hrbtenica, ki povezuje vse naše okončine in pomembno vpliva na naše zdravje. Kako hrbtenica deluje in katere so najpogostejše poškodbe, je za Čakalnedobe.si spregovorila Ana Jeras, dipl. fizioterapevtka, delujoča v Ambulanti Zdravje AS.

 

Kaj je hrbtenica?

Hrbtenica predstavlja nekakšen nosilni steber našega telesa.

Sestavljajo jo:

 • hrbtenične kosti, imenovane vretenca,
 • sklepi,
 • medvretenčne ploščice ali diski,
 • mišice,
 • povezovalno tkivo (ligamenti, sklepna kapsula, fascija – ovojnice),
 • živci in
 • hrbtenjača.

»Hrbtenico sestavlja 33 vretenc. Glede na lego v telesu jih razdelimo na 7 vratnih, 12 prsnih, 5 ledvenih, 5 križničnih in 4 trtična vretenca. Vretenca dajejo telesu oporo in obliko. Gibanje med samimi vretenci omogočajo sklepi in mišice. V primerjavi z ostalimi sklepi v telesu so ti gibi majhni, vendar je hrbtenica kot celota dobro gibljiva. Med posameznimi vretenci so medvretenčne ploščice ali diski, ki so nekakšni blažilci sil, ki delujejo na hrbtenico. Mišice so odgovorne za gibanje, omogočajo gibanje delov telesa in hkrati ustvariti pravo mero stabilnosti, saj pogosto potekajo preko več sklepov.«

 

»Dodatno trdnost in stabilnost hrbtenice zagotavlja tudi povezovalno tkivo. Živci so prenašalci sporočil do hrbtenjače, ki je povezana z možgani, in tako skupaj nadzirajo gibanje. Vsak sestavni del hrbtenice ima svojo pomembno vlogo, le skupno usklajeno delovanje vseh enot nam omogoča gibanje. Če posamezna enota ne deluje pravilno, morajo druge enote prevzeti breme neaktivnih delov. To pa predstavlja veliko možnost za ustvarjanje gibalnih vzorcev, ki povzročajo pojav bolečine in preobremenitve drugih enot, kar lahko vodi v poškodbo,« razloži fizioterapevtka Ana.

 

Rehabilitacija hrbtenice

 

Katere simptome lahko občuti pacient?

»Preobremenitve hrbtenice lahko spremljajo različni simptomi. Lahko se kažejo z opozorilnimi simptomi v zelo mili obliki ali pa ti postanejo tako intenzivni, da nas ovirajo pri izvajanju osnovnih gibalnih aktivnosti. Lahko se pojavijo nenadoma in izzvenijo ter se s časom ponovno pojavijo, včasih tudi v intenzivnejši obliki,« opiše fizioterapevtka Ana. Pomembno je razumevanje, da za simptomi vedno stoji neki vzrok, zato pri pojavu le-teh ne smemo odlašati z obiskom fizioterapevta.

 

Opozorilni znaki, da je s hrbtenico nekaj narobe

Telo, vključno s hrbtenico, nam v primeru težav daje opozorilne znake, s katerimi želi opozoriti na nastale težave. Simptomi, ki lahko kažejo na težave s hrbtenico, so lahko:

 

 • bolečina (lokalna ali prenesena),
 • omejena gibljivost,
 • slabša moč v rokah ali nogah,
 • spremembe občutenja: občutek zbadanja z iglicami, mravljinčenje, zmanjšana občutljivost na temperaturo ali dotik itd.

 

Simptomi se pogosto med seboj prepletajo. Prvi in najpogostejši opozorilni simptom je bolečina, ki se lahko kaže z različnimi vzorci. Prisotna je lahko:

 

 • lokalna bolečina: v določenem delu hrbtenice, npr. v vratu, prsni hrbtenici ali spodnjemu delu hrbta,
 • prenesena bolečina: izžareva v drugi del telesa, npr. med lopatice, naprej v rebra, v glavo, roko ali nogo.

Fizioterapevtka Ana pove: »Pacienti opisujejo tudi slabšo gibljivost, ta se lahko kaže med posameznimi aktivnostmi. Pri vožnji avtomobila opazijo, da ne morejo zadostno obrniti glave in pogledati preko ramena. Lahko se pojavi kot jutranja okorelost in slaba gibljivost hrbtenice z bolečino, ki se nato čez dan ob gibalnih aktivnostih izboljšuje. Pogosta je pri starejši populaciji kot posledica degenerativnih sprememb oz. sprememb, povezanih s procesom staranja. Nekatere vnetne bolezni hrbtenice, npr. pri spondilitisu ali Bechterewjevi bolezni, povzročajo enake težave, razlika je le ta, da prizadenejo že mlajše pred 40. letom starosti.«

 

Bolj kot se simptomi nagibajo k spremembam na motorični (mišična oslabelost) ali senzorični ravni (spremembe občutenja), bolj verjetno je, da gre za pritisk na nevrološke strukture in lahko v primeru odlašanja ali ne ukrepanja privedejo do resnih zapletov ali celo nepopravljivih okvar.

 

Kako se zavarovati pred preobremenitvenimi stanji hrbtenice?

»V svoji fizioterapevtski praksi se vsakodnevno srečujem s pacienti, ki imajo težave s hrbtenico, zato na podlagi kliničnih izkušenj in stalnih strokovnih izpopolnjevanj vem, da je preventiva najboljše orodje za krepitev in varovanje zdravja. Če pride do težav, povezanih z gibalnim sistemom, pa ne čakajte, da minejo, saj se s tem lahko poveča jakost ter obseg bolečine in povišanje občutljivosti že poškodovanega tkiva. To pa podaljša čas okrevanja in lahko privede do nadaljnjih poškodb tkiv,« opozori fizioterapevtka Ana.

 

Preventiva in naslednja priporočila vplivajo na gibalni sistem kot tudi na ostale telesne sisteme:

 • Manualna fizioterapija: Specialne tehnike in metode z uporabo rok, ki jih izvajajo fizioterapevti s specialnimi znanji na podlagi predhodnega pregleda.
 • Zdravi gibalni vzorci pri dnevnih aktivnostih in delu: Ti promovirajo nebolečo izvedbo gibov, npr. pravilne tehnike dvigovanja ali prenašanja bremen, potiskanje, vlečenje, vstajanje ipd.
 • Pravilna telesna drža in redni aktivni odmori pri statičnih obremenitvah: Pomembno je ergonomsko delovno okolje in ustrezen položaj med sedenjem, ki enakomerno porazdeli kompresijske sile na hrbtenico.
 • Redno gibanje in terapevtska vadba: Ta naj bo prilagojena telesnim sposobnostim, saj je naloga vadb ta, da ohranjajo in ustvarjajo vzdržljiv gibalni sistem.

 

Rehabilitacija hrbtenice

 

Kakšne poškodbe so najpogostejše?

Glede na nastanek lahko poškodbe ali spremembe na hrbtenici razvrstimo v naslednje skupine:

 • Travmatična stanja: zlomi, zvini ipd.
 • Degenerativna stanja: artroza, stenoza.
 • Preobremenitvena stanja.

»Poškodbena stanja so nepredvidljivi dogodki, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih. Ta stanja niso redka, vendar se v svoji praksi pogosteje srečujem s poškodbami zaradi preobremenitev in degenerativnimi spremembami,« pove fizioterapevtka Ana.

 

Degenerativne spremembe so povezane s spremembami, ki vplivajo na spremembe strukture (vretence, vezi, sklepi, mišice in živci) in funkcijo hrbtenice kot celote.

Preobremenitvena stanja nastanejo kot posledica dolgotrajnih statičnih obremenitev (npr. dolgotrajno sedenje) ali posledica ponavljajočih se slabih vzorcev gibanja.

 

Kako rehabilitiramo hrbtenico?

»Pogosto se v svoji praksi srečujem s pacienti, ki želijo na podlagi telefonskega pogovora ali opisa stanja in priložene medicinske dokumentacije ”napovedati” časovni okvir, torej število in obseg terapij, ki bi jih potrebovali za okrevanje. Tega iz vidika strokovnosti in odgovornosti do pacientov ne moremo storiti iz več razlogov. Ljudje se med seboj razlikujemo, ravno tako imajo posamezne anatomske strukture različno obremenitveno sposobnost. Pacienti pogosto ne vidijo, da npr. šepajo pri hoji, da ne morejo izvesti preprostega giba, kot sta dvig na prste ali hoja po petah, ki lahko kažeta na resno okvaro posamezne živčne korenine,« opiše fizioterapevtka Ana.

 

Pomembno je zavedanje, da na okrevanje vplivajo številni dejavniki. Za uspešno izvedbo obravnave potrebuje fizioterapevt celostni vpogled v posameznikovo stanje. Ne glede na obseg simptomov ali težav z gibalnim sistemom je nujno potreben osebni stik fizioterapevta s pacientom.

 

Potek obravnave

Ob obisku fizioterapevta nastopi prva obravnava, kjer fizioterapevt opravi:

Fizioterapevtski pregled:

 • anamnezo: razgovor s pacientom, pregled priložene dokumentacije,
 • inspekcijo: telesna drža in položaji posameznih segmentov, vidne spremembe v obliki ali položaju mišic, barva kože, brazgotine ipd.
 • palpacijo: taktilne spremembe na koži, temperatura, občutljivost ipd.
 • osnovni pregled,
 • specifični testi,
 • usmerjena manualna fizioterapija in vadbena terapija.

 

Po opravljenem fizioterapevtskem pregledu sledijo fizioterapevtske obravnave, ki so sestavljene iz:

Fizioterapevtske obravnave:

 • usmerjena manualna fizioterapija in vadbena terapija,
 • ponovno vrednotenje uspešnosti terapije s ponovitvijo izbranih testov (začetno, vmesno in končno vrednotenje).

 

»Univerzalnega ”recepta”, s katerim bi odpravili vse težave v hrbtenici, ni! Razumljivo je, da težav s hrbtenico, ki so prisotne več let in so posledica npr. dvigovanja bremen, ne bomo odpravili, če ne bomo vplivali tudi na vsakodnevno izvajanje pravilnih gibalnih vzorcev, tako pri dnevnih aktivnostih in opravilih kot tudi pri delu,« pojasni fizioterapevtka Ana.

 

Pri hudih akutnih bolečinah pacienti pogosto razvijejo zaščiten vzorec gibanja, npr. obračajo in premikajo se v bloku, kot bi imeli vrat ali ledveno hrbtenico v oklepu. Ana razloži, da je v takšnih primerih pogosto treba najprej odpraviti simptome. S pomočjo izbranih fizioterapevtskih tehnik fizioterapevti obravnavajo miofascialni, živčni in sklepni sistem. Vadbena terapija je v tej fazi usmerjena v promoviranje nebolečega gibanja.

 

Fizioterapevtka Ana doda: »Šele nato preko pravilnih gibalnih vzorcev pacienta vodimo v funkcionalne aktivnosti, ki od njega zahtevajo prepogibanje ali obračanje. Cilj je pacienta pripeljati do stopnje, da lahko ponovno izvaja gibalne aktivnosti brez bolečin.«

 

Fizioterapevti s specialnimi znanji iz manualne fizioterapije obravnavajo pacienta individualno in celostno. Fizioterapevtka Ana pojasni: »Znanje o zgradbi in delovanju gibalnega aparata ter kakšne simptome dajejo posamezne enote hrbtenice, ki so preobremenjene ali že poškodovane, nas usmerjajo k izbiri primernih fizioterapevtskih tehnik. Usmerjena terapija je učinkovita in hitreje odpravlja težave, povezane z gibalnim sistemom. Sama stremim k temu, da je pacient aktivni udeleženec v terapiji. S pomočjo specialnih tehnik manualne fizioterapije, vadbene terapije in odpravo napačnih gibalnih vzorcev pri dnevnih aktivnostih in delu lahko uspešno odpravljamo simptome in vzroke, ki so pripeljali do težav s hrbtenico. Za ohranjanje in vzdrževanje stanja je zelo smiselna preventivna manualna fizioterapija in preventivna terapevtska vadba, ki je individualno prilagojena in prikazana posamezniku s strani fizioterapevta.«

 

Hrbtenica je ključnega pomena za pravilno in nemoteno gibanje našega telesa in ne nazadnje drže. Človek, ki ima dovolj gibanja in počitka, lažje ohranja telo v naravnem in zdravem stanju. V primeru težav v hrbtenici poiščite pravočasno pomoč, saj zanemarjanje simptomov lahko privede do resnejših, včasih nepopravljivih poškodb.


Ana Šuligoj, novinarka
Novinarka, ki jo zanimajo ljudje, njihove zgodbe in dejstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Fizioterapevt in fiziater: Kakšna je razlika?
Fizioterapevt in fiziater: Kakšna je razlika?
Fizioterapija in ortopedija
Partnerska vsebina
Zdravstvo

Če imamo bolečine v sklepih, križu ali mišicah, obiščemo fiziatra oziroma fizioterapevta. Kakšna je razlika med njima in kdaj se napotimo k enemu ali drugemu? Kaj je pravzaprav delo fiziatra in kaj fizioterapevta?

Spoznajmo fizioterapijo
Spoznajmo fizioterapijo
Fizioterapija in ortopedija

Kaj naredimo, ko nas nekaj boli ali ko se poškodujemo? Najprej pomislimo na fizioterapijo. Kaj fizioterapija je, kdo jo izvaja ter kako izgleda prva obravnava pri fizioterapevtu...

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×