Vsaj 40 odstotkov Evropejcev se je v svojem življenju že srečalo s težavo, ki ji rečemo glivična okužba nohta. Ljudje glivične okužbe nohta navadno ne prepoznajo takoj ali pa zmotno mislijo, da bo izzvenela sama od sebe. Zato se pogosto ne zmenijo za simptome ali pa nohte prekrijejo z lakom. 

Vendar ni tako preprosto, glivična okužba ne bo minila, če je ne zdravimo. Če z zdravljenjem predolgo odlašate, se lahko glivična okužba razširi in postane neprijetna, zaradi česar postane zdravljenje težje in dlje časa trajajoče. Svetujemo vam takojšen obisk zdravnika.

Nezdravljene glivične okužbe nohtov so navadno tudi estetsko neprivlačne in lahko pri ljudeh povzročajo zadrego. Ne nazadnje pa se nezdravljena glivična okužba lahko prenese na druge družinske člane ali druge osebe, sploh če radi obiskujete telovadnice ali bazene. 

 

Povzročitelji glivične okužbe nohta

Glivični okužbi nohtov rečemo tudi onihomikoza. Po zadnjih podatkih za glivičnimi težavami trpi več kot 8 odstotkov populacije v razvitem svetu. Bolezen lahko povzročijo tri vrste glivic: dermatofiti, plesni ali kvasovke. Najpogostejši krivci za okužbo so dermatofiti, saj so odgovorni za večino vseh primerov. Okužba s plesnijo predstavlja le okoli 10 odstotkov primerov, okužba s kvasovkami (npr. kandido) pa je precej redka in prevladuje pri bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom. 

Glivična okužba nohtov

 

Kako prepoznamo glivično okužbo nohta?

Bolezen se najpogosteje začne na konici oz. robu nohta, kjer glivice prodrejo pod noht in se začnejo širiti po nohtu proti nohtni korenini, nato pa še nižje proti nohtni posteljici. Okužba se lahko razširi tudi na druge nohte, sosednja tkiva in druge ljudi. Nohti na stopalih, predvsem palcu, so pogosteje prizadeti kot nohti na prstih rok.


Tam, kjer glivice prodrejo pod nohtno ploščo, noht spremeni barvo in/ali strukturo. Največkrat ljudje opazijo spremenjen videz nohta, ki postane zadebeljen, krhek in se obarva rumeno, lahko pa tudi belo, črno ali zeleno. Izgubi sijaj, začne se luščiti, lahko pa tudi odstopi od podnohtja, čemur rečemo oniholiza. Če okužbe še vedno ne zdravimo, se lahko pojavijo neprijeten vonj, mravljinčenje, občutek nelagodja, pa tudi bolečina in popolna deformacija nohta. 


Kadar so nohti prizadeti v večji meri, nam lahko povzročajo težave pri hoji, bolnik pa čuti bolečino tudi takrat, kadar stoji in je telesno aktiven. 

 

Kdo je bolj dovzeten za glivične okužbe nohtov?


Do okužbe z glivicami hitreje pride pri ljudeh, ki trpijo ali se soočajo z/s:

 • sladkorno boleznijo;
 • kroničnim venskim popuščanjem;
 • boleznimi perifernega žilja, ki povzročajo slabo prekrvavitev prstov; 
 • čezmerno telesno težo;
 • čezmernim potenjem; 
 • poškodbami kože ali nohtov;
 • imunsko oslabljenostjo (npr. okužba s HIV) ali slabšo odpornostjo (vzrok sta lahko tudi uporaba hormonske kontracepcije in nosečnost);
 • zdravljenje s protivnetnimi zdravili (kortikosteroidi) ali antibiotiki; 
 • čezmernim uživanjem alkohola;
 • slabo prehranjenostjo;
 • telesno aktivnostjo, predvsem športniki z zaprto in tesno športno obutvijo;
 • ponavljajočimi se poškodbami nohtov.

Kako do prave diagnoze?


Glivično okužbo nohtov lahko potrdi dermatolog oz. drug zdravnik s pomočjo dermatoskopije, pri kateri z dermatoskopom osvetli prizadeto površino nohta, jo poveča in tako prepozna tipične spremembe, ki niso vidne s prostim očesom. Pred začetkom zdravljenja svetuje tudi laboratorijski test, saj se določene bolezni ali poškodbe prav tako lahko kažejo podobno kot glivične okužbe.

 

💡Nasvet: Svetujemo obisk Ambulante Zdravje

 

Glivična okužba nohtov

 

Zdravljenje

Možnosti zdravljenja je več, priporočamo, da izbiro prepustite zdravniku, saj bo  najbolje presodil tip in resnost bolezni ter samo prizadetost nohtov. 

 1. Sistemska peroralna terapija: Zdravljenje je krajše, stopnja ozdravitve je višja, zdravilo pa se prejema v obliki tablet. Najpogosteje se uporabijo terbinafin, itrakonazol ali flukonazol. Nekaterim ljudem lahko  uporaba sistemskih protiglivičnih sredstev povzroči stranske učinke, kot so prebavne težave, otekanje obraza, srbečica ali izpuščaji.

 2. Lokalna terapija: Zdravilo se prejme v obliki kreme ali laka za nohte in se uporablja predvsem v primerih, kadar je prišlo do okužbe vrhnjega sloja nohta in kadar je prizadetega nohta manj od polovice. Lahko pa je terapija tudi kot dodatek perioralni terapiji, da se prepreči ponovitev bolezni pri bolnikih, pri katerih je sistemsko zdravljenje kontraindicirano.

 3. Druge oblike zdravljenja: Te vključujejo lasersko in fotodinamično zdravljenje, lahko pa pride tudi do delne ali popolne kirurške odstranitve nohta ter kemičnega odstranjevanja nohtov s pripravkom iz uree. Navadno se ta oblika zdravljenja uporabi, kadar prejšnji nista učinkoviti, lahko pa je njuno dopolnilo, saj kombinacija peroralne, lokalne in nefarmakološke terapije lahko izboljša prognozo ter zmanjša stranske učinke in čas trajanja zdravljenja.

 

Kaj pri glivični okužbi nohtov lahko naredimo sami?


Svetujemo vam, da upoštevate nekaj preprostih higienskih nasvetov, s katerimi lahko preprečite širjenje glivic po telesu.

 1. Kadar se pojavi glivična okužba stopal, zdravniki priporočajo nošenje bombažnih nogavic, ki jih morate nujno menjati vsak dan, lahko pa tudi večkrat dnevno.
 2. Pri obutvi je dobro, da je usnjena oz. iz materiala, ki diha, obenem pa naj bo široka. Po nošenju jo obvezno dobro prezračite. Če obutev nosite brez nogavic, jo s protiglivičnimi pršili dobro razkužite. 
 3. Noge si posebej umijte z mili, ki imajo nizek pH (kisel). Po umivanju noge dobro posušite do suhega, zlasti med prsti. Priporočamo, da jih obrišite z brisačo ali pa uporabite sušilec za lase. Brisačo po enkratni uporabi obvezno operite.  
 4. Manikiro je najbolje izvajati doma, priporoča se uporaba pilic za enkratno uporabo, ostale pripomočke pa po uporabi dobro razkužite. 
 5. V času glivičnega obolenja se je dobro izogibati bazenov in savn. Če obiskujete  fitnes, se raje oprhajte doma.


Preventivni nasveti

Glivice so trdovratna težava, zato se je bolje držati preventivnih nasvetov, kot se pozneje spopadati z zdravljenjem. 


Kadar obiščete bazen, savno ali pa se prhate po fitnesu, vedno obujte natikače. Po umivanju poskrbite, da so vaša stopala suha, noge temeljito obrišite in osušite. Čevlji in nogavice naj bodo iz zračnih materialov. Če ste zaradi narave dela pogosto v stiku z vodo, poskrbite tudi za to, da je koža na rokah suha, lahko pa uporabljate tudi zaščitne rokavice. Dobro je vedeti tudi to, da sladkor in kajenje pospešujeta razmnoževanje glivic. Nohte strižemo na kratko in pazimo, da ne poškodujemo kožice ob nohtih, saj poškodbe nohta in obnohtne kožice lahko glivicam olajšajo vstop, posledično pa pride do okužbe.

Potrebujete dermatološki pregled?

Seznam izvajalcev, ki jih priporočamo za dermatološki pregled. 

Ambulanta zdravje

Ambulanta Zdravje

Pot k izviru 6, 1000 Ljubljana

Ambulanta ZDRAVJE je specialistični center za žilno kirurgijo, ortopedijo, ultrazvočno in RTG diagnostiko ter dermatologijo in laser. Njihovo vodilo je osebni pristop do pacienta. Z ekipo strokovnih zdravnikov specialistov  zagotavljajo celovito obravnavo in vrhunsko zdravstveno oskrbo.

Klinika Omnia

Ob Koprivnici 21, 3000 Celje

Kliniko OMNIA predstavljajo zdravniki iz različnih specialističnih področij.
Njihova skupna in največja vrednota je pomagati.
So dostopni in trudijo se, da se pri njih počutite udobno, prijetno in domače.
Čakalnih dob ni. Do specialista pridete v 14 delovnih dneh.

Aristotel

Kolodvorska ulica 7A, 8270 Krško

Njihova vizija so visokokakovostne storitve, enaka in hitra dostopnost vsem uporabnikom zdravstvenih storitev ter zagotavljanje zasebnosti in tajnosti. Njihov cilj je zagotavljati čim krajše čakalne dobe, nobena ne sme biti daljša od 14 dni.

nobilis dermatologija

Nobilis - Ljubljana

Komenskega ulica 32, 1000 Ljubljana

Poliklinika Nobilis je pod vodstvom dr. Onišaka postala prepoznavna na področjih pomlajevanja obraza (predvsem s posegi hialuronskih polnil in botoksa), korekcije nosu, korekcije prsi in laserskih terapij (odstranjevanje tetovaž, poraščenosti in pigmentacij).

nobilis dermatologija

Nobilis - Maribor

Pohorska ulica 21 B, 2000 Maribor

Poliklinika Nobilis je pod vodstvom dr. Onišaka postala prepoznavna na področjih pomlajevanja obraza (predvsem s posegi hialuronskih polnil in botoksa), korekcije nosu, korekcije prsi in laserskih terapij (odstranjevanje tetovaž, poraščenosti in pigmentacij).

Zdrav splet ekipa

Zdrav Splet

Mejna ulica 6, 2000 Maribor

Zasebna klinika Zdrav splet je uporabnikom zdravstvenih storitev prijazna ustanova, kjer se z individualnim pristopom potrudijo poiskati optimalno rešitev odprave težav za vsakogar. Izvajajo prilagojen postopek zdravljenja in operiranja.

dermatologija rogl fabjan

Rogl - Fabjan

Derčeva ulica 35, 1000 Ljubljana

Dermatologija Rogl Fabjan je največja slovenska zasebna dermatološka ambulanta s koncesijo. 
V centru opravljajo diagnostiko in zdravljenje najširšega spektra dermatoloških obolenj, prav posebej pa se ukvarjajo s pigmentnimi znamenji in kožnimi raki. 


Urška Kužner
Diplomirana pedagoginja z opravljenim programom izpopolnjevanja izvajanja specialno-pedagoške in socialno-pedagoške pomoči otrokom in mladostnikom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja ter s čustvenimi in vedenjskimi težavami, ki se nikoli ne neha izobraževati. V Beogradu zaključuje redni študij psihologije in se izobražuje kot psihoterapevtka iz sistemske družinske terapije, v Ljubljani pa je zaposlena na osnovni šoli kot učiteljica dodatne strokovne pomoči, kjer dela z učenci s posebnimi potrebami.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×