Telemedicina je vedno bolj razširjena metoda komuniciranja med zdravniki in pacienti. Kako telemedicina deluje in kako jo apliciramo pri nas? Kako blizu smo telezdravju in visoko tehnološko razviti zdravstveni oskrbi?

 

Kaj sta telezdravje in telemedicina?

Telezdravje je krovni termin za vse zdravstvene storitve, ki se izvajajo s pomočjo informacijske in komunikacijske tehnologije.

 

Z nastopom digitalne dobe si zdravstva in zdravstvene oskrbe brez tehnologije sploh ne predstavljamo več. Zdravniki in ostalo zdravstveno osebje vsakodnevno komunicira in operira z informacijskimi bazami in računalniškimi rešitvami, ki pripomorejo k hitri in kakovostni zdravstveni oskrbi.

 

Poleg telezdravja je izredno pomemben tudi termin telemedicina. Ta definira rabo sodobne informacijske tehnologije, z namenom zagotavljanja zdravstvenih storitev pacientom na daljavo. To vključuje vse od zdravstvenega posveta in diagnostike do vključno zdravljenja na daljavo.

 

S pomočjo telemedicine lahko svoje zdravnike pacienti kontaktiramo in se z njimi posvetujemo o svojem zdravstvenem stanju, receptih, izvidih ali kronični bolezni, ne da bi se osebno zglasili v zdravstveni ordinaciji.

 

Zdravnik namreč lahko prejme vso potrebno dokumentacijo preko spleta in nam nudi zdravstveni nasvet, ne da bi se osebno zglasili pri njem. Kronični bolniki, ki s pomočjo različnih naprav in meritev spremljajo svoje zdravstveno stanje, lahko podatke samodejno posredujejo do ambulante, kjer se v primeru negativnih sprememb stanja zdravnik aktivira in kontaktira pacienta.

 

Telemedicina ni omejena zgolj na odnos med zdravnikom in pacientom, marveč vključuje tudi komunikacijo na daljavo med različnimi zdravniki in zdravstvenim osebjem. Možnost strokovnega posveta pred sprejemom pomembnih odločitev je ključna za povečanje uspešnosti zdravljenja. Prav tako v sklopu telemedicine poteka izmenjava znanj in izobraževanja zdravstvenega osebja, kar pripomore k izboljšanemu delovanju celotnega zdravstvenega sistema.

 

Telemedicina
Telemedicina in telezdravje: Kaj sploh to je?

 

Prednosti in pomanjkljivosti telezdravja in telemedicine

Telemedicina prinaša veliko prednosti in izboljšav zdravstvene oskrbe. Poleg hitrosti, razpoložljivosti in vsesplošne praktičnosti telemedicine v digitalni dobi lahko med prednosti naštejemo tudi:

 

  • možnost celostne oskrbe pacienta, ne glede na lokacijo,
  • razpoložljivost pacientovih podatkov za strokovne posvete na daljavo,
  • jasen pregled nad lastnimi podatki z varnimi dostopi na spletu,
  • dodatna hramba zdravstvene dokumentacije v primeru izgube njihove fizične oblike,
  • hitrost in učinkovitost zdravstvene oskrbe ter zmanjšanje čakalne dobe.

Vse naštete prednosti pa so lahko žal tudi slabosti. Tako kot je na to opozarjala že Informacijska pooblaščenka Republike Slovenije, je varna izmenjava osebnih podatkov pacientov med zdravstvenimi ustanovami in sama hramba osebnih podatkov znotraj posameznih ustanov lahko zelo nevarna in problematična.

 

Digitalna doba je izredna priložnost za razvoj in izboljšavo obstoječih modelov zdravstvene oskrbe, lahko pa odpira tudi veliko število problematičnih tem, tako o dostopu, distribuciji in rabi osebnih podatkov kot tudi o nevarnostih vdora v neprimerno zavarovane baze podatkov.

 

Prav tako se je treba zavedati, da je večina zdravstvene oskrbe usmerjena na starejše prebivalstvo, saj le-to zahteva največje število obravnav. Takšno prebivalstvo ni nujno tehnološko pismeno, kar pomeni, da jim je večina tehnoloških rešitev nedostopnih. Izobraževanje prebivalstva je zato ključno, če želimo, da so nacionalni projekti uspešni tudi v praksi. Z redno uporabo in poznavanjem možnosti telemedicine je lahko ta resnično uspešna.

 

Kako daleč smo od resnično tehnološko naprednega zdravstva?

Tako mednarodna zdravstvena organizacija WHO kot druge mednarodne institucije redno spremljajo in spodbujajo tehnološki razvoj v zdravstvu, saj ta zagotavlja večjo dostopnost do zdravstvene oskrbe in njeno povišano kakovost.

 

Različne države sveta se spopadajo z različnimi težavami, zato se pri njih telemedicina razvija na različne načine. Nekateri se osredotočajo na dostopnost zdravnikov in zdravstvene oskrbe v oddaljenih in težko dostopnih krajih, spet drugi razvijajo metode in tehnologijo, ki pomaga pri posvetovanju zdravnikov širom sveta. 

 

Telemedicina
Telemedicina in telezdravje: Resničnost sedajnosti ali sanje prihodnosti?

 

Aplikacije telezdravja in telemedicine v Sloveniji

V Sloveniji smo že delno stopili v digitalno dobo tudi na tem področju. Z rabo izkaznice zdravstvenega zavarovanja lahko zdravstveno osebje preko nacionalne informacijske baze dostopa do osnovnih pacientovih podatkov. Iz tega naslova nam je verjetno najbolj znana spletna izdaja receptov eRecept. Ta je že skoraj v celoti nadomestila papirnate recepte. Prav tako že nekaj let poznamo naročanje na specialistične preglede in posege preko eNaročanja in eNapotnice.

 

V beta različici je pacientom v Sloveniji na voljo tudi portal e-Zdravje, kjer lahko v omejeni različici spremljamo svojo osnovno zdravstveno dokumentacijo preko spleta. Poleg določenih zdravstvenih podatkov lahko pacient opravi eNaročanje z eNapotnico in preveri veljavnost eReceptov. 

 

ePosvet

ePosvet je pilotni projekt ZZZS iz leta 2016/2017, ko so posvetovanje med zdravstvenimi delavci na daljavo testno preizkusili znotraj dveh javnih zdravstvenih ustanov: OZG Kranj in SB Jesenice. Danes je ePosvet razpoložljiv v širšem zdravstvenem sistemu, a ostaja še zelo omejen in nedodelan za vsakdanjo rabo. Več o projektu so v preteklosti poročali tudi lokalni gorenjski mediji.

 

Klinika Golnik 

V univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo na Golniku so telemedicinsko komunikacijo med pacienti in zdravniki vzeli zelo resno, saj že leta redno razvijajo zdravstveno svetovanje in izobraževanje pacientov na daljavo.

 

Poleg širokega izobraževalnega centra za paciente, ki je dostopna vsakomur na njihovi spletni strani, omogočajo tudi storitev »Vprašajte specialista«, kjer lahko preko spleta oddamo svoja vprašanja, vezana na specifičen zdravstveni problem.

 

Zavarovalnice in samoplačniški zdravstveni posveti

Poleg javnih zdravstvenih ustanov ponujajo telemedicino in zdravstveno svetovanje na daljavo tudi slovenske zavarovalnice.

 

Pri tem izstopa Zavarovalnica Triglav s svojo storitvijo Zdravstveni nasvet. Zavarovanje Zdravstveni nasvet krije stroške nasveta zdravnika družinske medicine prek telefona, kadar gre za naše zdravje ali zdravje našega mladoletnega otroka, in sicer v primeru nenujnih zdravstvenih težav. Storitev obsega zdravnikovo oceno simptomov in priporočena ravnanja. Naročanje je mogoče vsak dan med 6. in 22. uro, zavarovalnica pa zagotovi povratni klic zdravnika v dogovorjenem terminu.

 

Posebej zanimiv je tudi njihov prihajajoči video posvet s specialistom:

 

“Video posvet poteka v digitalni poslovalnici Triglav Lab. V njem se lahko s pomočjo sodobne tehnologije udeležite tudi individualnega video posvetovanja s specialisti za različna zdravstvena vprašanja. Posveti bodo potekali predvidoma enkrat na mesec. Vabljeni k spremljanju naše strani, kjer vas bomo o terminih in različnih tematikah posvetov redno obveščali.” – vir: https://www.triglavzdravje.si/posvet-s-specialistom

 

 

Več o telezdravju in telemedicini

V prihajajočih tednih bomo še dodatno objavljali vsebine na temo telemedicine, saj menimo, da je to pomemben dialog, ki ga moramo pacienti spremljati. Če želite spremljati naše objave, lahko sledite naši strani na Facebooku.


Eva Konič
Avtorica in raziskovalka na področju javnega in zasebnega zdravstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si in asistentka v marketingu za podjetje Medifit d.o.o.

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.