Mnogim izmed nas je o težavah z duševnim zdravjem še vedno težko govoriti. Pri tem se počutimo ranljive, skrbi nas, kako bodo drugi reagirali na naše probleme. Zato je zelo pomembno, da o težavah z duševnim zdravjem govorimo glasno in brez stigme in s tem odstranimo tabuje. Duševno zdravje je namreč širok pojem, zajema lahko fizično počutje kakor tudi naš notranji svet. Nekateri ljudje nosijo očala, drugi imajo težave s hrbtenico, zakaj torej ne bi bili odprti tudi glede duševnega zdravja? Zakaj bi se teh težav sramovali? 

 

Prvi korak v skrbi za duševno zdravje je pogovor

 

Prvi korak do reševanja težav je, da si priznamo, kako se počutimo. V redu je jokati, če smo žalostni, v redu je, če se počutimo zaskrbljene. Ni se potrebno opravičevati za to, kar čutimo. Namesto, da se osredotočamo na druge, se raje osredotočimo nase. Svoje občutke in stiske zaupajmo prijatelju ali družini, saj nas glasen pogovor o težavah lahko razbremeni, ne počutimo se osamljene, oseba pa nam lahko ponudi nov vidik pri reševanju težav. 

 

duševno zdravje

Kako poiskati pomoč?

 

Kdaj je pravi čas, da poiščete strokovno pomoč? Pravega odgovora ni, bistveno pa je, da občutite močno željo ali potrebo po tem, da bi svoje težave ali stiske delili s z osebo, ki je objektivna in vas ne pozna. Skoraj vsak četrti človek na svetu v nekem obdobju svojega življenja trpi zaradi težav z duševnim zdravjem, zato nam pogovor s psihoterapevtom lahko pomaga pri soočanju z izzivi, ki nam jih postavlja življenje. Psihoterapija zagotavlja varen prostor za pogovor o problemih, njen cilj pa je usmeriti posameznika na način, da bo lahko kar najbolje deloval, težave pa ga v vsakdanjem življenju ne bodo ovirale. Psihoterapija lahko poteka osebno, individualno, v skupini, po spletu, telefonu, s partnerjem ali z družino.

 

Psihoterapija nam lahko pomaga pri različnih težavah

 

Psihoterapija nam lahko postopoma pomaga razumeti samega sebe ali pogledati na problem z drugega zornega kota. Prav tako nam lahko pomaga odkriti napačne vzorce vedenja in razmišljanja. 

Dobro je razmisliti o psihoterapiji, če:

  • vas mučijo negativne misli;
  • se spopadate s pretiranim strahom, tesnobo;
  • doživljate napade panike;
  • se soočate s težavami s spanjem;
  • je vaša samopodoba pretirano nizka in
  • če se spopadate s težkimi življenjskimi dogodki, kot je npr. izguba ljubljene osebe ali razhod s partnerjem

Psihoterapija je namenjena ljudem, ki potrebujejo podporo pri spopadanju z zahtevno življenjsko situacijo ali duševno stisko. Ker poznamo različne oblike psihoterapije, je pred prvim obiskom dobro preveriti psihoterapevta in terapijo, ki jo ponuja. Ta je lahko psihoanalitična, družinska, kognitivno-vedenjska itd.

skrb za duševno zdravje

Razlika med različnimi profili

 

Kadar smo v stiski, lahko poiščemo strokovno pomoč pri psihologu, psihiatru ali psihoterapevtu. Pa poznamo razlike med njimi? Psiholog ima zaključen študij psihologije in je po končanem študiju usposobljen za opravljanje psihometričnega testiranja in ocenjevanja, nudi pa tudi psihološko svetovanje. Če psiholog po končanem magistrskem študiju opravi tudi specializacijo iz klinične psihologije, lahko opravlja delo kliničnega psihologa in se ukvarja z duševnimi in osebnostnimi motnjami. Psihologa zanima posameznikovo mišljenje, vedenje, čustvovanje, osebnost in medosebnimi odnosi.

 

Psihiater je zdravnik specialist, ki je zaključil izobrazbo na Medicinski fakulteti in nato opravil petletno specializacijo iz psihiatrije. Usposobljen je za zdravljenje kompleksnejših duševnih bolezni in osebnostnih motenj, ki potrebujejo zdravljenje z zdravili ali pa hospitalizacijo v psihiatrični bolnišnici. Poleg osebnega zdravnika je psihiater edini, ki nam lahko predpiše zdravila.

 

Psihoterapevt je strokovnjak, ki je opravil akademsko izobraževanje iz psihoterapevtske znanosti in šel skozi specialističen študij psihoterapije. To je lahko psiholog, lahko pa so to tudi posamezniki, ki so po končanem humanističnem študiju opravili različna usposabljanja.

 

Psihološka pomoč Kolektivno

V Triglav, Zdravstveni zavarovalnici se zavedamo, da podpora zdravja in dobrega počutja zaposlenih vključuje tudi skrb za duševno zdravje. Zavarovanje Psihološka pomoč Kolektivno lahko pomaga pri manjši odsotnosti, boljši klimi in nizki fluktuaciji zaposlenih.

Zavarovanje Psihološka pomoč Kolektivno v primeru duševne stiske zaposlenemu krije stroške opravljenih storitev psihološke pomoči v obliki individualne terapije, največ do višine letne zavarovalne vsote, ki je določena v zavarovalni pogodbi.

Zavarovanje se uveljavi tako, da pokličete na brezplačno številko 080 26 64 in se dogovorite za termin pogovora z zdravnikom psihiatrom na daljavo (prek telefona ali videoklica). Če je v pogovoru s psihiatrom ugotovljena duševna stiska, Zdravstvena točka organizira prvi termin pri izvajalcu psihološke pomoči.

Triglav, Zdravstvena zavarovalnica sodeluje s široko mrežo izbranih izvajalcev psihološke pomoči po vsej Sloveniji, in vam zagotavlja pravočasno, kakovostno in dostopno psihološko pomoč.

 

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×