Antibiotiki so zdravila, ki jih zdravniki predpišejo za zdravljenje bakterijskih vnetij, beseda pa izhaja iz grščine in pomeni “proti živemu.” Eno izmed najbolj znanih antibiotičnih zdravil je nastalo iz plesni, in sicer penicilin. O tem, zakaj, kdaj in kako antibiotike uporabljamo, je za Čakalnedobe.si spregovoril Žiga Hladnik, dr. med., spec. družinske medicine.

 

Kaj so antibiotiki in zakaj jih predpiše zdravnik?

Antibiotiki so učinkovine, ki uničujejo ali preprečujejo rast bakterij ter sodijo med zdravila, ki jih uporabljamo za boj proti mikrobom. “Njihovo delovanje je različno. Penicilinski antibiotiki na primer preprečijo izdelavo celične stene in tako uničijo določene vrste bakterij. Zdravniki jih predpisujemo takrat, kadar na podlagi značilnih težav bolnika, telesnega pregleda ter po potrebi pregleda krvi in slikovnih preiskav ocenimo, da so težave posledica delovanja bakterij ali njihovih produktov,” pojasni dr. Hladnik.

 

Antibiotiki: Eden izmed najbolj znanih antibiotikov je penicilin, ki je nastal iz plesni.

 

Kako lahko antibiotiki škodujejo telesu, če jih napačno uporabljamo

Kot vsa zdravila, imajo tudi antibiotiki svoje stranske učinke. Ker poznamo več vrst tovrstnih zdravil, so tudi težave, ki jih povzročijo, lahko različne. Nekateri lahko obremenijo organe, ki sodelujejo pri razgradnji in izločanju kemijskih substanc, kot so jetra ali ledvice. Spet za druge so bolj značilne na primer alergijske reakcije. Veliko antibiotikov ima tudi interakcije z drugimi zdravili, na kar moramo biti še posebej pozorni.

 

Dr. Hladnik razloži: “Največ težav povzročajo antibiotiki zato, ker ne učinkujejo samo proti tisti vrsti bakterij, ki povzroča bolezen, ampak tudi proti drugim, predvsem črevesnim bakterijam, ki jih nujno potrebujemo za življenje. To lahko povzroča prebavne težave, redko pa tudi življenjsko ogrožajoče driske. Ker se zmanjša število “dobrih” bakterij, se lahko razrastejo glive. Vse več je tudi dokazov, da spremembe vrste in količine bakterij v črevesju pomembno vplivajo na nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja ter rakave bolezni. 

 Vse našteto se lahko pojavi tudi pri pravilnem predpisu in uporabi antibiotikov. Napačna, predvsem prekomerna uporaba antibiotikov, tako s strani zdravnikov kot s strani bolnikov, je pripeljala do razvoja bakterij, ki so odporne na več vrst antibiotikov. To je pomembno predvsem na nivoju posameznika, ki s prepogostim ali pogostim jemanjem antibiotikov svoje bakterije počasi spreminja v odporne. Na nivoju človeštva pa ima tovrstno jemanje še večje posledice, saj v nekaterih primerih učinkovitih antibiotikov praktično ni več.”

 

Kakšne je pravilna uporaba antibiotikov

“Za pravilno uporabo antibiotikov smo odgovorni tako zdravniki kot bolniki. Zdravniki moramo paziti, da predpišemo pravi antibiotik v pravem odmerku in pravilnem trajanju za določeno bakterijsko okužbo. In samo takrat kadar je potreben. Bolnikova odgovornost je, da zdravilo jemlje natančno in tako, kot je dogovorjeno. 

 

Pacient mora kljub temu misliti s svojo glavo in vedno prebrati priloženo navodilo za uporabo. Preveriti mora, ali ima lahko predpisani antibiotik interakcije z morebitnimi drugimi zdravili, ki jih jemlje in na to opozoriti zdravnika. Prav tako je zelo pomembno, da zdravnika opozori na morebitno alergijo, ki se je ob jemanju pojavila v preteklosti,” pove dr. Hladnik.

 

Antibiotiki: Za pravilno uporabo smo odgovorni tudi pacienti. Navodilom zdravnika in farmacevta moramo točno slediti.

 

Kako shranjujemo antibiotike?

Antibiotike lahko v veliki večini primerov shranjujemo pri sobni temperaturi, in sicer v temnem prostoru s primerno vlažnostjo in stran od virov toplote. Pomembno je, da jih hranimo v izvirni embalaži skupaj z navodilom za uporabo.

 Dr. Hladnik opozori: “Najbolje je, da imamo posebno omarico, namenjeno shranjevanju zdravil, ki jo lahko zaklenemo pred otroki.”

 

Kdaj prenehamo z jemanjem antibiotikov in kam naj damo ostanek tablet?

“Z antibiotikom prenehamo po dogovoru z zdravnikom. Koliko časa traja zdravljenje, je odvisno predvsem od mesta in vrste okužbe ter skupine predpisanega antibiotika. Če prenehamo prezgodaj, je večja možnost, da se bolezen ponovi. Če antibiotik jemljemo predolgo, pa obstaja večja možnost za nastanek stranskih učinkov,” opiše zdravnik dr. Hladnik.

 

Če nam antibiotiki po zdravljenju ostanejo, jih lahko shranimo v omarico, namenjeno zdravilom, ali pa jih preprosto vrnemo v lekarno. Dr. Hladnik svetuje, da se o uporabi takšnih antibiotikov predhodno pogovorite z zdravnikom ali s farmacevtom.

 

Antibiotiki so učinkovita zdravila proti bakterijskim vnetjem, vendar lahko njihova napačna uporaba zmanjša ali celo uniči njihov učinek. O uporabi takšnih tablet se dobro posvetujete z zdravnikom, ki vam zdravila predpiše. Priložena navodila natančno preberite in upoštevajte nasvete zdravnika ali farmacevta. Z ustreznim in pravilnim jemanjem tablet si lahko zagotovite večjo učinkovitost delovanja tablet in nenazadnje ozdravitev.


Ana Šuligoj, novinarka
Novinarka, ki jo zanimajo ljudje, njihove zgodbe in dejstva. Članica ekipe portala ČakalneDobe.si

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Optimalno jemanje zdravil: Kdaj in kako jih kombinirati?

Jemanje zdravil je ključno za vzpostavljanje zdravja, ko naše počutje in stanje nista optimalna. O tem, kako je zdravila najboljše jemati, je za Čakalnedobe.si razložil Žiga Hladnik, dr. med., specialist družinske medicine, delujoč v ambulanti Zdravje AS v Ljubljani.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×