Abdominoplastika je ena najbolj pogostih operacij v estetski kirurgiji, s katero preoblikujemo trebuh. Gre za dokaj obsežno operacijo, pri kateri s trebuha odstranimo odvečno kožo in podkožno maščevje in po potrebi učvrstimo mišično-vezivno plast trebušne stene. Abdominoplastika zagotavlja hitre, predvidljive in dobre rezultate, resni zapleti pa so redki, kadar poseg opravi izkušen plastični kirurg.

 

Vzroki za nastanek deformacije trebušne stene

Najpogostejša vzroka deformacije trebušne stene sta nosečnost in debelost. V času nosečnosti rast ploda povzroči razmik premih trebušnih mišic oz. diastazo rektusov. Rast ploda povzroči tudi raztegovanje in tanjšanje kože na trebuhu. Čeprav se v prvih mesecih po porodu stanje pri večini žensk popravi samo, pri mnogih po porodu ostane ohlapna in strijasta koža, zaradi diastaze rektusov pa se srednji del trebuha boči ob napenjanju.

 

Podobno se dogaja tudi pri debelosti, kjer depoziti maščevja v trebuhu in v podkožnem maščevju trebušne stene raztegujejo in razmikajo strukture trebušne stene.

 

Komu je namenjena abdominoplastika?

Abdominoplastika je namenjena pacientom, ki imajo težave z ohlapno trebušno steno, odvečno kožo na trebuhu, s strijami ali pa imajo diastazo premih trebušnih mišic. Primerni kandidati za operacijo morajo imeti primerno telesno težo, biti morajo zdravi in ne smejo kaditi. Za ženske je pomembno, da po posegu ne načrtujejo nosečnosti, saj lahko ponovna nosečnost popolnoma izniči rezultat operacije.

 

Abdominoplastika zagotavlja najboljše rezultate, kadar koža na trebuhu ni pretirano ohlapna in odvečna. Pri pacientih, ki imajo po obilnem hujšanju izrazitejše deformacije z obilo odvečne in viseče kože, pridejo v poštev obodne operacije trupa, kot so spodnji body-lift ali cirkumferentna lipektomija pasu.

 

Preoblikovanje trebuha

 

Kako se izvede operacijo?

Abdominoplastika se opravi v splošni anesteziji in v povprečju traja 2–3 ure. Po operaciji je treba vsaj en dan ostati v bolnišnici, kadar pa je okrevanje zahtevnejše, pa se bolnišnično zdravljenje temu primerno podaljša.

 

V spodnjem delu trebuha, tik nad osramjem, naredi kirurg prečni rez, skozi katerega dvigne kožno-podkožni pokrov v smeri proti rebrnim lokom. Popek ostane na svojem mestu in je ločen od dvignjene kože. Kadar je prisotna diastaza rektusov, so razmaknjene preme trebušne mišice približane s šivi in trebušna stena se tako učvrsti. Nato odstrani odvečno kožo pod nivojem popka in prestavi popek na želen položaj ter zašije kožne rane. Ob koncu operacije je trebuh raven, koža pa je gladka in napeta.

 

Kakšno je okrevanje po posegu?

Okrevanje po abdominoplastiki je v prvih nekaj dneh dokaj zahtevno, saj so takrat bolečine najbolj izrazite, treba pa je paziti tudi na kirurške rane in drenažne cevke. Izogibati se moramo iztegovanju trupa, če pa je bila med operacijo korigirana tudi diastaza rektusov, pa moramo pri vstajanju s postelje paziti, da vstajamo z boka. Po operaciji so rane sterilno pokrite, preko trebuha pa je nameščen trebušni pas.

 

Protibolečinska zdravila je zlasti v prvih dneh po posegu treba jemati redno in po navodilu kirurga tako, da v mirovanju ne čutimo bolečin v operiranem področju. Kasneje, ko bolečine popustijo, je dovoljeno jemanje analgetikov po potrebi.

 

Kontrolo in prevezo ran opravi kirurg 2. do 3. dan po posegu. Tedaj po navadi iz ran odstrani tudi drenažne cevke. Po prevezi nazaj namesti trebušni pas, ki ga je treba redno nositi 6 do 8 tednov po operaciji. Trebušni pas omogoča manjšanje oteklin in podplutb, nudi oporo operiranim tkivom in omogoča optimalno celjenje ran.

Šive nam odstranijo ob naslednji kontroli, 2 tedna po operaciji.

 

Preoblikovanje trebuha

 

Kdaj lahko ocenjujemo rezultate?

Rezultati abdominoplastike so vidni takoj po operaciji, vendar zaradi oteklin rezultatov ne moremo ocenjevati takoj po operaciji. Otekline so lahko prisotne več mesecev po posegu, zato končni rezultat ocenjujemo šele 6 do 12 mesecev po operaciji. Rezultati abdominoplastike so praviloma dobri in predvidljivi, resni zapleti pa redki, kadar poseg opravi izkušen strokovnjak.


Miloš Milošević, dr. med.
dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, FEBOPRAS

https://www.estetika-milosevic.si/

Članek izraža stališča avtorja, in ne nujno stališča uredništva portala ČakalneDobe.


Preberite tudi

Povečanje prsi
Povečanje prsi
Estetika

Čeprav je tema povečanja oprsja še vedno tabu, se zanj odloči marsikatera ženska, tudi v Sloveniji. Več na to temo si lahko preberete v prispevku g. Miloš Miloševića, dr. med., specialista plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije.

Pomanjšanje prsi

Oblika in velikost prsi sta pri vsaki ženski drugačni. Nanjo vplivajo številni dejavniki, kot so genetika, starost, indeks telesne mase, predhodne nosečnosti, dojenje in še kaj. Nemalo žensk se zaradi prevelikega ali bolečega oprsja odloči za njihovo pomanjšanje.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×