Slovenija spada med najbolj gozdnate države v Evropi. Kmetijske zemlje je okrog 43%, od tega 65% kmetijske zemlje porašča trava. Te travnate površine lahko uporabimo za pašo goveda. Z vidika potrošnika je torej zelo zanimivo vedeti v čem je razlika v mesu živali iz ekološke reje od mesa goveda iz industrijske reje?

Prednosti

Meso goveda iz ekološke reje je bolj kakovostno in ima boljši okus

Meso goveda ekološke reje ima veliko hranilnih snovi, večjo paleto okusov in je bolj bogato. Poleg tega ima takšno meso tudi druge zdravstvene koristi:

  • Manj maščob
  • Več omega-3 maščobnih kislin (ki so dobre za srce)
  • Več konjugiranje linolne kisline (pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca in ožilja in raka)
  • Več antioksidantih vitaminov, kot npr. vitamin E
  • Meso goveda, ki vsebuje 10% maščob ali manj je bolj zdravo in priporočljivo

Naravna krmila so govedu bolj prijazna

Pri ekološki reji se govedo vsaj 180 dni v letu prehranjuje s travo na pašnikih. Pri industrijski reji se običajno prehrani dodaja tudi koruzo in druge prehranske dodatke, ki pa lahko povzročajo veliko želodčnih težav za govedo.

Ekološka reja je okolju prijaznejša

Govedo iz ekološke reje naj bi imelo manj negativnega vpliva na okolje kot govedo industrijske reje. Govedo iz ekološke reje se prehranjuje na pašnikih in na tistih delih zmanjšuje rast lesnatih rastlih, kar je koristno za pašnike. Pri paši goveda na pašnikih pa morajo kmetovalci paziti, da so pašniki primerno ograjeni z ogrado (najbolje z električnimi pastirji).

Slabosti

Meso goveda ekološke reje je običajno dražje od mesa goveda industrijske reje

Če primerjamo cene mesa goveda ekološke reje s cenami mesa industrijske reje opazimo, da je meso goveda ekološke reje običajno dražje. Razlog v tem je, da govedo iz ekološke reje rabi dalj časa da doseže želeno težo za zakol. Prav tako naj bi veljalo, da je govedo iz ekološke reje običajno manjše in ima posledično manj mesa.

Ni znanstvenih dokazov, da je meso goveda ekološke reje resnično bolj zdravo od mesa goveda industrijske reje

Trenutno nimamo dovolj znanstvenih dokazov, da bi resnično potrdili da je meso goveda krmljenega s travo resnično bolj zdravo goveda mesa krmljenega z žiti. Večina raziskav je omejena le na raziskave zdravja goveda samega glede na način prehrane.

Negativni vpliv na okolje

Kljub temu, da ima govedo, ki se krmi s travo manj vpliva na okolje od govedo industrijske reje je ta še vedno škodljiv. Glede na raziskave japonskih znanstvenikov naj bi govedo na kilogram govejega mesa oddalo več toplogrednih plinov kot 250 kilometrov prevoženih z avtomobilom.

 

Ekipa spletne trgovine www.pasnaoprema.si
http://www.pasnaoprema.si
Oglas