Kolonoskopija (ali tudi koloskopija) je preiskava, pred katero občuti večina od nas vsaj neprijeten občutek, če že ne strah. Pa je to upravičeno? In kaj pravzaprav je kolonoskopija? Kdaj na kolonoskopijo? Kako poteka? Kaj se dogaja po preiskavi? Kakšne so možnosti brezbolečinskega posega? Kakšne so trenutne čakalne dobe? Če vas zanimajo odgovori, preberite članek do konca.

 

Kaj pravzaprav je kolonoskopija

Kolonoskopija je pregled celotnega debelega in (lahko tudi) začetnega dela tankega črevesa, ki ga zdravnik opravi s posebnim endoskopom – za približno mezinec debelim, upogljivim optičnim cevastim instrumentom, na koncu katerega se nahajata kamera in svetilka. Zdravnik endoskop uvede preko zadnjične odprtine in počasi pregleduje površino oziroma sluznico črevesa. 

 

Slika se mu preko kamere prenaša na monitor, kjer lahko hitro opazi morebitne spremembe na pregledanem območju črevesa. Pri tem v kolikor je potrebno opravi manjše posege, kot so npr. odvzem tkiva za nadaljnje preiskave (biopsijo), odstranitev najdenih polipov (polipektomija) ali širitev zožane prebavne cevi (s posebnim balonom). 

 

Pri morebitnem odvzemu tkiva za nadaljnje preiskave naj vas ne zagrabi panika – to še ne pomeni, da gre za kaj hujšega, zdravnik pač pošlje tkivo v podroben pregled, da se natančno ugotovi, za kaj gre.

 

Priprava na kolonoskopijo

Izvajalec, ki bo opravljal preiskavo kolonoskopije, vam bo predložil navodila kako se na poseg pripraviti, za katera svetujemo, da jih podrobno preberete. Pomembno je, da je črevo v času preiskave temeljito očiščeno. Omejena prehrana se začne že teden pred preiskavo, dodatno se zaostri tri dni pred preiskavo, pri čemer zadnjih 24 ur pred preiskavo razen velikih količin bistre tekočine (ter seveda odvajalnega napitka in ohlajenega ter odzračenega donata) ni dovoljeno zaužiti ničesar drugega.

V primeru zdravljenja zaradi določenih bolezni (motnje strjevanja krvi, sladkorna bolezen,…) se morate pred preiskavo obvezno posvetovati s svojim zdravnikom.

 

Potrebujete kolonoskopijo? Preverite katere izvajalce priporočamo in se naročite na pregled

 

Kako poteka kolonoskopija

 

Ob prihodu v ordinacijo se morate sleči od pasu navzdol oziroma se preobleči v posebne hlače za enkratno uporabo, ki imajo na zadnjici odprtino in preko katere zdravnik dostopa do vaše zadnjične odprtine. Pred preiskavo, vam sestra zadnjično odprtino namaže z anestetičnim gelom, ki začne delovati že po nekaj minutah.

Med preiskavo ležite na boku, po določenem času pa se obrnete na hrbet – pro čemer vas bo osebje ves čas ustrezno usmerjalo. Med kolonoskopijo vam bo zdravnik zaradi boljše preglednosti sluznice v črevo dovajal zrak ali plin (ogljikov dioksid) kar bo lahko privedlo do neprijetnega napenjanja, pri nekaterih celo bolečin – v primeru slednjih o tem takoj opozorite zdravnika. Zaradi povečane količine zraka, vas bo zdravnik spodbujal k odvajanju zraka, saj se bo na ta način manjšala napetost in bo sama preiskava manj neprijetna in boleča.

Vsekakor vam priporočamo, da ste med samo preiskavo čim bolj sproščeni ter dihate čim bolj normalno saj boste s stisnkanjem ritnic hkrati stiskali tudi črevo, kar bo preiskavo oteževalo. Kolonoskopija traja od 20 do 60 minut, običajno pa opravite preiskavo v pol ure (če ni kakšnih posebnosti).

 

Po kolonoskopiji

Po kolonoskopiji greste običajno lahko domov (ambulantna obravnava), razen če se boste počutili slabo. V tem primeru ostanete na opazovanju.

Nekaj časa vas bo verjetno še napenjalo in boste še precej odvajali vetrove, možni so tudi krči ter težje odvajanje blata. Drugih posebnosti ni pričakovati, razen če je bil med kolonoskopijo opravljen kakšen poseg (npr. odstranitev tkiva za nadaljnje preiskave ali odstranitev polipov). V tem primeru dobite od zdravnika ustrezna navodila katera se je potrebno držati.

 

Sedacija in anestezija

Sedacija ali anestezija se priporočata ob daljših in kompleksnejših endoskopskih preiskavah, ki zahtevajo mirovanje preiskovanca, in pri katerih bi lahko zaradi nenadzorovanih oziroma nepričakovanih gibov prišlo do zapletov pri posegu. Če vas je preiskave zelo strah oziroma tovrstnih preiskav ne prenašate dobro, se lahko za katero od teh dveh možnosti ob doplačilu odločite tudi sami. Oba postopka sta plačljiva pri čemer boste za sedacijo lahko odšteli nekje med 110€ in 150€, prianesteziji pa se cena giblje okoli 190€. Vsekakor se o možnosti uporabe sedacije ali anestezije pri vašem posegu o tem pravočasno posvetujte z zdravnikom, pri katerem se naročate na kolonoskopijo.

 

Kdaj in kolikokrat na kolonoskopijo

Kolonoskopija je zelo priporočljiva že po 40. letu, sploh če ste v rizični skupini, kar pomeni, da je kdo od vaših staršev zbolel za rakom na črevesju. Ob normalnem izvidu se ponovni pregled opravi po približno petih letih – informacijo o natančnem terminu ponovitve pregleda vam bo dal zdravnik po pregledu.

Prav tako je potrebno opraviti kontrolne ponovitve kolonoskopije v določenih intervalih po odstranitvi polipov. Število in razmak intervalov je odvisen od števila, velikosti in patohistoloških izvidov odstranjenega tkiva.

Na kolonoskopijo pojdite vsekakor tudi, če:

  • opazite v blatu kri,
  • imate motnje pri odvajanju blata (pojavijo se spremembe načina odvajanja, zaporedno ponavljajoče nenadne zaprtosti ter nato driske, nenadoma se brez pravega razloga pojavi zaprtost,…),
  • so vam ugotovili anemijo oziroma slabokrvnost,
  • se pojavijo nepojasnjena napenjanja, pretakanja in/ali kronične bolečine v želodcu,
  • se pojavita nepojasnjena izguba apetita in teže.

 

Čakalne dobe za kolonoskopijo

Trenutno se čakalne dobe za kolonoskopijo na napotnico gibljejo:

  • od min. 30 do max. 282 dni (pod HITRO)
  • od min. 60 do max. 342 dni (pod REDNO)

Seznam vseh izvajalcev te storitve in čakalne dobe po posameznih izvajalcih si lahko ogledate tukaj.

 

Zaključek

Kolonoskopija ni prijetna preiskava, za večino ljudi pa tudi ni tako neprijetna, kot običajno pričakujejo. Strah ima pač velike oči. In tako kot velja za vse druge stvari v življenju, si boste s pozitivnim in kolikor se le da sproščenim pristopom precej olajšali tudi to preizkušnjo.

Lahko pa vam odpravi precej skrbi in negotovosti ter vam s pravočasnim odkritjem nevarnih sprememb prihrani veliko neprijetnosti v prihodnosti in vam celo reši življenje – zato kar pogumno!

Srečno!

Iščete kje bi lahko opravili kolonoskopijo?

Če iščete izvajalca pri katerem bi opravili kolonoskopijo, vam svetujemo, da se naročite v Medicinski center Ciim Plus ali Medicinski center Iatros.

Medicinski center Ciim Plus

CiiM Plus

Medicinski center CIIM PLUS Maribor je specialistični center za žilno kirurgijo, endoskopske preiskave prebavil, ultrazvočno diagnostiko, interno medicino in estetiko. Z vsemi izkušnjami in znanji in s timom vrhunskih strokovnjakov sodijo med najsodobnejše zdravstvene centre v Sloveniji. Vsi postopki diagnostike in vse vrste zdravljenja so maksimalno racionalizirani. Delujejo izven javne zdravstvene službe, zato storitev ne opravljajo na napotnico. Vse storitve so samoplačniške.

Iatros

Medicinski center Iatros je bil ustanovljen leta 1994 in se je do danes uveljavil kot vrhunska zdravstvena, raziskovalna in izobraževalna ustanova na področju proktologije. Ukvarjajo se z zdravljenjem bolezni zadnjega črevesa in danke. Poleg tega že vrsto let operirajo tudi dimeljske kile ter opravljajo male kirurške posege.

Strokovnost in predanost osebja, individualni pristop ter vrhunska opremljenost, so temelji za njihovo uspešno delo in zadovoljstvo bolnikov. 

Preberite tudi

Preživel/a sem... gastroskopijo

Naš zvesti uporabnik portala je delil svojo izkušnjo med pregledom na gastroskopiji

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×