Z bolečino se v življenju sreča vsak izmed nas: skoraj vsak četrti prebivalec Slovenije se sooči z bolečinami, kot so glavobol, migrena ali bolečine v križu.

Tudi če se bolečina pojavi, to še ne pomeni, da se moramo z njo spopadati brez pomoči. V spodnjem članku bomo podrobneje spoznali bolečino ter načine, kako jo lahko sami lajšamo.

bolečina

Kaj bolečina sploh je?

Bolečina je po definiciji neprijetna čutna in čustvena zaznava, povezana z dejansko ali potencialno poškodbo tkiva.

Nastane zaradi vzdraženja bolečinskih receptorjev, v osnovi pa ima pomembno nalogo: opozarja nas, da se v našem telesu dogaja nekaj, kar lahko škodi našemu zdravju.

Učinkovine, ki lajšajo bolečino

Poznamo več učinkovin, ki jih uporabljamo za lajšanje bolečine. Med najpogostejšimi so analgetiki in antipiretiki (npr. paracetamol in acetilsalicilna kislina) ter nesteroidna protivnetna in protirevmatična zdravila (npr. ibuprofen in naproksen).

V članku bomo izpostavili paracetamol in ibuprofen.

Paracetamol lajša bolečino in znižuje povišano telesno temperaturo.

Ibuprofen lajša bolečino, znižuje povišano telesno temperaturo in deluje protivnetno.

Kakšna je razlika med paracetamolom in ibuprofenom?

Paracetamol in ibuprofen se razlikujeta po mestu in načinu delovanja. Njuna načina delovanja sta vzajemna, zato v kombinaciji zagotavljata močnejši analgetični učinek, v nekateri zdravilih za lajšanje bolečine ju najdemo skupaj.

kaj lajša bolečino

Kdaj lahko sami lajšamo bolečino?

Obisk zdravnika največkrat ni potreben, kadar je bolečina blaga do zmerna, kratkotrajna in lahko ugotovimo njen vzrok. Takrat lahko bolečino poskusite lajšati sami ali se za nasvet obrnete na farmacevta v lekarni. Primeri takšne bolečine so: kratkotrajen blag do zmeren glavobol, bolečine pri lažjih poškodbah, zobobol, dokler ne prispemo do zobozdravnika, bolečine v mišicah po telovadbi ali bolečine v križu.

V takih primerih si lahko pomagate z različnimi metodami, na primer s hlajenjem ali z gretjem mesta bolečine, lahko si pomagate tudi z zdravili brez recepta, ki so na voljo v lekarni.

Zdravniško pomoč poiščite pri naslednjih bolečinah:

  • močnem in nenadnem glavobolu, ki se nenadoma spremeni in/ali postaja vse močnejši;
  • močnih bolečinah v trebuhu, zlasti če se ob tem poviša tudi telesna temperatura;
  • hudi bolečini v hrbtu po padcu, če ta bolečina ne pojenja, ampak se celo stopnjuje, zdravila za lajšanje bolečin pa ne pomagajo.
kaj je bolečina

LEKOFUSIN® - močnejši od vaše bolečine

Zdravilo LEKOFUSIN® je na voljo brez recepta v lekarni. LEKOFUSIN® je 93,2 % preizkušancev ocenilo kot »dobro«, »zelo dobro« ali »odlično« pri lajšanju bolečin.

Odlikuje ga kombinacija paracetamola in ibuprofena, ki s sinergističnim delovanjem uspešneje lajšata bolečine kot paracetamol ali ibuprofen posamezno.

Zdravilo LEKOFUSIN® priporočamo pri močnejši bolečini, ker z uporabo dveh učinkovin v eni tableti in z manjšim odmerkom dosežemo učinkovitejše lajšanje bolečine kot z ibuprofenom ali paracetamolom posamezno.

Zdravilo LEKOFUSIN® začne delovati že po 15 minutah, deluje več kot 8 ur.

Literatura:

Kumar, K. in Elavarasi, P.. (2016). Definition of pain and classification of pain disorders. Journal of Advanced Clinical & Research Insights. 3. 87-90.

Przybyła, et al. (2021). Paracetamol – An old drug with new mechanisms of action. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology. 48. 3-19.

Sarganas, G., et al. (2015). Prevalence, trends, patterns and associations of analgesic use in Germany. BMC pharmacology & toxicology, 16, 28.

Bushra, R., et al. (2010). An overview of clinical pharmacology of Ibuprofen. Oman medical journal, 25(3), 155–1661.

Povzetek glavnih značilnosti zdravila, Lekofusin 200 mg/500 mg filmsko obložene tablete. Dostopno na: www.cbz.si; zadnji dostop: 13. 6. 2022.

Kovačič. A. Priporočila za svetovnje pri samozdravljenju bolečine. Slovensko farmacevtsko društvo. Januar 2022

Kronična bolečina v Sloveniji. SSZB – Slovensko združenje za zdravljenje bolečine. 2020. Dostopno na: https://www.szzb.si/files/static/5; zadnji dostop: 13. 6. 2022.

 

216682; informacija pripravljena junij 2022.

Oglas
Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×