Zdravju prijazen portal... 💓

Nalaganje Brez rezultatov
Ni rezultatov! Poizkusite prosim z drugimi besedami.


S kakšno kremo za sončenje na plažo?

Objavljeno:
S kakšno kremo za sončenje na plažo? - www.cakalnedobe.si

 

Vedno več je informacij, da so nekatere kreme, ki naj bi ščitile kožo pred sončnimi žarki, zaradi vsebnosti sintetičnih kemikalij, preprosto strupene in da delujejo celo kancerogeno. Namesto da bi kožo ščitile, dodatno obremenjujejo kožne celice in povečujejo verjetnost nastanka najrazličnejših neprijetnosti.

Mnoge kemikalije imajo sicer minimalno škodljiv učinek ob samemu nanosu na kožo. Problem se pojavi, ko je koža izpostavljena soncu in se začnejo odvijati kemične reakcije na nivoju aktivnih sestavin ter kože. Posledično se pojavijo vnetja, opekline, alergične reakcije, spremembe pigmenta in fotogenotoksični učinki (spremembe DNK). Kadar govorimo, da so nekatere sestavine v kremah za sončenje fototoksične pomeni, da postanejo strupene, ko so izpostavljene soncu.

SPF zaščitni faktor in kaj pomeni?

SPF faktor ščiti kožo le pred UVB žarki, ki obenem pomagajo tudi pri tvorbi vitamina D3 (zato jih telo potrebuje, a v res zmerni količini in so sicer odgovorni za opekline oz. porjavelost), ne pa tudi pred UVA žarki, ki povzročajo poškodbe na koži in njeno predčasno staranje, gubanje. Torej, SPF (sun protection factor ali ZF zaščitni faktor) meri zgolj zaščito pred UVB žarki in to zaščito vsebujejo konvencionalne/sintetične kreme z zaščitnim faktorjem. 

To pomeni, da ljudje uporabljajo kreme z zaščitnim faktorjem, ki ne varujejo pred poškodbami kože, vendar hkrati tudi ne prepuščajo, (v zmernih količinah) potrebnih UVB žarkov. Sestavine konvencionalnih (sintetičnih) krem z zaščitnim faktorjem delujejo tako, da se vpijejo v podkožje, od koder lahko negativno delujejo na hormonsko ravnovesje, povzročajo alergije in ko razpadejo izločajo kancerogene proste radikale.

Vpliv UVA in UVB žarkov na različne plasti kože:

 

Nevarne sestavine

Raziskave neodvisnih raziskovalcev so pokazale, da številne snovi, ki se uporabljajo kot kemični UV filtri vplivajo na delovanje endokrinega sistema. Gre za snovi, ki motijo hormonske aktivnosti. Vplivajo tudi na mnoge druge bolezni tako pri moških kot pri ženskah, vključno z rakom na dojkah in rakom reproduktivnih organov. Raziskava je pokazala, da je enotedenska izpostavitev moškega trem najbolj pogostim kemičnim UV filtrom (oxybenzone, 4-MBC in octinoxate) imela značilen vpliv na padec nivoja testosterona in estradiola.

Najbolj so na udaru otroci ker dobijo več nevarnih snovi na kilogram telesne teže kot odrasli in kot je priporočljivo. Slabše imajo razvite mehanizme za izločanje oziroma uničevanje strupov v telesu, poleg tega pa jih običajno namažemo preveč in večkrat v dobri veri, da jih sonce ne bo opeklo. Plast kreme bi morala biti tenka, nikakor debela. Računati moramo tudi s tem, da bo nekaj kreme otrok zagotovo tudi zaužil.  

Študija ameriškega centra za nadzor bolezni (Centers for Disease Control and Prevention), je med 2500 testiranimi (starejši od 6. leta) pri 97% odkrila oxybenzone v njihovem urinu. Hormonsko neravnovesje se pri otrocih najpogosteje kaže kot hiperaktivnost in slaba koncentracija. Še nekoliko starejša študija odraslih je pokazala, da se oxybenzone skozi urin izloča še dolgo po tem, ko je bil opravljen zadnji nanos kreme, kar kaže na to, da se snov nabira v telesu. Omenjena sestavina je pogosto uporabljena v kremah za sončenje. Hitro oksidira, postane prosti radikal in poškoduje kožne celice.

Avobenzon je še ena sestavina, ki z izpostavljenostjo UV žarkov sporšča proste radikale. Poznamo ga tudi pod imeni parsol 1789, eusolex 9020, escalol 517, po INCI nomenklaturi pa pod butyl methoxydibenzoylmethane. PABA (para-aminobenzoic acid) je ena prvih komercialno uporabljenih sestavin za blokado UVB žarkov. Ameriška FDA (Food and Drug Administration) je omejila uporabo te sestavine v kremah za sončenje na največ 15% v celotni sestavi kreme, Evropa na 5%, Avstralija na 15%, Kanada pa jo je prepovedala, ker poškoduje kožne celice in lahko vpliva na nastanek kožnega raka.

Mineralna zaščita

Najbolj naravna zaščita kože pred sončnimi žarki se mineralna oz. odbojna zaščita, saj se minerali zberejo na površini kože in ne prodirajo skoznjo (in tako ne motijo hormonskega delovanja). Ustvarijo plast, ki odbija sončne žarke že na površini kože, zato varujejo tako pred UVA kot UVB žarki. Mineralna zaščita tudi deluje takoj, ko je nanešena, medtem ko je konvencionalno kremo potrebno nanesti 20 do 30 minut pred izpostavljanjem sončni svetlobi. Ker so minerali fizična zaščita kože pred sončnimi žarki, je njihov nanos potrebno obnoviti vsakič, ko kožo obrišemo z brisačo, po aktivnostih, kopanju, potenju. Po podatkih EWG (Envirometantal Working Group) je tovrstna zaščita edina naravna, učinkovita zaščita, ki nudi zaščito kože pred UVA in UVB žarki.

Kaj torej kupovati?

Smiselno je kupovati izdelke z ekološkimi certifikati. Le-ti ne vsebujejo sintetičnih kemikalij, ki bi lahko poškodovale kožne celice in motile endokrini sistem z notranjim izločanjem. Obstaja kar nekaj certifikatov, ki zagotavljajo nivo varnosti izdelka. Pri nas so najpogostejši ECO CERT, BDIH, COSMETIQUE BIO in SOIL ASSOCIATION.

Oznake nekaterih certifikatov, ki zagotavljajo ustrezno kakovost kreme za sončenje (in seveda ostalih kozmetičnih izdelkov)

Poleg pravilne izbire kreme za sončenje pa je seveda potrebno upoštevati staro pravilo, ki pravi, da med dvanajsto in četrto uro popoldan vsekakor ni čas za izpostavljanje sončnim žarkom.

 


 

 

 

 

VIRI:

http://novaholisticjournal.com/

http://www.ewg.org/

http://www.vanila.si/novicke/kako-strupeno-kremo-za-soncenje-uporabljate

http://www.or-ca.si/orca-kozmetika/363-zakaj-so-sintetine-kreme-za-sonenje-nevarne

 

 

Komentarji uporabnikov