Zdravju prijazen portal... 💓

Nalaganje Brez rezultatov
Ni rezultatov! Poizkusite prosim z drugimi besedami.

Poletje je čas za solate

Objavljeno:
Poletje je čas za solate - www.cakalnedobe.si

 

Poletje je čas solat. Zelenjave na vrtu ne zmanjka. Pripravimo si jih lahko za kosilo ali večerjo. Tako bogato, nekoliko nevsakdanjo, zraven katere je dovolj košček doma pečenega pirinega ali ajdovega kruha. Nekaj primerov sočnih solat, ki niso najbolj običajne in so bile vedno dobro sprejete, sem se naučila pri kuharskih mojstrih širom Evrope. Nekatere verjetno že dobro poznamo, vendar je priprava tista, ki da jedi prav poseben okus.

Grška hladna krompirjeva solata

Foto: Sabina Tomažič Izlakar 

Za štiri osebe potrebujemo:

  • štiri večje krompirje
  • dve manjši rdeči čebuli
  • sok dveh limon
  • oljčno olje
  • sol, isot poper (ki ga lahko nadomestimo z navadnim črnim poprom, ki ga nameljemo skozi mlinček)
  • drobnjak ali peteršilj

Priprava:

Krompir solimo in ga kuhamo skupaj z lupino. Vročega olupimo in ga zrežemo na štiri kose. Po dolgem in počez. Nato ga, še vročega, prelijemo z limoninim sokom in počakamo, da se ohladi. Ohlajenega damo za nekaj ur v hladilnik. Med tem narežemo čebulo na kolobarje in jo nekoliko posolimo. Pustimo stati nekaj ur prekrito z vlažno krpo. Spustila bo vodo in pekočino, ki običajno draži želodec.

Po nekaj urah, ko je krompir dobro ohlajen vzamemo iz hladilnika, dodamo čebulo (kateri smo odlili vodo), pokapamo z oljčnim oljem, dodamo peteršilj ali drobnjak ter po okusu dodamo poper in sol. 

Poljska sveža solata iz zelene in jabolk

Foto: Sabina Tomažič Izlakar

Za štiri osebe potrebujemo:

  • polovico zelenolistne zelene s stebli, brez gomolja
  • večje kislo jabolko
  • sončnična semena
  • polovico limone
  • oljčno olje
  • sol

Priprava:

Zeleno narežemo na zelo tenke delce, skupaj s steblom vred. Jabolko olupimo in ga prav tako narežemo na čim manjše delce. V ponev damo dobro pest sončničnih semen, ki smo jim dodali dva ščepca soli. Ponev odstavimo, ko bodo začela rumeneti in se bo po kuhinji razvil značilen volj po praženih semenih. Počakamo, da se semena ohladijo. (če jih vroče posujemo po zeleni, bo solata ovenela). Narezano zeleno, jabolko in ohlajena sončnična semena dobro premešamo, dodamo limonin sok, nekaj kapljic oljčnega olja in solata je pripravljena. Če jo bomo postavili v hladilnik za dobre pol ure bo še bolj sveža, slastna in okusna. 

Umbrijska paradižnikova solata z baziliko

Foto: Sabina Tomažič Izlakar

Za štiri osebe potrebujemo:

  • tri srednje velike paradižnike (najbolje volovsko srce)
  • tri velike šopke bazilike (več ko jo bomo dali, bolj avtentična bo solata)
  • tri limone
  • hladno prešano oljčno olje
  • bruskete ali "hrske" (dobimo jih v vsaki bolje založeni trgovini)
  • sol

Priprava:

Paradižnike narežemo na nekoliko večje kocke. Pri baziliki ne štedimo in jo damo, kolikor je mogoče. V Umbriji na polovico količine paradižnika dodajo prav toliko bazilike. Lahko tudi rdeče, ki ima še bolj močno aromo. Vzamemo čim večjo skledo in obe sestavini dobro premešamo. Dodamo sok limone in oljčno olje ter solimo po okusu. Ob straneh posode naložimo bruskete ali hrske, da se prepojijo s sokom limone in oljčnega olja. Vse skupaj postavimo za nekaj ur v hladilnik. Bazilika je zelo aromatična in potrebuje nekaj časa, da se okusi med seboj lepo prepojijo.

Pa dober tek!