Zdravju prijazen portal... 💓

Nalaganje Brez rezultatov
Ni rezultatov! Poizkusite prosim z drugimi besedami.

Magnetna resonanca TESLA 3.0 (3.0T)

Objavljeno:
Magnetna resonanca TESLA 3.0 (3.0T) - www.cakalnedobe.si

Kaj pravzaprav je magnetna resonanca?

Najprej nekaj najbolj osnovnih infomacij o magnetni resonanci nasploh.

Magnetna resonanca (MR) je neinvazivna medicinska diagnostična metoda, pri kateri se s pomočjo magnetnega polja, radijskih valov in računalniške tehnologije izvede slikanje notranje strukture človeškega telesa – zelo podrobno lahko prikaže strukture notranjosti lobanje, hrbtenice, okončin ter še posebej mehkih tkiv glave in telesa.

Rezultati omogočajo odkrivanje in natančno lociranje kakršnih koli poškodb, novotvorb ali drugih morebitnih nepravilnosti, ter s tem pripomorejo k diagnosticiranju pacientovih zdravstvenih težav in seveda posledično – k uspešnosti zdravljenja.

Preiskava z magnetno resonanco je neboleča in neškodljiva, lahko pa je – predvsem zaradi utesnjenosti naprave oziroma magnetnega tunela (v primeru t.i. zaprtih MR sistemov), hrupa (ki doseže preko 100 decibelov) in časa trajanja preiskave (od 20 do 60 minut, lahko pa tudi precej več) – neprijetna.

Primerjava z drugimi preiskavami kot so CT ali RTG

Predvsem je potrebno povedati, da je magnetna resonanca za razliko od računalniške tomografije (CT) in rentgenskega slikanja (RTG) popolnoma neškodljiva – no, vsaj do sedaj še niso dokazali nobenih škodljivih učinkov (čeprav je bilo narejeno že precej raziskav na to temo), kar pa za drugi dve navedeni preiskavi vsekakor ne drži (škodljivost rentgenskih žarkov). Poleg tega so slike, pridobljene z magnetno resonanco, natančnejše in prikazujejo jasnejšo sliko notranjih struktur človeškega telesa.

Zakaj nas torej zdravniki pošiljajo najprej na RTG, CT,…? Glavni razlog je predvsem ta, da magnetna resonanca ni tako dostopna, kot so druge preiskave. Strošek nakupa in kasneje vzdrževanja aparata je v primeru magnetne resonance precej višji, kot pa v primeru nakupa aparatov za druge preiskave. Posledično je v Sloveniji tudi manj aparatov za magnetno resonanco, kot za druge preiskave, poleg tega je cena te preiskave precej višja od drugih sorodnih preiskav. Na magnetno resonanco boste torej poslani, ko druge vrste preiskav ne bodo uspešne, ali pa bo zdravnik že takoj ocenil, da je – glede na bolezenske znake oziroma vrsto poškodbe – potrebna magnetna resonanca.   

Glavna pomanjkljivost magnetne resonance

Zaradi magnetnega polja preiskave ne smejo opravljati pacienti, ki imajo kakršne koli kovinske ali elektronske vsadke (kot so npr. srčni spodbujevalniki, kovinske ploščice, kirurške sponke, umetni sklepi, vijaki, razni kovinski drobci ipd.). Poleg tega se slikanje z magnetno resonanco ne priporoča nosečnicam v prvih treh mesecih nosečnosti (razen v nujnem primeru).

Kaj pomeni TESLA 3.0 (3.0 T)?

TESLA (T) je enota za merjenje jakosti magnetnega polja, poimenovana po Nikoli Tesli. Magnetna resonanca se izvaja z jakostjo do 3.0 T, najbolj običajna jakost za klinično medicino je 1.5 T, za učinkovito preiskavo pa je priporočljiva jakost vsaj 1.0 T. Od jakosti magnetnega polja je namreč odvisna kvaliteta oziroma ločljivost slike, kar seveda vpliva na možnost diagnosticiranja težave, ki jo ima pacient. Tako bo npr. magnetna resonanca z jakostjo 1.5 T prikazala telesne strukture do najmanj 1-ega milimetra, z jakostjo 3 T pa do 0,5 milimetra. Gre torej za približno 2x večjo resolucijo in 2x večjo ločljivost slike, poleg tega pa je tudi postopek slikanja v primeru preiskave z jakostjo 3.0 T hitrejši.

Slikanje z jakostjo nad 1.0 T omogočajo samo t.i. zaprti MR sistemi (magnetni tuneli). Obstajajo tudi t.i. odprti MR sistemi, ki so sicer zelo primerni predvsem za paciente s klavstrofobijo (strahom pred zaprtimi prostori), vendar je velika pomanjkljivost takšnih sistemov nizka jakost magnetnega polja (običajno imajo takšni sistemi jakost 0.2 ali 0.3 T – v izjemnih primerih 0.7 ali celo 1.0 T, vendar to omogočajo le redki odprti MR sistemi). Posledično je seveda kvaliteta slik ustrezno slabša (nizka resolucija oziroma ločljivost slike).

Kje pri nas izvajajo magnetno resonanco z jakostjo 3.0 T?

Magnetno resonančne tomografe z jakostjo 3.0 T imajo pri nas naslednje ustanove:

Opomba: na našem portalu nimamo posebej opredeljenih diagnostičnih preiskav magnetne resonance z jakostjo 3.0 T, podatki o čakalnih dobah na bližnjicah, ki so navedene zgoraj, so za preiskave z običajno jakostjo magnetnega polja. Bližnjice navajamo izključno zaradi kontaktnih podatkov.  

Pri navedenih izvajalcih je potrebno vedeti naslednje:

Medicinska fakulteta - Center za klinično fiziologijo ne izvaja MR storitve na napotnico, temveč samo samoplačniško. Cenik je naveden na njihovi spletni strani. Poleg tega izvajajo slikanje izključno brez kontrastnega sredstva.

Univerzitetni klinični center Maribor sicer izvaja to storitev na napotnico, vendar smo pridobili zelo nasprotujoče si izjave glede tega. Na oddelku samem so nam povedali, da je ta storitev namenjena bolnišničnim obravnavam, torej pacientom, ki se zdravijo na UKC Maribor. V sklopu pridobitve informacij javnega značaja (v tem primeru čakalnih dob za to storitev), pa je član naše ekipe dobil odgovor, da morajo najprej imeti napotnico, na kateri je označena stopnja nujnosti, soglasje pacienta in dokumentacijo o predhodno opravljenih preiskavah. Šele na podlagi navedenega lahko odgovorni radiolog določi termin preiskave. Torej, če želite opraviti to storitev pri njih, se o tem najprej dobro pozanimajte. Je pa potem vsekakor težava, če je čakalna doba, ki vam jo določijo, daljša kot drugje, saj ste napotnico v tem primeru že poslali. Samoplačniško te storitve ne izvajajo.

Univerzitetni klinični center Ljubljana izvaja to storitev na napotnico, samoplačniško ne.

Splošna bolnišnica Izola izvaja to storitev tako na napotnico, kot tudi samoplačniško.

Čakalne dobe za magnetno resonanco 3.0 T

Medicinska fakulteta - Center za klinično fiziologijo:

 • ne izvaja storitve na napotnico.

Univerzitetni klinični center Maribor:

 • najprej morate poslati napotnico, soglasje pacienta in dokumentacijo o predhodno opravljenih preiskavah, šele nato vam določijo datum preiskave – vsekakor pa se prej pozanimajte, če je res tako.

Univerzitetni klinični center Ljubljana:

 • Na dan 1.4.2016
  • MR toraksa: hitro 69 dni / redno 76 dni
  • MR abdomna: hitro 85 dni / redno 106 dni
  • MR srca: hitro 98 dni / redno 119 dni
  • MR anigografije: hitro 105 dni / redno 184 dni
  • MR skeleta: hitro 225 dni / redno 245 dni
  • MR artrografija: hitro 158 dni / redno 180 dni
  • MR otroci z anestezijo: hitro 119 dni / redno 170 dni

Splošna bolnišnica Izola:

 • Na dan 7.4.2016
  • Za vse vrste preiskav: hitro 75 dni / redno 122 dni

Želimo vam kratko čakalno dobo in diagnozo, ki vam bo prinesla olajšanje.

 

Ekipa portala Čakalne dobe