Zdravju prijazen portal... 💓

Nalaganje Brez rezultatov
Ni rezultatov! Poizkusite prosim z drugimi besedami.

Meditacija - spoznati in vzgajati svoj um s prakso pozornosti

Objavljeno:
Meditacija - spoznati in vzgajati svoj um s prakso pozornosti - www.cakalnedobe.si

Meditativna vadba pomeni jasno videnje v naravo stvari, kakršne so. Prava in resnična modrost je vedno mlada in blizu, tako da se je lahko oprimemo z odprtim umom tukaj in sedaj. Ključnega pomena pri praksi je vzgoja pozornosti in gre za nekaj, kar je znano, naravno in običajno vsem nam. Brez pozornosti ne obstaja nobena zaznava. Obstajajo simptomi in izvori bolezni.

Buda nam govori, da naj spoznamo svoj um, ga kultiviramo, vzgajamo ter osvobodimo prav tukaj in sedaj. Kako vzgajati um in temu primerna meditativna vadba je odvisna od posameznikovih potreb, njegovega temperamenta in zmožnosti, vendar vsem metodam je skupna Pot pozornosti. Pravilna pozornost in s tem 'biti pozoren' je bistvo meditativne vadbe in tudi budistične prakse. Buda je Pot pozornosti opisal kot edino pot, ki jo moramo prehoditi sami, če se želimo osvoboditi trpljenja. Vzgoja pozornosti je neposredna, enostavna in učinkovita metoda pri vzgoji in razvoju uma, uporabna za vsakodnevne naloge in probleme ter tudi za dosego višjih ciljev, kot je osvoboditev jeze, sovraštva, poželenja, pohlepa, strahu, želja, nevednosti, frustracij. Za slednje Buda pravi, da so ovire in strupi na naši poti tako za nas same kot za okolico.

Trpljenje je skupna človeška izkušnja in Buda je pokazal Pot, kako ga preseči. Budovo učenje ni nekaj tujega, ampak nam je blizu in je zaradi človeškega uma, ki je izvor vsega dobrega in slabega, skupno vsemu človeštvu. Pot za razvoj zavesti in vzgojo uma sta povezani tudi z vzgojo srca ali ljubeče prijaznosti. Zavest se mora razvijati na varnih temeljih človeške srčnosti, to je na moralnosti.

Prvi stavek Dhammapade, enega najlepših budističnih tekstov, pravi takole: "Misel vodi vse stvari, misel jih rodi in oblikuje." Gre za to, da se obrnemo navznoter, v raziskovanje svojega lastnega uma, saj se bodo le z notranjimi spremembami, zgodile tudi zunanje spremembe, kar nam bo pomagalo živeti v večji harmoniji s svetom v nas in okoli nas.

 

Društvo theravadskih budistov Bhavana

www.slo-theravada.org