Zdravju prijazen portal... 💓

Nalaganje Brez rezultatov
Ni rezultatov! Poizkusite prosim z drugimi besedami.

Joga za otroke - več kot igra

Objavljeno:
Joga za otroke - več kot igra - www.cakalnedobe.si

Joga postaja vedno bolj prepoznavna in razširjena, popularnost v Ameriki in na zahodu raste iz leta v leto. Čeprav je čez lužo postala joga prava tržna niša, ki vključuje ogromno različnih izdelkov, privlačnih dodatkov in opreme po novodobnih smernicah, ki jih roko na srce v večini ne potrebujemo, prinaša veliki val tudi koristne trende.

Po zadnjih raziskavah postaja joga za otroke vedno bolj priljubljena in sprejeta širšemu krogu ljudi. Močan trend rasti joge je v svetovnem merilu viden zadnjih 10 let. Po rezultatih različnih raziskav prinaša redna vadba joge za otroke - poleg fleksibilnosti in dobrega telesnega počutja - izboljšanje fizičnega zdravja, povečano zbranost in pozornost, več zadovoljstva. Kombinacija čuječnosti in joge delujeta na otroke zelo stimulativno. Skozi procese odraščanja joga izboljšuje spomin, koncentracijo, pripomore pri razvoju samozavesti, pri nastopanju in vedenju, zmanjšuje nervozo in stres, ki ga šolarji doživljajo v današnjem času urbane kulture in načinu življenja povezanega s tehnologijo.

Veliko osnovnih in srednjih šol v Evropi že vključuje jogo kot integracijo med poukom ali kot izbirni predmet dodatnih dejavnosti, saj po raziskavah sodeč prinaša veliko pozitivnih koristi za različne starostne skupine otrok v času šolanja in odraščanja. Zmotno je splošno mnenje, da je joga bolj primerna za otroke, ki imajo motnje koncentracije, so nagnjeni k impulzivnosti, hiperaktivnosti ali imajo vedenjske težave. Joga koristi prav vsem, ne glede na različne razvojne faze, družinski status ali priljubljenost med vrstniki.

Otroci imajo veliko želja in glavno vlogo pri motiviranosti za jogo ne igrajo sami - pomembna sta predvsem mnenje in spodbuda iz strani staršev in družine, kot tudi dejstvo, koliko postaja joga družbeno sprejeta z strani inštitucij in javnosti, koliko smisla najde v tem šolski sistem in seveda odprtost učiteljev za vadbo, ki je več kot igra ali dodatna športna dejavnost, več kot iztezanje ali mirno sedenje ob štetju dihov.

V nadaljevanju navajamo nekaj koristnih napotkov, ki jih lahko vključite v vsakdan in jih izvajate skupaj z vašimi otroci - ne glede na to koliko časa bo še preteklo, da bo joga tudi v Sloveniji postala priljubljena izbira dodatnih dejavnosti, ki jih imajo otroci na voljo v času odraščanja.

Enostavne dihalne vaje

Globok vdih

Globok vdih, ki se zadrži med štetjem do tri. Izdih je poln in močan, kot bi želeli ugasniti polno torto svečk. Ponovimo 5x.

Dih ptic v letu

Stojimo pokončno, roki sta ob telesu, stopala v širini bokov - položaj gore. Predstavljamo si veliko, močno in barvito ptico. Ob vdihu iztegnemo roki visoko, da se dotaknejo dlani. S podaljšanim izdihom počasi spuščamo roki nazaj ob telo, dlani obrnemo navzdol. Ponavljamo v počasnem ritmu, med vsakim vdihom dvigujemo roki in ju ob izdihu počasi vračamo ob telo. Med ponavljanjem te vaje lahko tudi zapremo oči in si predstavljamo, kako roki postajata vse lažji in nas dvigujeta visoko v nebo, da lahko poletimo kot ptica.

Čebelji dih

Stojimo pokončno, roki sta ob telesu, stopala v širini bokov - položaj gore. Z dlanmi si pokrijemo ušesa, naredimo globok vdih in ob izdihu glasno izgovarjamo zvok zzzzzz. Lahko si tudi nežnim potiskom zapremo ušesa, da slišimo svoj zvok še bolj. Podaljšan izidih umirja, zvok zzzzzz sprošča napetosti, odpravlja slabo voljo in jezo.

Kratke meditacije

Usedemo se na stol ali uležemo na blazino. Zapremo oči in prisluhnemo vsem zvokom v prostoru. Deset vdihov in izdihov. Kratka meditacija ob rednem izvajanju krepi koncentracijo in pozornost, umirja in sprosti.

Usedemo se na stol ali uležemo na blazino. Zapremo oči in pomislimo na nekoga, ki ga imamo zelo radi. Dlani položimo na predel srca in mislimo na osebo, s katero se počutimo ljubljeni in sprejeti.

Več o jogi za otroki si lahko preberete na ashajoga.si.

Tjaša Kuzmič
Učiteljica hatha joge in joge za otroke
www.ashajoga.si