Struktura spanja se s starostjo spreminja. V prvih treh letih se otrok šele uči razlikovati med dnevom in nočjo, nato pa se s starostjo nočno prebujanje postopoma umiri. Pri tem večfazno spanje čez dan postopoma prehaja v enofazno spanje čez noč. Z odraščanjem otroka se prične spanje odlagati na kasnejše ure, mladostništvo pa postane najbolj kritično obdobje, ko lahko zaradi odlaganja ure spanja pride do kritičnega pomanjkanja spanja mladostnika. V najstniških letih je namreč telo najstnika podvrženo hitremu razvoju. Možgani in telo se hitro razvijajo, prehod v odraslost pa prinaša spremembe na čustvenem, osebnostnem, družbenem, akademskem in družinskem področju.

Za vse niso krive elektronske naprave

Najstništvo je burno obdobje, dinamiko pa pogosto narekujejo kar njegovi hormoni, ki spreminjajo njegovo vedenje in usmerjajo razmišljanje ter dojemanje sveta. Če imate najstnika, se je sigurno že zgodilo, da ste se z njim že sprli, ker ni želel oditi v posteljo. Velikokrat za to krivimo telefone, televizijo, tablice ali računalnik, vendar krivde za mladostnikov pozen odhod v posteljo ne moremo naprtiti zgolj njim. Kaj se torej dogaja z mladostnikovimi možgani?

spanje najstnikov

Najstniki in spanje

Spanje je v tem obdobju bistvenega pomena. Kljub vsemu raziskave kažejo, da najstnikom spanja primanjkuje, saj jima zgodnja ura pričetka pouka pogosto ne omogoča, da bi lahko v šolo prišli kasneje. Raziskave namreč dokazujejo, da možgani mladostnikov delujejo drugače, kronološko so nastavljeni na spanje med 1. uro zjutraj in 10. uro dopoldne. Zakaj pride do tega? Ko se zunaj postopoma mrači  in v stanovanju ugasnemo luči, se v telesu prične izločati hormon melatonin, ki nas pripravi za spanje in uravnava cikel spanja in budnosti. Pri najstnikih pa se okoli polnoči v velikih količinah tvori rastni hormon, ki zavre tvorbo melatonina. Rastni hormon se v velikih količinah tvori vse od pubertete pa do 24. leta in v tem času najstniki težje hodijo zgodaj spat in se zgodaj zbudijo. 

 

Ali najstniki potrebujejo manj spanja?

Odgovor je ne. Nacionalna fundacija za spanje priporoča, da morajo tudi najstniki spati med osem in deset ur na noč. Pomanjkanje spanja pri mladostnikih še posebej vpliva na mentalno in fizično zdravje. Kadar ne spijo dovolj, so razdražljivi, utrujeni, pretirano čustveno reagirajo, nezadostna količina spanja pa je povezana tudi z nastankom depresije, višanjem telesne teže, težavam s pozornostjo in koncentracijo, posledično pa lahko prihaja tudi do več tveganega vedenja. 

Obenem na kognitivni ravni pomanjkanje spanja vpliva tudi na spomin in znižuje učni uspeh.

Vpliv spanja na mentalno zdravje mladostnikov

Kako pomagati mladostniku?

Številni najstniki pomanjkanje spanja nadoknadijo med vikendom. Dnevno spanje pa kljub vsemu ne odtehta globokega spanja ponoči, zato mladostnik potrebuje našo pomoč pri usvajanju dobih spalnih navad. 

  1. Vzpostaviti je potrebno reden urnik spanja. Zaželeno je, da najstnik hodi spat ob isti uri in se ob isti uri vsak dan tudi zbudi. Postelja je prostor za spanje, večerja pa naj bo lahka. 
  2. Omejiti je potrebno nočno uporabo tehnologije. Dodatna izpostavljenost modri svetlobi spreminja cirkadiani reitem in zato najstniku spanje še dodatno otežuje. Mobilnik in tablica naj ostaneta zunaj sobe, da najstnik ne uporablja aplikacij do jutranjih ur.
  3. Mladostniku naj ne uživa kave, večjih količin kokakole, energijskih pijač, tobaka in alkohola, še posebej popoldne ali zvečer. Vse naštete stvari so namreč močni stimulansi živčnega sistema. 
  4. Najstnika spodbudite, da se ukvarja s športom in je redno telesno aktiven. Priporoča se, da najstniki s telesno vadbo zaključijo do 19. ure. Telesna vadba pomaga mladostnike razbremeniti stresa in jih s prijetno utrujenostjo pripraviti na spanje.
  5. Če vaš najstnik popoldne rad zadrema, dremež ne sme biti daljši od pol ure, prav tako naj ne drema proti večeru. Bolj zdravo je ponoči neprekinjeno spati osem ur, kakor šest zaradi dremeža. 
  6. Mladostnika lahko pred spanjem naučite izvajati sprostitvene ali dihalne vaje.

 

Vprašajte strokovnjaka!

Če imate vprašanja glede zdravja vašega najstnika, o tem vprašajte zdravnika na daljavo v okviru zavarovanja Zdravstveni nasvet pri Triglav, Zdravstveni zavarovalnici. Zdravnika lahko pokličete vsak dan v letu, tudi iz tujine, in pridobite zanesljiv odgovor.

Preberite tudi

Težave s spanjem: Kako bolje spati?
Težave s spanjem: Kako bolje spati?
Psihologija
Življenjski slog

Se tudi vam dogaja, da se ponoči nemirno obračate v postelji ali pa se zbudite sredi noči in težko zaspite nazaj? Kdaj ste se nazadnje zbudili naspani in brez budilke? Težave s spanjem so pogosta nevšečnost, saj več kot tretjina ljudi po vsem svetu ne spi dovolj časa in dovolj kakovostno.

Pomen spanja: Kdaj in zakaj spimo?
Pomen spanja: Kdaj in zakaj spimo?
Nevrologija
Življenjski slog

Ali ste vedeli, da kar dve tretjini odraslih v razvitih državah ne spita dovolj? Kdaj in zakaj spimo ter kako poskrbeti, da je naš spanec kar najboljši, si preberite v spodnjem prispevku.

Knjige

POGREŠATE ŠE KAKŠNE VSEBINE?

Uredništvo portala ČakalneDobe.si z veseljem prisluhne vašim željam. Če na portalu še ni objavljene vsebine, ki vas zanima, nam jo lahko predlagate s klikom na gumb.

Predlagajte vsebine

ZAPRI ×