Zdravju prijazen portal... 💓

Nalaganje Brez rezultatov
Ni rezultatov! Poizkusite prosim z drugimi besedami.

Magnetna resonanca – cene preiskav in primerjava s Hrvaško

Objavljeno:
Magnetna resonanca – cene preiskav in primerjava s Hrvaško - www.cakalnedobe.si

Magnetna resonanca (v nadaljevanju tudi -> MR) je neinvazivna diagnostična metoda, ki smo jo podrobneje predstavili že v našem članku Magnetna resonanca TESLA 3.0., objavljenem 17. aprila letos. Ker gre za zelo aktualno, predvsem pa natančno preiskavo, za katero ni dokazanih škodljivih učinkov, čakalne dobe pa so precej dolge, smo se odločili raziskati še cene samoplačniških storitev. Pri tej raziskavi smo se ozrli tudi k našim južnim sosedom Hrvatom, saj je že dolgo znano, da so nekatere zdravstvene storitve pri njih cenejše.

Trenutne čakalne dobe za magnetno resonanco na napotnico

Trenutne čakalne dobe za magnetno resonanco (vse vrste preiskav, razen MR angiografije in MR srca):

 • Pod HITRO: minimalno 40 dni / maksimalno 240 dni
 • Pod REDNO: minimalno 60 dni / maksimalno 310 dni

Za MR angiografijo in MR srca:

 • Pod HITRO: minimalno 0 dni / maksimalno 125 dni
 • Pod REDNO: minimalno 0 dni / maksimalno 160 dni

Kot je iz navedenih podatkov razvidno, je razpon čakalnih dob med minimalno in maksimalno postavko za obe možnosti (hitro in redno) zelo velik. Gre seveda za to, da so čakalne dobe odvisne tako od vrste preiskave (območja telesa, ki je predmet preiskave), kot tudi od izvajalca storitve.

Podrobnejše informacije o čakalnih dobah za točno določeno vrsto preiskave lahko hitro in enostavno pridobite z vnosom oziroma izbiro ustrezne preiskave v našem iskalniku zdravstvenih storitev (levo od zemljevida Slovenije, kjer piše »vpiši in izberi zdravstveno storitev«).

Izhodišča za našo raziskavo

Izvajalci

Pri raziskavi smo v Sloveniji pod drobnogled vzeli dva javna zavoda (splošni bolnišnici) in tri privatne ustanove, ki to storitev sicer izvajajo tudi koncesijsko. Oba klinična centra (Ljubljana in Maribor) sicer to storitev izvajata, vendar ne samoplačniško.

Na Hrvaškem smo pridobili podatke nekaterih izvajalcev, ki so na voljo na spletu. Že takoj je potrebno izpostaviti, da se redne cene sicer razlikujejo, vendar v obe smeri - nekatere so sicer na Hrvaškem res nižje, po drugi strani pa so nekatere tudi višje, in to lahko kar precej. Seveda pa je spet vse odvisno od posameznega izvajalca (tako pri nas, kot na Hrvaškem).

Zato pa imajo nekateri izvajalci na Hrvaškem akcije (celo v stilu kupovanja kuponov), ki cene teh storitev občutno zmanjšajo (tudi do 50% !) – seveda je potem cena magnetne resonance res precej nižja, kot pri nas.

Kvaliteta storitve

Glede kvalitete same storitve pri nas in na Hrvaškem je težko karkoli primerjati, smo pa preverili opremo posameznih izvajalcev. Pri vseh izvajalcih (kjer smo uspeli pridobiti ta podatek) gre za aparate priznanih izvajalcev (večinoma Siemens, v enem primeru Toshiba), ki omogočajo slikanje z jakostjo 1.5 Tesla (v enem primeru v Sloveniji celo z jakostjo 3.0 Tesla), tako da bi morala biti kvaliteta slike enakovredna med vsemi preverjenimi izvajalci (razen pri izvajalcu, ki omogoča MR preiskavo z jakostjo 3.0 Tesla, kjer je kvaliteta še boljša). Več o jakosti magnetne resonance smo pisali v že omenjenem članku Magnetna resonanca TESLA 3.0.  

Uporaba kontrastnega sredstva in anestezije

Kontrastno sredstvo običajno ni vključeno v ceno preiskave, če ni posebej navedeno. Kontrastno sredstvo se namreč pri magnetni resonanci uporabi glede na samo vrsto preiskave oziroma napotno diagnozo – gre za sredstvo, ki se pacientu vbrizga v veno, zdravnik pa nato med samim postopkom MR preiskave opazuje vpliv kontrastnega sredstva na tkivo, ki je predmet preiskave, ter na ta način lažje določi bolezenske spremembe.

Anestezija prav tako ni vključena v navedene cene.  

Rezultati raziskave

Preden navedemo konkretne cene, je potrebno opozoriti, da smo posamezne postavke navedli tako, kot jih imajo posamezni izvajalci navedene v cenikih. Določeni izvajalci imajo več preiskav združenih pod eno splošno preiskavo (npr. MR po regiji, ali npr. MR enega segmenta) in nimajo posebej specificirano, kaj vse pod ta splošen naziv pravzaprav spada. Zato je težko neposredno primerjati točno določene preiskave.

Cene magnetne resonance v Sloveniji

Tabela 1: Cene nekaterih MR preiskav v Sloveniji

Opombe:

 • Pri izvajalcu SB Novo Mesto je na njihovi spletni strani navedeno, da izvajajo naslednje MR preiskave: MR preiskave glave, hrbtenice, sklepov in trebušnih organov, MR spektroskopija prostate (vir: https://www.sb-nm.si/1/oddelki/radioloski-oddelek/predstavitev-oddelka.aspx ). Na njihovem ceniku je navedeno tako, kot piše v tabeli.
 • Pri izvajalcu MC Fontana je na njihovi spletni strani navedeno, da izvajajo naslednje MR preiskave: MR preiskave glave, hrbtenice in skeleta (koleno, gleženj zapestje, komolec, rama ..), ne izvajajo pa MR preiskav prsnega koša, trebuha ter srca. Prav tako ne opravljajo MR artrografskih preiskav. (vir: http://www.fontana.si/medicina/radioloska-diagnostika ). Na njihovem ceniku je navedeno tako, kot piše v tabeli.
 • Pri izvajalcu Digitalna slikovna diagnostika je na njihovi spletni strani navedeno, da izvajajo naslednje MR preiskave: MR preiskave glave, hrbtenice ter okončin in sklepov (vir: http://dsd-ptuj.eu/magnetna-resonanca#magnetna-resonanca-diagnostika ). Navedene cene veljajo za vse vrste preiskav, ki jih navajajo.
 • Na spletni strani izvajalca Medilab ni posebej navedeno, natančno katere preiskave (poleg navedenih na ceniku) še izvajajo (kaj pravzaprav spada pod termin »MR s kontrastnim sredstvom/brez kontrastnega sredstva).
 • Vir za navedene cene: spletna stran posameznega izvajalca (oziroma objavljen cenik na posamezni spletni strani).

Cene magnetne resonance na Hrvaškem

Tabela 2: Cene nekaterih MR preiskav na Hrvaškem

Opombe:

 • Vir za navedene cene: ceniki na spletnih straneh posameznega izvajalca, razen cen, ki so označene z rdečo – v tem primeru gre za posebno znižanje cen izvajalca Dijagnostika 2000, objavljeno na drugi spletni strani ( http://eklinika.hr/radiologija ).
 • Pretvorba cen iz HRK v EUR je bila izvedena po dnevni tečajnici Banke Slovenije na dan 13.5.2016.
 • Za izvajalca Poliklinika Aviva in Poliklinika Medico na njunih spletnih straneh ni posebej navedeno, natančno katere preiskave (poleg navedenih v ceniku) še izvajajo (kaj pravzaprav spada pod termin »MR po regiji«), gre pa po vsej verjetnosti za večino najbolj pogostih preiskav.

Zaključek

Če se osredotočimo na najbolj splošne preiskave (ki so tudi najlažje primerljive), potem lahko vidimo, da je razlika očitna in gre za kar precejšno razliko v ceni (seveda, če upoštevamo znižane cene):

 • Pri nas je najnižja cena 220,- € (redna), na Hrvaškem pa 159,80 € (v akciji).

Je pa potrebno upoštevati še nekatere druge akcije, ki jih lahko trenutno najdete na Hrvaškem. Npr.:

 • Znižanje cene MR preiskave celotne hrbtenice (vseh treh delov) iz 639,74 € na 319,87 €.
 • Cena dveh MR preiskav za ceno ene: 213,25 € namesto 426,50 €.
 • MR celega telesa (7 preiskav oziroma segmentov): 533,12 € namesto 666,40 €.
 • MR celega telesa (7 preiskav oziroma segmentov) + MRA možganskega žilja: 639,74 € namesto 799,68 €.

Viri za navedene znižane cene so spletne strani: Dijagnostike 2000, poliklinike Aviva in eKlinike (za storitve Dijagnostike 2000)  

Vsekakor priporočamo, da še enkrat preverite, če akcije še veljajo, preden se odločite za odhod na Hrvaško. Za navedene znižane cene kasneje po objavi tega članka ne moremo garantirati.

Vse dobro vam želimo,

Ekipa portala Čakalne dobe