Zdravju prijazen portal... 💓

Nalaganje Brez rezultatov
Ni rezultatov! Poizkusite prosim z drugimi besedami.

Kako se naročiti na zdravstveno storitev

Objavljeno:
Kako se naročiti na zdravstveno storitev - www.cakalnedobe.si

Načini naročanja na zdravstveno storitev

Zakonska določila

Zakonsko določa to področje Pravilnik o najdaljših dopustnih čakalnih dobah za posamezne zdravstvene storitve in o načinu vodenja čakalnih seznamov (Uradni list RS, št. 63/2010), v katerem je v 2. odstavku 10. člena navedeno, da se lahko pacient na zdravstveno storitev naroči:

  • osebno ali prek telefona, elektronske pošte ali drugih telekomunikacijskih sredstev.

To zadostuje za uvrščanja v čakalni seznam na primarni ravni zdravstvene storitve (osnovna zdravstvena dejavnost).

Za sekundarno in terciarno raven zdravstvenih storitev (specialistično ambulantno in bolnišnično dejavnost ter dejavnosti klinik in inštitutov ter drugih pooblaščenih zdravstvenih zavodov) pa nadalje  3. odstavek 10. člena določa, da gre v zgoraj navedenem primeru le za rezervacijo termina. Pacient je uradno v čakalni seznam uvrščen šele po predložitvi izvirnika napotnice, kar se mora zgoditi najkasneje v petih delovnih dneh po rezervaciji termina – o tem mora biti pacient ob rezervaciji termina seznanjen s strani izvajalca zdravstvene storitve. Uradna potrditev rezerviranega termina se torej izvede šele po predložitvi izvirnika napotnice (če seveda niste naročanje že takoj izvedli osebno z dostavo izvirnika napotnice).

Naročanje v praksi

Načini naročanja na zdravstveno storitev so odvisni od posameznega izvajalca, ali pa – lahko tudi – od vrste zdravstvene storitve pri posameznemu izvajalcu zdravstvene storitve. Večina izvajalcev omogoča celoten nabor možnih načinov rezervacije termina, so pa seveda tudi izjeme. Nekateri vztrajajo pri osebnem naročanju z dostavo izvirnika napotnice ali vsaj pri dostavi izvirnika napotnice po pošti, šele na podlagi tega vam potem sporočijo termin zdravstvene storitve.

Kakor koli že, običajno imajo izvajalci natančna navodila, kako se pri njih naročiti, navedena na njihovi spletni strani. Najhitreje pa boste do teh informacij seveda prišli na našem portalu Čakalne dobe, kjer se pri vsaki storitvi nahaja tudi bližnjica do spletne strani izvajalca z ustreznimi informacijami (če le-ta seveda obstaja):

 

Pa srečno!

 

Ekipa portala Čakalne dobe