Zdravju prijazen portal... 💓

Nalaganje Brez rezultatov
Ni rezultatov! Poizkusite prosim z drugimi besedami.

Kako naročiti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja za tujino?

Objavljeno:
Kako naročiti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja za tujino? - www.cakalnedobe.si

Čas dopustov se je za nekatere že začel, za druge pa je morda še pred vrati. Za brezskrben dopust je smiselno pomisliti tudi na ustrezno zdravstveno zavarovanje. V nadaljevanju vam bomo predstavili, kako lahko naročite brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja za tujino na spletnih straneh Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

V katerih državah se lahko uporablja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja se uporablja v državah članicah EU in EGP (Evropski gospodarski prostor: Islandija, Liechtenstein in Norveška), ter v Švici, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Makedoniji in Srbiji. Celoten seznam vseh držav in informacije o uveljavljanju zdravstvenih storitev v posameznih državah si lahko ogledate na tej povezavi).

Kdo jo lahko naroči

Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko naročijo vsi, ki imajo ustrezno urejen status obveznega zdravstvenega zavarovanja. Kako preverite, ali imate ustrezno urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, si lahko ogledate na tej povezavi: Ali imam urejeno zdravstveno zavarovanje?.

Več informacij o pravicah zavarovanih oseb med potovanjem in bivanjem v tujini si lahko preberete na tej povezavi na strani portala ZZZS.

Opomba: Naročene evropske kartice v večini primerov pridejo na vaš naslov v 4 delovnih dnevih, v poletnih mesecih pa se zaradi povečanja števila naročil ta rok lahko podaljša, zato predlagamo, da le-to pravočasno uredite. V primeru, da evropske kartice ne boste dobili pravočasno, lahko na pristojni območni enoti ali izpostavi ZZZS v času delovnih ur enote pridobite certifikat, ki začasno nadomešča evropsko kartico.

Kje se jo lahko naroči

Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja se lahko naroči:

  • preko spletnega obrazca na straneh Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije,
  • preko mobilnega telefona s SMS sporočilom,
  • pri referentu na območnih enotah ali izpostavah ZZZS.

Kot smo že omenili vam bomo tokrat predstavili, kako naročiti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja preko obrazca na spletnih straneh ZZZS:

1. V vaš spletni iskalnik vnesite spletni naslov: http://www.zzzs.si. Postopek lahko tudi pohitrite, tako da:

a.) vnesete direktno povezavo do obrazca https://www.zzzs.si/zzzs/konv/konv.nsf/Obrazec?OpenForm in preskočite na 5. korak tega vodiča, ali

b.) potrdite bližnjico "Naročanje evropske kartice" na spodnji polovici osnovne strani ZZZS (http://www.zzzs.si):

in prav tako preskočite na 5. korak tega vodiča.

2. Na spletni strani ZZZS kliknite na gumb z naslovom »Vstop v spletne strani za zavarovanje osebe«

3. Odpre se vam spletna strani https://zavarovanec.zzzs.si, kjer kliknete na povezavo »e-Storitve ZZZS«

4. Na novo odprti podstrani kliknete na gumb »Naročanje listin za tujino«

5. Prikaže se vam obrazec za naročanje evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, kjer se vam že v samem začetku obrazca ponudbi možnost, ali želite naročiti evropsko kartico zase, ali za skupino oseb. V primeru da naročate evropsko kartico zase, glejte nadaljevalni korak 5.a), v primeru, da naročate kartico za skupino oseb pa glejte korak 5.b).

5.a) Naročanje evropske kartice za eno osebo

V polje »Št. zavarovane osebe« vnesite devetmestno številko zavarovane osebe, ki je navedena na prvi strani kartice zdravstvenega zavarovanja.

V polje »Dan rojstva« vnesite dan vašega rojstva s številko (npr. če ste rojeni 04.07.1972, vnesite številko 4).

V polje »Elektronski naslov« lahko vnesete vaš e-naslov, kamor boste dobili obvestilo o uspešnosti naročila evropske kartice. Izpolnitev tega polja ni obvezna.

Potrditev naročila izvedete s klikom na gumb »Pošlji naročilo«

5.b) Naročanje evropskih kartic za skupino oseb

Pri naročanju evropskih kartic za skupino oseb vpišete devetmestne številke zavarovanih oseb v polje »Št. zavarovane osebe« pod »Dan rojstva« pa vnesete dan rojstva te osebe  (npr. če je oseba rojena 04.07.1972, vnesite številko 4).

Evropske kartice naročene preko tega spletnega obrazca bodo prišle na en naslov, zato vpišite ustrezen naslov za dostavo le-teh.

V polje »Elektronski naslov« lahko vnesete vaš e-naslov, kamor boste dobili obvestilo o uspešnosti naročila evropske kartice. Izpolnitev tega polja ni obvezna.

Potrditev naročila izvedete s klikom na gumb »Pošlji naročilo«.

 

Pomembno - kaj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja:

  • ni nadomestilo za turistično zavarovanje; ne krije stroškov zasebnega zdravstvenega varstva ali stroškov povratnega leta v domovino ali izgubljene/ukradene lastnine;
  • ne krije stroškov zdravstvenih storitev, če je razlog vašega potovanja načrtovano zdravljenje v tujini,
  • ne zagotavlja brezplačnih storitev. Ker so zdravstveni sistemi med državami različni, nekatere storitve, ki so v Sloveniji brezplačne, niso nujno brezplačne tudi v drugih državah.

 

Upamo, da vam je bil naš vodič v pomoč. Želimo vam prijeten in brezskrben dopust.

Ekipa portala Čakalne dobe