Zdravju prijazen portal... 💓

Nalaganje Brez rezultatov
Ni rezultatov! Poizkusite prosim z drugimi besedami.

eNaročanje - nov način naročanja na zdravstvene storitve

Objavljeno:
eNaročanje - nov način naročanja na zdravstvene storitve - www.cakalnedobe.si

 

Z 10. aprilom se je elektronska napotnica oziroma eNapotnica izenačila s papirnato napotnico, ki pa s tem še ni odpravljena, saj sistem eNaročanje, ki je del projekta eZdravje, še ne deluje v popolnosti. Nekatere zdravstvene storitve namreč še niso vključene v ta sistem in za te se bo do nadaljnjega še vedno izdajala običajna napotnica.

S tem je dokončno (vsaj delno) oživel elektronski način naročanja na zdravstvene storitve. Zakaj vsaj delno? Kot smo že navedli, vse zdravstvene storitve še vedno niso vključene v sistem eNaročanja – do sedaj jih je po podatkih, objavljenih na strani Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ), vključenih 190 vrst, za 1132 storitev pa lahko spremljate podatke o čakalnih dobah (prvih terminih) na spletni strani cakalnedobe.ezdrav.si - pa tudi tukaj boste naleteli na odstopanje od dejanskih podatkov o čakalnih dobah, o čemer smo že pisali v članku Kaos pri objavi javnih podatkov o čakalnih dobah.

Sliši se veliko, je pa potrebno vedeti, da je nov šifrant vrst zdravstvenih storitev (VZS), ki so ga naredili za potrebe eNaročanja, vse prej kot preprost, saj se recimo računalniška tomografija (CT) deli na dobrih 80 (osemdeset!), magnetna resonanca (MR) pa na dobrih 90 (devetdeset!) različnih vrst preiskav.

Tudi vsi izvajalci zdravstvenih storitev še niso vključeni (fizioterapevti npr.), tako da bodite pripravljeni na kakšno razočaranje, če se boste lotili novega načina naročanja. Sicer pa na sami začetni strani portala zVEM  (zdravjeVsenaEnemMestu), ki je vstopna točka do storitev eZdravja (kamor spadata tudi eNaročanje in eRecept) lepo piše: »Razvoj portala še ni zaključen. Objavljena je t. i. beta različica, zato so nekatere funkcionalnosti še omejene in lahko se pojavijo tudi napake.«  

Portal zVEM sicer omogoča:

- izvajanje postopka eNaročanja, pregledovanje izdanih napotnic, vpogled v aktualne čakalne dobe (preko rešitve eNaročanje);

- pregledovanje predpisanih in izdanih zdravil (preko rešitve eRecept);

- pregledovanje elektronskih zdravstvenih podatkov (preko rešitve CRPP).  

eNaročanje na zdravstveno storitev


Uporabne povezave za eNaročanje:

- Vstopna točka zVEM

- eZdravje

- Naročanje na zdravstveno storitev in pregled eNapotnice

- Čakalne dobe in prosti termini

eNaročanje - navodila za paciente

- telefonska številka klicnega centra eZdravje: 080 24 45 

Še vedno se lahko na zdravstveno storitev naročite tako kot do sedaj: po telefonu ali osebno !


Takoj po izdaji eNapotnice, vas lahko na zdravstveno storitev naroči že zdravnik ali medicinska sestra. Tako piše v navodilih za uporabo sistema eNaročanje, v kar pa malce dvomimo, saj gre za dokaj zamuden postopek in je glede na polne čakalnice res težko pričakovati, da se bo zdravstveno osebje ukvarjalo še s tem. Sploh, ker je s pacientom potrebno uskladiti želeno lokacijo, izvajalca in termin zdravstvene storitve. 

Tako boste naročanje zelo verjetno morali opraviti kar sami. Vstopna točka za eNaročanje je portal zVEM, kjer lahko naročanje izvedete z ali brez uporabe kvalificiranega digitalnega potrdila (KDP). Je pa potrebno vedeti, da zahteva takšno naročanje precej računalniške pismenosti in ne bo ravno lahko opravilo za vsakogar. 

Podrobne napotke o uporabi sistem eNaročanje dobite v preglednih in jasnih navodilih za paciente, ki so objavljene na portalu zVEM.

Pa srečno pri eNaročanju. Če ne bo šlo, vam še vedno ostane klasično naročanje – po telefonu ali osebno.

Želimo vam veliko zdravja!

 

Ekipa portala Čakalne dobe