Zdravju prijazen portal... 💓

Nalaganje Brez rezultatov
Ni rezultatov! Poizkusite prosim z drugimi besedami.

Objavljene in dejanske čakalne dobe – primer iz prakse

Objavljeno:
Objavljene in dejanske čakalne dobe – primer iz prakse - www.cakalnedobe.si

O problematiki objavljanja čakalnih dob, med drugim tudi o razlikah med objavljenimi javnimi evidencami in čakalnimi dobami v praksi, smo pisali že pred kratkim v našem članku O čakalnih dobah v zdravstvu, sedaj pa je eden od članov naše ekipe doživel to še na lastni koži.

V začetku avgusta je bil namreč na zdravniškem pregledu, kjer je dobil napotnico za pregled pri dermatologu. Napotnica je bila z oznako REDNO in ker je dobil z več strani priporočila za točno določenega specialista, se je obrnil na dermatološko ambulanto AKD d.o.o., kjer ta specialist dela. Tam so mu že takoj povedali, da lahko računa na pregled enkrat spomladi, bolj točnih informacij po telefonu ni dobil. Ker se mu za pregled ne mudi, je poslal napotnico po pošti.

Prejšnji teden v petek (26.8.2016) je dobil po pošti potrditev termina pregleda – za 15.5.2017. Čakalna doba je v tem primeru torej 37 tednov in 3 dni, oziroma 262 dni – če jo računamo od datuma prejema potrditve termina.

Sedaj pa poglejmo še objavljene podatke.

Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ ima za dermatološko ambulanto AKD d.o.o. na svoji spletni strani Čakalne dobe navedene na dan 1.8.2016 (naslednji datum objave je 1.9.2016) naslednje podatke:

  • Pričakovana čakalna doba HITRO – 90 dni
  • Pričakovana čakalna doba REDNO – 180 dni
  • Št. čakajočih HITRO – 47
  • Št. čakajočih REDNO – 617
  • Št. čakajočih, nad dopustno čakalno dobo HITRO – 3
  • Št. čakajočih, nad dopustno čakalno dobo REDNO – 135
  • Realizirana čakalna doba HITRO – 90 dni
  • Realizirana čakalna doba REDNO – 180 dni

Opomba k navedenim podatkom: Navedene podatke lahko dobite na NIJZ spletni strani Čakalne dobe, če pod kategorijo »Specialistične ambulante« označite postavko »Dermatološka ambulanta« in nato potrdite gumb »Generiraj poročilo«, ki se nahaja nad kategorijo »Specialistične ambulante«, pri tem pa je v polju »Izberi poročilo« določena vrednost »Čakalne dobe po izvajalcih za storitve«, v polju »Izbor storitev« pa je določena vrednost »Poročilo za izbrani nabor storitev«.

Na spletni strani dermatološke ambulante AKD d.o.o. je za izbranega specialista navedena čakalna doba »VEČ KOT 6 MESECEV« za napotnico REDNO. Kar v praksi seveda lahko pomeni kateri koli podatek nad 180 dni.

Če torej na kratko povzamemo – za pregled v dermatološki ambulanti AKD d.o.o. za izbranega specialista:

NIJZ podatek

- Pričakovana in realizirana čakalna doba na dan 1.8.2016 – 180 dni

Podatek dermatološke ambulante

- preverjeno na njihovi spletni strani (ponovno) 29.8.2016 – več kot 6 mesecev, torej več kot 180 dni

Dejansko realizirano v praksi

- na dan 26.8.2016 – 262 dni

Zakaj prihaja do takšnih primerov, na tem mestu ne bomo razpravljali – ta zapis je namreč bolj kot ne namenjen dopolnitvi našega članka O čakalnih dobah v zdravstvu, v katerem smo se malce podrobneje razpisali o tej problematiki, kot tudi o tem, kaj lahko pričakujemo.

Vsekakor se nam je zdelo primerno problematiko prikazati še na »živem« primeru, ki pa – žal – v praksi ni osamljen.

Želimo vam veliko zdravja in seveda - če že dobite kakšno napotnico - čim krajše čakalne dobe!

Ekipa portala Čakalne dobe