Zdravju prijazen portal... 💓

Nalaganje Brez rezultatov
Ni rezultatov! Poizkusite prosim z drugimi besedami.

O podatkih na našem portalu

Objavljeno:
O podatkih na našem portalu - www.cakalnedobe.si

O podatkih na portalu Čakalne dobe

Splošno o podatkih na portalu Čakalne dobe…

Na našem portalu Čakalne dobe so vam na voljo vsi podatki, ki jih potrebujete za hitro in čim manj stresno rezervacijo zdravstvene storitve, za katero imate napotnico. Poleg tega so vam na voljo tudi samoplačniški izvajalci zdravstvenih storitev, trenutno še v omejenem obsegu, ki pa ga ves čas širimo. Seveda je obseg zdravstvenih storitev enostavno prevelik, da bi že takoj zajeli vse, zato smo se na začetku potrudili zajeti kar največ najbolj aktualnih zdravstvenih storitev. Na portalu Čakalne dobe so vam na voljo naslednji podatki:

Podatki o izvajalcih:

 1. Točen naziv in naslov.
 2. Kontaktni podatki (telefon, e-pošta, spletna stran…).
 3. Lokacija na zemljevidu.

Podatki o storitvah:

 1. Naziv in kratek opis.
 2. Urnik naročanja na storitev (v kolikor smo ta podatek uspeli pridobiti).
 3. Urnik izvajanja storitve (v kolikor smo ta podatek uspeli pridobiti).
 4. Čakalne dobe – pod stopnjo redno in hitro (v kolikor smo ta podatek uspeli pridobiti).

Trenutno lahko izbirate med:

 • 40 specialističnimi ambulantami,
 • 66 diagnostičnimi pregledi,
 • 31 terapevtskimi posegi, in
 • 12-imi zobozdravstvenimi storitvami.

Do sedaj imamo vnesenih 1.146 izvajalcev zdravstvenih storitev – v sklopu tega je:

 • 565 zasebnih zobozdravnikov s koncesijo,
 • 428 javnih zavodov in zasebnikov s koncesijo, ki opravljajo druge zdravstvene storitve na napotnico,
 • 163 zasebnikov in zasebnikov s koncesijo, ki opravljajo samoplačniške zdravstvene storitve (brez zobozdravnikov).

Razvrstitev podatkov na portalu Čakalne dobe

Podatke smo se trudili razvrstiti na takšen način, da so vam dosegljivi na čim bolj prijazen način, s čim manj kliki ter brez dodatnega razmišljanja: »kaj pa moram sedaj še narediti?«.

Podatki na portalu Čakalne dobe so lahko prikazani na naslednje načine:

 • Seznam vseh izvajalcev za posamezno (izbrano) zdravstveno storitev.
 • Seznam vseh zdravstvenih storitev po kategorijah: specialistične ambulante / diagnostični posegi / terapevtski posegi / zobozdravstvene storitve.
 • Seznam vseh zdravstvenih storitev po posameznih izvajalcih.

Iskanje podatkov na portalu Čakalne dobe

Iskanje je  narejeno tako, da najdete iskano storitev s čim manj truda. Iščete lahko:

 • Preko posebnega iskalnika zdravstvenih storitev (na vrhu portala) lahko iščete točno določeno zdravstveno storitev – po celotni Sloveniji ali po posameznih regijah.
 • Preko splošnega iskalnika (na desni strani portala, neposredno pod menijsko vrstico portala) lahko iščete karkoli v zvezi z vsebino portala.
 • Preko gumbov posameznih kategorij zdravstvenih storitev (levo od splošnega iskanja na osnovni postavitvi strani) lahko sprožite prikaz seznama zdravstvenih storitev po želeni kategoriji (specialistične ambulante / diagnostični posegi / terapevtski posegi / zobozdravstvene storitve).

Več o načinu iskanja podatkov si lahko preberete tukaj.

Kaj je še dobro vedeti o podatkih, ki so objavljeni na portalu Čakalne dobe

Obseg podatkov o zdravstvenih storitvah na portalu Čakalne dobe

Kot smo omenili že na začetku, vseh zdravstvenih storitev naš portal Čakalne dobe ne pokriva. Smo majhna ekipa, ki se trudimo po najboljših močeh in v prihodnje bomo podatke še nadgrajevali, vedno z novimi in novimi – pri tem bomo tudi (in predvsem) upoštevali vaše želje in predloge. Spustili smo nekatere zdravstvene storitve, ki mogoče na prvi pogled delujejo aktualno, pa vendarle – vsaj po našem mnenju – ni tako. Izstopa npr. očesna ambulanta. Brezplačen očesni pregled, ki običajno obsega določitev dioptrije in meritve očesnega pritiska (ali pa še kaj več), vam nudi že vsaka optika, ki da nekaj nase. In tam so čakalne dobe precej krajše kot pri očesnih ambulantah na koncesijo.

Podatek o čakalnih dobah

Določeni podatki so zelo okvirni, tukaj govorimo predvsem o podatkih o čakalnih dobah. Kar nekaj časa smo se ukvarjali z mislijo, ali jih sploh objaviti, ker v večini primerov enostavno ne prikazujejo dejanskega stanja. Dejstvo je, da je podatek o čakalni dobi običajno zastarel že v trenutku, ko je objavljen.

Ti podatki so namreč odvisni dobesedno od trenutne situacije oziroma trenutnega (beri: dnevnega) povpraševanja po določeni zdravstveni storitvi pri določenem izvajalcu. Velikokrat se zato zgodi, da izvajalec objavi že zelo okviren podatek čakalne dobe (npr. čakalna doba je do 90 dni, čakalna doba je min. 60 in max. 90 dni). V prvem primeru je seveda lahko čakalna doba v razponu od 0 do 90 dni, v drugem primeru pa v razponu od 60 do 90 dni.

Poleg tega imajo določeni izvajalci lahko več ambulant za izvajanje določene zdravstvene storitve in v tem primeru ni nujno, da ima vsaka ambulanta isto čakalno dobo.

Zgodi se tudi, da je za določeno zdravstveno storitev določenega izvajalca, na strani NIJZ naveden en podatek o čakalni dobi, na centralnem seznamu izvajalca drug podatek, na spletni podstrani oddelka oz. ambulante tega istega izvajalca za to zdravstveno storitev pa tretji podatek – ko pa pokličeš, dobiš četrto različico istega podatka.

Gremo še naprej: pri določenih specialističnih ambulantah je tako, da je objavljen podatek o čakalni dobi samo za prvi pregled. Če imate napotnico za kaj specifičnega, potem ste lahko neprijetno presenečeni nad precej daljšo čakalno dobo. Primer iz prakse, star dva tedna: mama enega od članov naše ekipe slabo sliši in je že bila na prvem pregledu sluha (avdiometriji  - ADG) v Zdravstvenem domu, kamor jo je napotila osebna zdravnica. Rezultati so pokazali obojestransko izgubo sluha in osebna zdravnica ji je izstavila napotnico za nadaljnji specialistični pregled v ORL (otorinolaringološki) ambulanti. Seveda je član naše ekipe poiskal ustrezno ambulanto na našem portalu Čakalne dobe, kjer je bilo navedeno, da je čakalna doba pod redno za prvi pregled 66 dni. Ko je poklical ambulanto in razložil za kaj gre, je dobil odgovor, da je čakalna doba približno 5 mesecev. Kar precejšnja razlika, mar ne? Seveda se je malce pritožil, da je navedena krajša čakalna doba, vendar je dobil odgovor, da je to pač nekaj drugega, kot prvi pregled.

Faktorjev odstopanja je enostavno preveč, da bi lahko bil ta podatek kolikor toliko točen, zato je edini način pridobitve podatka točne čakalne dobe, da pokličete ustreznega izvajalca, ko je to potrebno in na ta način pridobite točen datum. Naš portal Čakalne dobe vam v tem primeru seveda omogoča hiter in enostaven dostop do informacij, ki jih potrebujete za vzpostavitev kontakta z ustreznim izvajalcem.

Podatki o radioloških preiskavah

Pri radioloških preiskavah (pa naj bo to rentgen / RTG, računalniška tomografija / CT, magnetna resonanca / MR ali ultrazvočno slikanje / UZ) je priporočeno navedene podatke prav tako jemati z rezervo. Dejstvo je, da izvajalci običajno ne navajajo čisto vseh preiskav za posamezno radiološko področje, ki jih dejansko izvajajo. Poleg tega se lahko določene specifične preiskave določenega organa, ki so pri enem izvajalcu navedene za točno ta organ, pri drugem »skrivajo« pod širšim nazivom preiskave – npr. nekje imajo navedeno »ultrazvok skrotuma /testisov«, pri drugem izvajalcu pa se ta preiskava »skriva« za nazivom »ultrazvok mehkih tkiv«. Spet pri tretjem izvajalcu pa je niti nimajo navedene, pa jo kljub temu izvajajo.

Zato smo pri vseh izvajalcih, ki izvajajo vsaj dve ali več določenih radioloških preiskav ene vrste (npr. RTG, CT, MR ali UZ), dodali še splošno radiološko preiskavo (za ultrazvok smo npr. dodali splošno kategorijo »ultrazvočna diagnostika«. V tem primeru vam predlagamo, da izvajalca kljub temu pokličete in se pozanimate za preiskavo, na katero ste napoteni.

Drugi podatki na portalu čakalne dobe

Določenih podatkov na portalu Čakalne dobe nismo objavljali – tu govorimo o podatkih, ki kakor koli vsebujejo imena in priimke točno določenih oseb (podatki o kontaktnih osebah: ime in priimek, naslov e-pošte), razen v primeru, ko je ime in priimek osebe hkrati tudi naziv poslovnega subjekta (npr. s.p.). To smo storili po posvetu z uradom informacijskega pooblaščenca – za koristne nasvete v zvezi z objavo podatkov se le-temu tudi iskreno zahvaljujejo.

Je pa v tem primeru običajno zraven bližnjica do spletne strani izvajalca, kjer se ti podatki nahajajo.

Na koncu bi vam radi zaželeli veliko potrpežljivosti in uspeha pri iskanju zdravstvenih storitev, ter na koncu seveda diagnozo, ki vam bo prinesla olajšanje in zadovoljstvo.

 

Ekipa portala Čakalne dobe