Zdravju prijazen portal... 💓

Nalaganje Brez rezultatov
Ni rezultatov! Poizkusite prosim z drugimi besedami.

MZZ in NIJZ nimata nadzora nad objavljenimi čakalnimi dobami

Objavljeno:
MZZ in NIJZ nimata nadzora nad objavljenimi čakalnimi dobami - www.cakalnedobe.si

 

Že večkrat smo poročali o kaosu na področju objavljanja podatkov o čakalnih dobah v zdravstvu (članki: Napačni podatki o čakalnih dobah v sistemu eNaročanje / Kaos pri objavi javnih podatkov o čakalnih dobah / Objavljene in dejanske čakalne dobe – primer iz prakse / O čakalnih dobah v zdravstvu), kjer se pojavljajo različni podatki pri različnih uradnih virih, poleg tega so podatki velikokrat tudi (zelo) netočni.

Upali smo in konec koncev upravičeno pričakovali, da bo projekt eZdravje to področje dokončno uredil in se bo objava teh podatkov dokončno uskladila ter uredila do te mere, da bodo objavljeni podatki odražali dejansko stanje, saj so v aplikaciji Čakalne dobe, v sklopu sistema eNaročanje, ki je del projekta eZdravje, pri vsaki zdravstveni storitvi vsakega izvajalca že od vsega začetka navedeni sprotni podatki o domnevnih posodobitvah podatkov o čakalnih dobah, ki praviloma pomenijo tekoči (trenutni) datum in točen čas (ura in minuta) posodobitve. Že zaradi tega smo upali in pričakovali, da se bodo podatki o čakalnih dobah zares osveževali dnevno z dejanskimi čakalnimi dobami.

Slika 1: Podatki o posodobitvi - aplikacija Čakalne dobe v sistemu eNaročanje (vir: https://cakalnedobe.ezdrav.si/ )

 

 

A smo upali in pričakovali zaman. Poleg konstantnih odstopanj od dejanskih čakalnih dob smo v zadnjem času namreč opazili, da so se v navedeni aplikaciji Čakalne dobe sistema eNaročanje pojavila opozorila, da so za pravilnost podatkov o čakalnih dobah in posledično prvih prostih terminih odgovorni izvajalci zdravstvenih storitev sami in da naj se za dodatne informacije oziroma nejasnosti pacienti obrnejo kar na njih.

Slika 2: Opozorilo o pravilnosti podatkov pri zdravstveni storitvi - aplikacija Čakalne dobe v sistemu eNaročanje (vir: https://cakalnedobe.ezdrav.si/ )

 

Slika 3: Opozorilo o pravilnosti podatkov pri izvajalcu - aplikacija Čakalne dobe v sistemu eNaročanje (vir: https://cakalnedobe.ezdrav.si/ )

 

Kaj to pomeni? Nič drugega kot to, da sta Ministrstvo za zdravje (v nadaljevanju: MZZ) in Nacionalni inštitut za javno zdravje (v nadaljevanju: NIJZ), ki sta nosilca projekta eZdravje, s tem opozorilom dejansko priznala, da nov sistem ne more zagotoviti točnost objavljenih podatkov (kljub temu, da naj bi se posodabljali sprotno, celo večkrat dnevno) in sta odgovornost prevalila na izvajalce zdravstvenih storitev.

In potem se lahko povsem upravičeno vprašamo, kako mislita MZZ in NIJZ urediti področje čakalnih dob in jih konec koncev tudi skrajšati, kar je (bil) eden od primarnih ciljev vzpostavitve projekta eZdravje, če nimata niti nadzora nad njihovo objavo?!

Eden od razlogov je (lahko) vsekakor slabo vodenje projekta eZdravje, ki ga je 1.12.2015 od MZZ v upravljanje prevzel NIJZ - to je ugotovilo že Računsko sodišče Republike Slovenije v svojih dveh revizijah (leta 2013 in leta 2017). Delo MZZ je v obeh revizijah ocenjeno kot neuspešno, tako na področju vsebinskih kot tudi terminskih ciljev – medtem ko je bilo delo NIJZ v zadnji reviziji ocenjeno kot delno uspešno pri doseganju vsebinskih ciljev, in kot neuspešno na področju doseganja terminskih ciljev. Ne vzbuja optimizma, kajne?

In kaj ostane nam, navadnim ljudem z napotnicami? Kot opozarjamo na našem portalu že ves čas, boste dobili edini pravilen podatek o čakalni dobi neposredno pri izvajalcu na dan, ko se naročate na zdravstveno storitev. In pika.


Pa še uporaben nasvet. Pred naročanjem na zdravstveno storitev preverite čakalne dobe pri zasebnih izvajalcih s koncesijo. Tam so velikokrat krajše, zdravstvene storitve pa so vsaj tako kvalitetne kot pri javnih izvajalcih. Po naših neuradnih informacijah imajo namreč zdravniki (ki vam pišejo napotnice) navodila, da priporočajo javne izvajalce in ko enkrat pošljete napotnico tja, potem jo je skoraj nemogoče dobiti nazaj, če se kasneje premislite in ugotovite, da bi drugje (pri zasebniku s koncesijo) čakali manj.


 

Želimo vam veliko zdravja in čim manj napotnic!

Ekipa portala Čakalne dobe

 

Komentarji uporabnikov