Zdravju prijazen portal... 💓

Nalaganje Brez rezultatov
Ni rezultatov! Poizkusite prosim z drugimi besedami.

Zen Shiatsu masaža

Objavljeno:
Zen Shiatsu masaža - www.cakalnedobe.si

 

Zen je oblika budizma, ki ima svoje korenine na Japonskem. Shiatsu pa pomeni pritisk palca. Skupaj Zen Shiatsu označuje poseben stil shiatsuja, ki je popularen na zahodu in ga je razvil Shizuto Masunaga. Zajema celostni pristop k človeku kot telesno, duševno in duhovno bitje. Za ustvarjanje Zen Shiatsu terapije  je vključil elemente shiatsu masaže, zahodne psihologije in kitajske medicine. Tovrstna metoda shiatsuja okrepi lastne zdravilne sposobnosti fizičnega telesa, tako, da se bolnik razbremeni simptomov bolezni in ponovno pridobi svoje energetske ravni.

V Zen Shiatsuju verjamemo, da so vsi zdravstveni problemi povezani z neravnovesjem v Yinu in Jangu, neskladju med notranjimi organi in blokadami v pretoku življenjske energije (Ki, Qi) skozi meridiane-energijske poti po telesu. Zen Shiatsu vključuje sistemsko obliko diagnoze s shiatsu metodami (hara diagnoza, diagnoza hrbta....). To pomeni, da se pred zdravljenjem sistematično določi problematična mesta v telesu, neravnovesje v psihofizičnem zdravju in se določi način terapije.

Zen Shiatsu je neverbalna komunikacija skozi dotik, je skrb za psihofizično ravnovesje telesa, je stimulacija življenjske energije, je notranja zbranost in mir, preventivna skrb za zdravje in naravna oblika zdravljenja. Zdravje je naravno stanje človeka. Vse v naravi teži k ravnovesju in enako je s človeškim telesom.

Glavna težava je v tem, da življenje postaja vse hitrejše in bolj stresno, kar za sabo pripelje slabo počutje ali bolečine, ki pogosto prerastejo v bolezni. In če človek ne živi v skladu s seboj in svojo dušo, ne upošteva zdrave uravnotežene prehrane, rednega in primernega gibanja, pozitivne naravnanosti in dobrih misli, pride do padca odpornosti, pojavi se lahko bolečina oz. drugi neprijetni simptomi neravnovesja v telesu ali celo bolezen. Živeli naj bi v skladu z naravnimi zakoni. Na tak način se lahko zoperstavimo bolezni in telesu omogočimo, da se prične proces regeneracije. Živimo lahko le v trenutku tukaj in zdaj (Zen), kajti to je edini trenutek, ki obstaja, in že v njem je vsa napoved nove resničnosti. Zen Shiatsu nam pomaga vpogledati v svoj trenutek in raziskati svoje prioritete, kje si s svojimi mislimi, čustvovanji in pozornostjo.

Shiatsu terapevt uporablja zdravilni učinek dotika za spodbuditev procesa samozdravljenja v telesu. Vsi potrebujemo dotik in Shiatsu nam daje čudovito priložnost, da ga izkusimo. Na ta način, s pravim dotikom na pravem mestu in na pravi način, se v našem telesu pričenja čudovit proces samozdravljenja. K dotiku dodamo še različne tehnike raztezanja in sproščanja telesa, kar skupaj tvori občutje fizične terapije, ki ima korenine tako v klasični orientalski masaži kot tudi akupresuri. Drugi del, ki zajema energetski nivo in uravnavanje ostalih eteričnih dimenzij telesa lahko občuti klient, ki je bolj senzitiven in odprt za druge dimenzije bivanja.

Shiatsu je več kot preprosta sprostitvena masaža telesa, je hkrati terapija in preventiva, pa tudi oblika sprostitve telesa, uma in čustev. Zviša raven energije v telesu, prepreči motnje, ki lahko nastanejo zaradi porušenega vitalnega dela telesa, zaradi preobilice stresa in naprezanja. Posamezniku daje prijeten občutek popolne harmonije. Shiatsu terapija učinkovito odpravlja ter preprečuje stres, simptome alergij, astmatične simptome, težave ob menopavzi, menstrualne težave, prebavne motnje, težave v zvezi s presnovo in prekomerno telesno težo, glavobol in migreno, tesnobo in depresijo, bolečine v hrbtu, bolečine in zmanjšano gibljivosti sklepov, otrdelost in bolečine v vratu, pomaga pri izločanju strupenih snovi, pospešuje krvni obtok in obtok limfnih tekočin, povečuje vitalnost, življenjsko moč in energijo klienta.

Zen Shiatsu ni le tehnika ali metoda zdravljenja, ampak način življenja, pogled na svet, način kako komuniciramo sami s sabo, z okolico, ljudmi in naravo… Kvaliteten shiatsu terapevt v terapevtski praksi poleg različnih tehnik shiatsuja posveča veliko pozornosti življenjskemu slogu posameznika, načinu prehranjevanja, gibanja, razmišljanja. Shiatsu terapevt ni le izvajalec terapije shiatsu, je učitelj Življenja in harmoničnega bivanja v sozvočju z vsemi bitji na zemlji in s svojim življenjskim slogom zgled in vzgojitelj svojim klientom. 

V  Sloveniji je Zen Shiatsu uradno priznana alternativna metoda zdravljenja.

 

Petra Globočnik, dipl.med.sestra
Mednarodna shiatsu in joga terapevtka
Kontakt / mobi: 031 510 770