Zdravju prijazen portal... 💓

Nalaganje Brez rezultatov
Ni rezultatov! Poizkusite prosim z drugimi besedami.

Refleksoterapija - naravna pot do zdravja

Objavljeno:
Refleksoterapija - naravna pot do zdravja - www.cakalnedobe.si

 

Z refleksoterapijo stopal se ukvarjam že kar nekaj let in vedno znova z navdušenjem ugotavljam, kako se naše stanje telesa zelo hitro odraža na naših stopalih. Stopala so mikrokozmos, v katerem se odraža celotno telo, njegova preteklost, sedanjost, pa tudi vse fizične in čustvene blokade.

Začetki refleksoterapije

Začetki refleksoterapije segajo daleč nazaj. Pred več kot 4000 leti so jo kot refleksoconsko masažo uporabljali že Egipčani, indijanska plemena, kitajski zdravilci, Indija (ajurvedska medicina). Omenjena pa je celo v starogrški literaturi. V srednjem veku je to znanje počasi tonilo v pozabo.

V 20.stoletju pa je ameriški zdravnik William Fitzgerald (1872-1942) ponovno pričel proučevati povezave med točkami na dlaneh, stopalih in celotnim organizmom.Toda medicinska stroka se ni kaj dosti zanimala za to metodo. Izjema sta bila zakonca Riley (oba zdravnika), ki sta refleksoconsko masažo vključila v svojo prakso.

Fizioterapevtka Eunice Ingham (1879-1974) se je odločila metodo predstaviti širši javnosti. Izoblikovala je tehniko, ki jo štejemo za pričetek sodobne refleksoterapije. Njeni študentki sta metodo prenesli v Evropo - Doreen Bayley v Veliko Britanijo in Hanne Marquardt v Nemčijo, od koder jo je preko svoje šole razširila po vsej Evropi.

Kaj pravzaprav je refleksoterapija

Refleksoterapija je naravna, komplementarna zdravilska metoda, s katero telesu pomagamo, da aktivira svoj lastni sistem samozdravljenja. Je uspešna preventivna in kurativna metoda.

S pritiskanjem na posamezne refleksne cone na stopalih vplivamo na organe ali organske sisteme, živčevje, mišičje. Na ta način spodbudimo samozdravilne sposobnosti našega organizma in odpravljamo neravnovesje v telesu.

Refleksne točke po Hanne Marquardt:

Refleksoterapija uporablja mnogo prijemov, ki odganjajo stres in nas sprostijo ter tako vzpostavljajo nazaj pravilen pretok energije. primerna je za vsakogar, tudi za otroke, invalide, oslabele, starejše, nosečnice in športnike.

Kakšni so učinki refleksoterapije

Najbolj blagodejni učinki refleksoterapije so:

  • globoka sprostitev,
  • zmanjšanje ali odsotnost bolečin,
  • zmanjšanje posledic operativnih posegov,
  • ublažitev različnih bolezenskih stanj,
  • vzpostavljanje hormonskega ravnovesja,
  • izboljšanje prekrvavitve,
  • izboljšanje limfnega, imunskega in prebavnega sistema,
  • podpora telesu pri težjih bolezenskih stanjih (npr. rakava obolenja, Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen,...),
  • podpora telesu med nosečnostjo,
  • odplavljanje strupenih snovi in spodbujanje čiščenja telesa.

Med refleksoterapijo lahko občutimo toploto ali mrazenje v različnih delih telesa, občutek toka energije po telesu, potenje stopal ali dlani, zaspanost, sprostitev mišic, sklepov, popuščanje bolečine.

Kakšne so reakcije po refleksoterapiji 

Zaradi izločanja strupenih snovi iz telesa, se po njej včasih lahko pojavijo tudi nekatere reakcije, ki pa izzvenijo v 2-3 dneh. Lahko se poveča potenje, vonj potu pa je spremenjen, lahko se pojavijo vetrovi, lahko se pospeši izločanje urina ali blata, ki ima lahko spremenjen vonj ali barvo, lahko se pojavi izcedek iz nosu, ipd.

Po končani refleksoterapiji zelo priporočam počitek in zadostno pitje vode.

 

Jelka Pintar, refleksoterapevtka in višja medicinska sestra

www.refleksoterapijapintar.si